Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

donderdag 21 april 2011

Nog meer waterval....

Hallo allemaal,

In mijn vorige bijdrage hebben jullie al iets kunnen zien van de waterval in Munkfors.
Maar nu het smeltwater komt, is deze waterval echt in "optima forma".Munkfors betekent Monnikswaterval en de naam is ontstaan doordat monniken op weg van Hammarö bij Karlstad op hun pelgrimstocht naar Nidaros, het huidige Trondheim in Noorwegen, hier een oponthoud hadden. Het is het grootste complex van watervallen en stroomversnellingen in de Klarälv. Het verval is 17 meter!
Oorspronkelijk besloeg het een breedte van enkele honderden meters. Tegenwoordig wordt het mater gereguleerd met schuiven, omdat er een waterkrachtcentrale is gebouwd. De oorspronkelijke centrale werd gebouwd tussen 1925 en 1931 en had een vermogen van 25 Megawatt en is in 1992 verhoogd naar 33 Megawatt.
Per seconde gaat er 230 kubieke meter water door de turbines.
Om te kunnen garanderen dat deze hoeveelheid water altijd beschikbaar is, is er een speciaal aanvoerkanaal aangelegd en verstelbare schuiven in de rivier om in de zomer, als er minder water door de rivier stroomt, de centrale als eerste van water te voorzien. Dit heeft natuurlijk als gevolg, dat 's zomers de waterval weinig water krijgt en soms vrijwel droog staat. Voor de toeristen worden de schuiven 1 x per maand op een zaterdag geopend, zodat ook dan de waterval op volle kracht is te zien.

Ik heb weer een filmpje gemaakt, ditmaal van het hele gebied rond de waterval. Als je het wilt bekijken, speel dan het filmpje hieronder maar af.

Imposant nietwaar?

Hej då,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten