Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zaterdag 9 april 2011

Allrum en rivier

Hej allemaal,

Ondanks het feit, dat we vinden dat ons huis zo langzamerhand is zoals we het willen, hebben we toch nog een klus bedacht. Namelijk de allrum. En wat is een allrum dan wel?
Een allrum is een typisch Zweeds begrip. Het is een letterlijk "gemeenschappelijke kamer" en stamt waarschijnlijk nog uit de tijd, dat de woonkamer een "pronkkamer" was en alleen werd gebruikt bij bijzondere gelegenheden en dan alleen door de volwassenen. Tegenwoordig staat in de allrum meestal de TV en wordt er door de kinderen gespeeld. Wij hebben daar dus ook onze TV, boeken en DVD's staan.
Er was al wel veel veranderd in de loop der jaren, maar het plafond was nog steeds vrij donker. Hoog tijd om dit te veranderen dus.

De oude situatie:
en zo is het geworden:
Verder is het deze week heel snel gegaan met de verandering van de winter naar het voorjaar. De rivier was donderdag nog helemaal dichtgevroren, vrijdagmorgen vielen er opeens gaten in het ijs en vanmorgen was de hele rivier vrijwel ijsvrij, op enkele voorbijdrijvende ijsschotsen na.

Gistermiddag zijn we nog even bij de waterval wezen kijken. Dit is altijd weer een indrukwekkend gezicht, al is de hoogste stand nog niet bereikt, want het dooiwater uit de fjällen (de Zweedse en Noorse bergen) moet nog komen.


Als je een filmpje over de rivier en de waterval wilt zien, klik dan hier

Ook de winterbanden van de auto en de aanhanger zijn weer gewisseld voor zomerbanden. Dat rijdt weer een stuk geruislozer want die dubbs maken toch wel veel lawaai. De wegen hier hebben erg te lijden gehad van de lange winter en er zitten overal enorme scheuren en gaten en op verschillende plaatsen zijn de wegen afgesloten in verband met verschuivingen van de ondergrond. Maar dat is een bijna jaarlijks terugkerend fenomeen.

Gisteren en eergisteren heeft het hier behoorlijk gestormd. Dat is vrij ongewoon, want meestal is er maar heel weinig wind. Maar nu zijn er op verschillende plaatsen bomen omgewaaid en bovengrondse stroomleidingen gebroken. Vooral in Zuid-Zweden heeft de storm schade aangericht.
Vandaag was het weer prachtig zonnig weer en hebben we nog lekker een poos in de zon gezeten.

Dat was het weer even voor nu, dus

hej då

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten