Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

woensdag 6 januari 2010

God fortsättning en BRRR...♠"God fortsättning" zeggen de Zweden nu en zoals jullie wellicht zelf al hebben bdacht betekent dit zoiets als een goede voortzetting van het zojuist begonnen nieuwe jaar en zeg je niet meer "Gott nytt år" als je iemand tegenkomt die je gelukkig nieuwjaar wilt wensen. Dus voor jullie allemaal ook God fortsättning!!
En zo zijn er nog wel een aantal verschillen met Nederland te bedenken die te maken hebben met deze tijd van het jaar. Zo heten de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw hier Mellandagen (tussendagen) en zijn heel veel Zweden vrij. En vandaag is het Driekoningen wat hier Trettondedag Jul (13e dag na Kerst)heet en ook weer bijna iedereen een vrije dag heeft.
Oud en Nieuw wordt hier ook minder heftig gevierd dan in Nederland. Het wordt vooral gevierd in de familiekring en er is wel vuurwerk, maar veel minder dan in Nederland. Het is dan wel allemaal siervuurwerk, want het knalvuurwerk mag hier niet verkocht worden.
Wij hebben Oud en Nieuw gevierd in Nederlandse kring, samen met Erik en Angélique en hun kinderen, Daan en Liesbeth en wij. Dat was heel gezellig en toen wij terug kwamen op de Mossängsvägen lag alles daar al lang op één oor.
Gisteren zijn we voor het eerst naar school geweest... Ja inderdaad, wij gaan weer naar school. In Zweden kun je als immigrant gratis naar een cursus Zweeds. En omdat wij ons Zweeds nog verder willen verbeteren hebben wij ons opgegeven voor een cursus Zweeds voor gevorderden. Wij gaan dus nu ieder iedere dinsdagavond en woensdagmiddag 3 uur naar school. De groep waarin wij zitten bestaat uit 13 cursisten, voornamelijk Nederlanders (gisteravond waren er 8 cursisten aanwezig, waarvan 1 Duitser en 7 Nederlanders). Verder komt er nog iemand uit Thailand bij, maar die was er nog niet.
En dan nu over het BRRRR...: Het is hier op dit moment echt bloedkoud, de strengste winter sinds jaren. Het vriest hier 's nachts zo'n 29 graden en overdag komt de temperatuur niet boven de -23. En dat is ook hier extreem, zeker voor een zo lange periode zoals nu het geval is. Ook de "echte" Zweden klagen dat het zo koud is. Je kunt beslist niet lang buiten zijn, hoewel het er prachtig uitziet, want de lucht is prachtig blauw en de sneeuw prachtig wit. En het blijft ook de komende dagen nog wel zo, hoewel het waarschijnlijk iets minder koud gaat worden door wat meer bewolking.
Voorlopig zullen we ons dus wat meer binnen vermaken, maar dat zal ook zeker geen probleem zijn.

Groeten vanuit een zonnig maar koud Munkfors,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten