Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 26 juni 2011

Midsommarafton

Hej allemaal,

Hier in Zweden was het vrijdag Midsommarafton (Midzomeravond). Dit is voor de Zweden één van de belangrijkste dagen in het jaar. Het is samen met Julafton (24 december) de enige dag in het jaar, dat vrijwel alle winkels zijn gesloten. Normaal zijn de supermarkten iedere dag, ook zondags, geopend. Op deze dagen is vrijwel alles gesloten, hoewel er zelfs dan ook nog enkele supermarkten zijn die een beperkte openingstijd hebben. Veel toeristische activiteiten beginnen ook pas na Midsommar, omdat dan hier de vakanties beginnen. Dit betekent trouwens ook, dat veel bedrijven in de maand juli gesloten zijn, dus dat geeft ook wel weer beperkingen. Je hoeft nu niet te proberen om een loodgieter of elektricien te krijgen en ook bijv. gezondheidscentra en apotheken hebben een beperkte openingstijd. Maar nu dus even iets meer over de geschiedenis van Midsommar:

Gezien vanuit astronomisch oogpunt is midzomer een dag met het de langste zonnestand. Op de noordelijkste en zuidelijkste breedtegraden betekent dit, dat ten noorden van de noordelijke poolcircel en ten zuiden van de zuidelijke poolcircel de zon niet achter de horizon verdwijnt en het de gehele dag licht is. Hier in Värmland komt de zon nu om 03.44 op en gaat om 22:32 onder. (Nederland resp. 05:21 en 22:04).
Het vieren van midsommar is waarschijnlijk al vele duizendan jaren gebruikelijk. Op rotstekeningen die in Zweden zijn gevonden, zijn dansen en riten getekend waarvan wordt aangenomen dat zij betrekking hebben op het midzomerfeest. Hoe het precies werd gevierd is weinig over bewaard gebleven, maar het is waarschijnlijk, dat het feest in teken stond van een offer- en vruchtbaarheidsfeest.
De christelijke kerk verbond omstreeks 300 jaar na Christus het midzomerfeest aan de geboortedag van Johannes de Doper (24 juni). In het Zweedse spraakgebruik bleef het echter Midsommar. In 2003 werd deze koppeling afgeschaft en wordt de geboortedag van Johannes de Doper gevierd op de zondag na midzomer.
Midsommarafton wordt gevierd op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni ligt. Midzomerdag is de zaterdag na Midsommarafton.
In de 14e eeuw vroegen de nonnen van het tegenwoordige Sko-klooster toestemming om volksfeesten te organiseren in samenhang met Midsommar. De aanleiding was waarschijnlijk om greep te krijgen op de wanordelijke viering met o.a. dansen op het kerkhof, diefstal van heilige beelden en schaamteloze liederen. In 1425 verbood aartsbisschop Johannnes in Lund de Midsommerwake. De kerk probeerde het volksfeest te veranderen in het vieren van de geboorte van Johannes de Doper, maar dat lukte minder goed dan met Kerstmis en de geboorte van Jezus.
In Zweden wordt op Midsommardagen de vlag uitgestoken. De Midzomerdag valt in Zweden sinds 1953 altijd op een zaterdag tussen 20 en 26 juni. Vroeger was het altijd op 24 juni op “Johannes de Doperdag”. Dit is nog steeds het geval in Estland, Letland en Noorwegen.
Midsommarafton is de dag voor midsommardagen en valt derhalve altijd op een vrijdag tussen 19 en 25 juni.
In Zweden is de viering gewoonlijk verbonden met het dansen om de “midsommarstång”, een met bladeren en bloemen versierde paal of stang, meestal in de vorm van een kruis met kransen aan de dwarspaal ofwel meerdere grote kransen welke met linten aan de paal zijn gebonden.




Er wordt in een kring om de paal gedanst terwijl daarbij aan iedereen bekende liedjes worden gezongen.
De Midsommarstång kwam waarschijnlijk in de 14e eeuw naar Zweden vanuit Duitsland. Hij wordt ook wel “Majstång” genoemd, waarschijnlijk afkomstig van het oude woord “maja” dat loof betekent. Een andere veronderstelling is, dat het woord afkomstig is van het Duitse Maibaum.
Tijdens midsommar wordt er vaak een bloemenkrans op het hoofd gedragen, meestal door kinderen en vrouwen, maar soms ook door mannen. Deze worden gemaakt met berkenrijs en/of staaldraad als basis, waarop blad en bloemen worden gemonteerd.


Aan het vieren van Midsommar ia ook een sterke traditie van (grote) alcoholconsumptie verbonden. Hierdoor is het Midzomerweekend een van de tijdstippen in het jaar met de meeste dronkenschap en ruzies. Omdat er in dit weekend veel wordt gereisd daar voor velen ook de vakantie begint, gebeuren in dit weekend de meeste verkeersongelukken.

Met Midzomer is het in Zweden de gewoonte om ingelegde maatjesharing (in vele soorten) en nieuwe aardappels met bieslook en dille te eten. Als dessert worden meestal aardbeien gegeten. Ook hierbij vloeit de drank vaak weer rijkelijk.



Voor ons speelt Midsommar niet zo'n grote rol, maar het is wel leuk om op vrijdagmiddag naar zo'n Midsommaraftonviering te gaan.













Het is doet allemaal een beetje kneuterig aan, maar het is leuk om te zien hoe iedereen zich vermaakt met spelletjes, dansen en de onontkoombare broodjes met worst eet.

Hej då,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten