Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

maandag 5 april 2010

Pasen in Zweden

Hej!

Onze eerste Pasen in Zweden zit er nu bijna op. Het was prachtig zonnig weer, dit in tegenstelling tot Nederland geloof ik, want ik begreep dat het daar veel regende.

Er zijn duidelijke verschillen tussen de paasgebruiken in Nederland en Zweden, hoewel er natuurlijk ook veel overeenkomsten zijn, zoals het eten en beschilderen van eieren.

Pasen in Zweden begint op donderdag, Skärtorsdag (roze donderdag), dus wat bij ons Witte Donderdag heet en waar wij verder niets aan doen. Volgens de legende vliegen op Skärtorsdag de heksen op hun bezems naar de Blåkulle (Blauwe Berg) voor de heksensabbath en om nieuwe recepten te leren. Om dit uit te beelden houden de schoolkinderen een paasparade op Skärtorsdag, vaak verkleed als heksen en met beschilderde gezichten. Na afloop krijgen de kinderen dan zakken met snoep die door de plaatselijke middenstand ter beschikking zijn gesteld.Overigens eten de Zweden met Pasen gemiddeld 700 gram snoep per persoon!

Verwant hieraan is het gebruik, dat kinderen beschilderde en gekleurde enveloppen bij de huizen afgeven en daarvoor snoep als ruil krijgen.

Het oude geloof in heksen vind je ook terug in het afsteken van vuurwerk, terwijl in het westen van Zweden, net als in Noord- en Oost-Nederland paasvuren worden ontstoken.
Deze vuren worden in Zweden echter op de meeste plaatsen op 30 april ontstoken.

Tot in de 19e eeuw werden de kerkklokken in de week voor Pasen gedempt geluid om de boze krachten niet op te wekken. Hiertoe werden de klepels met stof omwikkeld of vervangen door houten klepels.

Verder zie je bij veel Zweedse huizen bij de voordeur berkentwijgen met daarin gekleurde vogelveren. Dit komt nog uit de tijd dat de bloemenimport nog niet aanwezig was en men op deze wijze het komende voorjaar symboliseerde.

Op Goede Vrijdag is vrijwel iedere Zweed vrij.

Ook zoeken de kinderen net als in Nederland eieren. Deze eieren zijn meestal "godis",snoepgoed. Het eten van kippeneieren wordt beperkt tot de maaltijden. Zoals de meeste feestdagen geeft ook Pasen de Zweden aanleiding om rijkelijk te tafelen.
Het paasbuffet vindt plaats op vrijdagavond of zaterdag.(De zaterdag heet Paskafton
Paasavond) en maakt een wezenlijk onderdeel uit van Pasen.) Het paasbuffet bestaat uit veel eiergerechten, de niet te ontkomen ingelegde haring en zalm. En daarbij natuurlijk gebak en veel koffie.

Een paasstol zijn wij nog niet tegengekomen, daarom heeft Truus er zelf maar een gebakken:Op Tweede Paasdag is er echter niets meer te beleven. Net als met Tweede Kerstdag en Tweede Pinksterdag (die overigens helemaal is afgeschaft) neemt het normale leven dan weer zijn gang. Er was met de paasdagen een kunstronde in het naastgelegen dal en wij dachten vanmorgen dat te gaan doen, maar toen ik de advertentie nog eens nalas, bleek het alleen vrijdag, zaterdag en zondag te zijn. Dus toen hebben we maar even een paar veilingen (kort) bezocht en zijn vanmiddag op bezoek gegaan bij nieuwe kennissen.

Het maken van nieuwe kennissen gaat trouwens best goed, want deze week hebben bij bezoek gehad van 2 Zweedse echtparen van onze leeftijd en zij wij dus vanmiddag op bezoek geweest bij een Duits echtpaar, dat net als wij, hier zijn komen wonen na hun pensionering.

Deze week hebben de de laatste klus binnen in huis geklaard, nl. een stuk plafond met een koof erin gemaakt en een stukje nog niet afgewerkte wand bekleed. Nu houden we even rust tot begin mei wat het klussen betreft. We gaan binnenkort even 2 weken naar Nederland en daarna begint het opnieuw, want er moeten o.a. nog 2 esdoorns gesnoeid worden, er komen 5 nieuwe ramen, een aantal dakgoten zullen worden vernieuwd, de markiezen en rolhorren moeten worden geplaatst, de parkeerplaats van de auto moet worden verhard met gruis, we denken erover een carport voor de caravan te bouwen en misschien nog 1 voor de auto, de zolders in de schuur moeten verder worden uitgebouwd enz. enz.
Wij hoeven ons dus voorlopig nog niet te vervelen!

Tot zover mijn paasboodschap,

Groetjes,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten