Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zaterdag 20 september 2014

Gotland, dag 4 en 5

Het is 13 september en onze 4e dag op Gotland. En we hebben er nog lang niet genoeg van. We blijven onze ogen uitkijken en het weer is nog steeds fantastisch. Vandaag gaan we Visby nog weer wat verder verkennen. We gaan eerst naar Stora Torget (het Grote Plein). 


Naast Stora Torget rijst de ruïne van de Sankt Nicolaus kerk op. Deze kerk werd gebouwd in 1230 en is afgebrand in 1525.


Via Stora Torget en een leuk straatje lopen we daarna naar de Domkerk. van Visby. de Sankt Mariakerk. Deze werd gebouwd in de middeleeuwen..Na de Domkerk lopen we nog door wat pittoreske straatjes en komen dan bij de ruïnes van de Sankt Clemens kerk. Dit is één van de oudste kerken in Visby en werd gebouwd omstreeks 1060.

Daarna is het de hoogste tijd voor tijd voor een verfrissing in de vorm van een ijsje en  dat vinden we op een terrasje voor een cafeetje in de buurt van de kerk. En het is een heerlijk ijsje!
Na nog een leuk gesprek met de eigenaresse van het cafe gaan we weer verder de stad in, o.a. langs de oude stadsmuren.
Het oudste stenen huis van Visby
Aan het eind van de middag zoeken we op Stora Torget een restaurant op weer heerlijk te eten en 's avonds kijken een volgende spannende aflevering van Maria Werner.

Zondag 14 september

We doen het vandaag rustig aan en genieten eerst nog in de zon voor onze caravan en gaan aan het begin van de middag richting Slite, aan de oostkant van het eiland. We rijden een weggetje in met het teken dat er een historisch monument is te zien. We komen terecht bij een prachtig gelegen huis. Vandaar loopt er een pad verder in de richting van de zee.

Daar komen we bij een gebouwtje dat een kapel blijkt te zijn en waarvan wordt beweerd dat dit is gebouwd door de Noorse koning Olaf die later beter bekend wordt als Sint Olaf en het christendom in Scandinavië heeft verspreid.


Binnenzijde kapel

                        Ook staan er weer een aantal rauken met prachtige vormen.              


We gaan weer verder en zien een bord met "Sjökrogen" en in de verwachting bij dit bekende café-restaurant iets te gaan drinken rijden we daar naar toe. Maar ook hier is het seizoen voorbij en dus is het gesloten. Wel zien we een leuk haventje.

Een Zweedse buurman op de camping vertelde ons dat er hier langs de kust prachtige rauken staan. En dat blijkt ook zo te zijn. We stoppen en bekijken deze. Er is  een vissersnederzetting aan de overkant van de weg met een cafeetje. Maar dat is natuurlijk....... gesloten. Tja, Gotland is nu eenmaal een echt zomereiland!


Maar we moeten weer verder. In de omgeving van Slite waren meerdere cementfabrieken maar daar is er nog maar 1 van overgebleven. Dit is een grote fabriek, maar daaraan zullen we geen aandacht besteden. Buiten Slite ligt een gebied waar vroeger een cementfabriek was en waarin nu een museum en een hotel-restaurant is gevestigd. Het is nog niet zolang geleden door de Zweedse koning geopend. We rijden er door een vrijwel onbewoond landschap naar toe en jullie raden het al.... sinds gisteren gesloten! Einde seizoen! 
De cementfabriek

Een door kalkafgravingen gevormd meertje

 Mooi was het er wel en we genoten van de speciale omgeving. Daarna weer terug naar Visby om te eten en daarna op de camping  weer genoten van de zonsondergang


Dit was dus de 5e dag op Visby en we kijken al weer uit naar de volgende dag, maar daarover meer in de volgende blog.

Hej då,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten