Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 29 augustus 2010

Projecten, bomen. herfstmarkt, en zonsondergang

Hej allemaal,

Hoogste tijd, dat ik ook weer eens een berichtje schrijf, want dat is al weer even geleden. Niet dat ik mij nooit met de weblog bemoei, want de foto's worden er altijd door mij "ingeplakt".

Projecten:
Afgelopen week hebben wij weer 2 projecten afgerond. Mijn werkplaats is nu helemaal klaar. Dit was een open ruimte direct onder het dak van de schuur, dus in de winter niet warm te krijgen. En omdat er ook de komende winter nog wel wat op het programma staat, had ik besloten om de ruimte "winterhard" te maken. En dan moet er bij temperaturen van -20 toch wel iets meer gebeuren dan jullie in Nederland gewend zijn. Bovendien moet je niet verwachten, dat in een schuur die in ongeveer 1875 werd gebouwd alles loodrecht en waterpas is. Eerst heb ik een zolder gemaakt, daarna een plafond met 15 cm isolatie en een geïsoleerd zolderluik. Vervolgens ook de wanden geïsoleerd en betimmerd en ook de deur geïsoleerd. Het resultaat is hieronder te zien:(Dubbelklik op de foto's voor volledig scherm)

Nu nog een kacheltje er in en kan ik warm aan het werk!

In Zweden zie je bij veel huizen veranda's en balkons met zgn. "snickareglädje", dat je zou kunnen vertalen met "timmermansvreugde". Bij onze voordeur was het hekje van het voorportaal voorzien van rechte planken.
Op een loppis hadden wij voor € 23,00 een hele serie voorgezaagde planken gekocht. Die hebben wij afgelopen week geplaatst en dus hebben wij nu ook snickareglädje. En dat ziet er een stuk leuker uit (vinden wij)!En wellicht gaan we volgend jaar ook het balkon nog doen, maar daarvoor moeten we eerst nog materiaal kopen en precies zo maken als het hekje beneden.

Bomen
Nog even iets over "bij de voordeur". Misschien herinneren jullie je, dat wij begin april de bomen bij onze voordeur helemaal hebben gesnoeid. Ze waren helemaal gekortwiekt en je zou verwachten dat er dit jaar niet veel blad meer aan zou komen:

En zo zien ze er nu uit:


Volgens kenners zijn het Japanse esdoorns, een mannetje en een vrouwtje. Hoewel ze beide van binnen voor een groot deel vermolmd en hol zijn, hebben ze blijkbaar nog genoeg energie!

Herfstmarkt

Op het ogenblik zijn er overal weer herfstmarkten. Wij zijn zaterdag naar de markt in Norra Skoga geweest. Dit is een klein gehuchtje midden in de bossen, maar met een heel bekende en grote herfstmarkt. Vroeger werden deze markten vooral bezocht om de zaken aan te schaffen die voor de winter nodig waren en als ontmoetingsplaats. Het eerste is nu niet meer zo belangrijk, al zie je wel een aantal kramen met bijv. handschoenen en winterkleding. Ikzelf heb trouwens een gevoerde werkbroek gekocht, zodat ik de komende winter met vertrouwen tegemoet kan zien als ik buiten aan het werk moet!
De functie van ontmoetingsplaats is er nog steeds. Je ziet auto's uit alle delen van het land. Die zijn van de mensen die oorspronkelijk uit de omgeving komen, maar die elders zijn gaan wonen.
Er stonden trouwens ook nog 2 Nederlandse marktkooplui die nu in Zweden wonen: een kaasboer en een kraam waar bloembollen werden verkocht. En volgens mij liepen de zaken goed, zeker bij de kaasboer.


Op de foto hierboven worden de zgn. kôlbullar gebakken. Dit zijn hele grote spekpannenkoeken, die vroeger door de bosarbeiders werden gebakken. Omdat de bomen voornamelijk 's winters worden gekapt hadden een dubbele functie: Nadat ze gebakken waren werden ze in kranten onder kleren voor de borst gedaan, zodat het lichaam lekker warm bleef. Wanneer de pannenkoeken dan gegeten werden, waren ze bovendien dan ook nog een beetje warm. Het was vroeger "armeluiskost", maar tegenwoordig worden ze bij verschillende evenementen gebakken en vinden gretig aftrek. Jammer voor ons was, dat toen wij ze wilden bestellen het spek net op was.

Zonsondergang


Tot slot nog een paar foto's van een zonsondergang begin augustus bij het Ransjön, een meer hier in de buurt:
Dat was het weer even voor deze week,

Hejdå,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten