Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

dinsdag 22 juni 2010

Een beetje geschiedenis...(2)

Zoals beloofd een beetje meer over de geschiedenis van Munkfors.
De plaats heeft een zeer oude industriële geschiedenis. Reeds in het jaar 1670 werd met de eerste ijzerindustrie begonnen in het naburige Ransäter en kort daarna in Munkfors zelf.
De Zweedse ijzerindustrie is voor een groot deel opgezet door de Waloner, industriëlen uit het Belgische Walonië. De Zweden hadden namelijk veel ijzererts maar niet de kennis om dit te bewerken. De Waalse families zijn hiermee zeer rijk en machtig geworden in Zweden en hebben ook nu nog grote invloed. Ook in Värmland zijn er nog steeds veel van deze ijzergieterijen te vinden, vaak in de vorm van musea. In Munkfors vind je het museum Gamla Bruket (de Oude Fabriek).

Maquette van de Munkfors BrukDe directiewoning en de branweerkazerneHieronder het zgn. Martinverket. Het Martinprocess, waarbij schroot tot staal wordt omgesmolten werd in het midden van de 19e eeuw uitgevonden door de Franse metallurg Martin, maar het was J.F. Lundin van Munfors Bruk die de techniek verder ontwikkelde.
Doordat de Zweedse ijzerindustrie uit een groot aantal kleinere fabrieken bestond en de concurrentie met de grote staalconcerns werd verloren, is een groot deel van deze industrie na de tweede wereldoorlog verouderd en vanaf de jaren 60-70 van de vorige eeuw sterk in betekenis afgenomen. Hoewel er in Munkfors nog een aantal bedrijven is overgebleven door zich te specialiseren en te automatiseren is de betekenis voor de werkgelegenheid in deze sector sterk afgenomen. Het gevolg hiervan is geweest, dat een groot deel van de bevolking is vertrokken naar de grote steden (Stockholm, Göteborg, Malmö) omdat daar meer werkgelegenheid is. Zo had Munkfors in 1960 6270 inwoners en was dit aantal in 2009 nog maar 3916.
Munkfors is met een oppervlakte van 148,64 km2 de op 8 na kleinste gemeente van Zweden. De bevolkingsdichtheid is 27,7 inwoners per km2. (De provincie Groningen 247/km2 en Nederland 415/km2).
Een van de bekendste inwoners van de gemeente is Tage Erlander die lange tijd minister-president van Zweden is geweest.
De plaats richt zich de laatste jaren steeds meer op het toerisme en is inmiddels geliefd bij vele Nederlanders door zijn mooie omgeving.

Tot zover weer over de geschiedenis van Munkfors.

Hej då,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten