Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 21 februari 2010

Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw...♠

Hej!

Ik heb het geloof ik al eens geschreven: De eerste sneeuw is geweldig, maar aan het eind van de winter heb je er echt schoon genoeg van. Dat is nu nog niet helemaal het geval, we genieten nog steeds van de sneeuw, maar het mag nu zo langzamerhand wel eens ophouden. Het heeft vrijdag en gisteren weer flink gesneeuwd, zoveel zelfs dat het trein en busverkeer op verschillende plaatsen werd stilgelegd. En ook hier mankeert het dan nog wel eens aan organsatievermogen, waardoor passagiers soms midden in de nacht stranden zonder dat er door de spoorwegen iets is geregeld en ieder voor zich maar iets moet zien te organiseren.
Hopelijk sneeuwt het komende donderdag niet opnieuw zo erg, want dan komt onze reis naar Andalusië in gevaar als de treinen naar Gotenburg opnieuw niet zouden rijden.

Een ander probleem door de extreme hoeveelheden sneeuw is, dat er al een behoorlijk aantal gemeenten zijn waar het budget voor het sneeuwruimen al is opgebruikt en er nu uit een andere pot geld moet komen. In dit geval zal er meestal bezuinigd gaan worden op het wegonderhoud van de komende zomer, met als gevolg slechte wegen en daardoor gevaar voor het verkeer. Bijkomend probleem is nu, dat sneeuw tegenwoordig als gevaarlijk afval wordt beschouwd en niet zoals voorheen in bijv. meren en rivieren gedumpt kan worden, maar er speciale opslagplaatsen voor gemaakt moeten worden. En dan gaat het met name voor de grote steden niet om kleine hoeveelheden maar om honderden duizenden tonnen, want de sneeuw uit de straten moet wel worden afgevoerd. En ook is dit jaar de sneeuw tussendoor niet gesmolten, want normaal gesproken is er wel eens een dooiperiode waardoor de sneeuw vanzelf verdwijnt.

Dat is dus de situatie in het algemeen en dan nu nog maar een paar foto's zoals het er nu bij ons uitziet:
De schutting die meer dan manshoog is, begint al bijna achter de sneeuwberg te verdijnen...


De loopgraven...Nog meer bergen van sneeuw...

Foto van een inheemse "schone" in de sneeuw...

...die "toevallig" voor onze schuur stond.

Ons wegennet...

...en de (sneeuw)wegwerker...


Deze week zal ik nog even de platte daken sneeuwvrij moeten maken want in heel Zweden bezwijken momenteel heel wat daken onder de sneeuw en hoewel wij nog geen direkt gevaar lopen is het misschien toch wel verstandig omdat er nog veel meer sneeuw wordt verwacht. Ik zag ook al de buurman bezig op zijn dak en dat is per slot van rekening een echte Zweed die er meer ervaring mee heeft dan wij.

Dit was het weer voor nu, dus:

Tot dan of hej så länge,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten