Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

woensdag 20 oktober 2010

Mecklenburg-Vorpommern - 1

Hej!

Wij hadden al langere tijd Mecklenburg-Vorpommern op ons lijstje van te bezoeken gebieden staan. Maar omdat wij altijd haast hadden om naar Munkfors te komen was het er tot nu toe niet van gekomen. Nu hebben we dus meer tijd en dus ook de gelegenheid om dit te doen. In dit gebied liggen een aantal belangrijke Hanzesteden en we hebben ons voorgenomen om zoveel mogelijk van deze steden te bezoeken. Van de ca. 200 steden en stadjes die tot het Hanze-verbond behoorden hebben wij er inmiddels zo'n 50 bezocht.
In Nederland behoorden o.a. Deventer, Zutphen, Kampen, Hasselt en Groningen tot het Hanzeverbond. Een volledige lijst van Hanzesteden kun je o.a. op Wikipedia vinden:
klik hier voor de lijst:

Malmö
Maar voordat we de oversteek naar Duitsland maakten hebben we eerst de Zweedse stad Malmö bezocht. Ook daarvoor hadden we nog nooit de tijd genomen, hoewel we er ontelbare malen langs zijn gekomen.
Malmö is qua grootte de 3e stad in Zweden (na Stockholm en Gotenburg). De stad ligt aan de Sont en heeft sinds 2000 een vaste brug/tunnelverbinding met Kopenhagen en is daardoor een belangrijk verkeersknooppunt. Ook is het een belangrijke havenstad. De provincie Skåne waarin Malmö ligt heeft eeuwenlang bij Denemarken behoord en dat is nog steeds te merken aan het dialect dat hier wordt gesproken en aan de architectuur. Skåne is ook het belangrijkste landbouwgebied van Zweden.








Lübeck

Lübeck zou je "de moeder van alle Hanzesteden" kunnen noemen, want hier vond de Hanze zijn oorsprong en werden de jaarlijkse vergadering met de vertegenwoordigers van de ander Hanzesteden gehouden. De stad werd in de 8e eeuw gesticht door Slaven.
Lübeck is daarna tot het jaar 1276 maar liefst 5 x afgebrand en weer opgebouwd.

Een hanze of hanza was een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen. Door samenwerking probeerden ze hun handel te beschermen en uit te breiden. Vanaf de twaalfde eeuw ontstonden rond de Noord- en Oostzee samenwerkingsverbanden van Duitse kooplieden. Het Zweedse eiland Gotland was aanvankelijk het centrum waar handel met lokale handelaren werd gedreven door kooplieden uit Denemarken, Lübeck en later Westfalen. Van Gotland uit werd ook handel gedreven met Engeland, Vlaanderen en Novgorod, dat al in 1190 een Duitse vestiging had.

Ter bescherming werden er aanvankelijk kleine en later steeds grotere samenwerkingsverbanden gevormd, waarvan sommige gilde werden genoemd en andere Hanze, zoals de Vlaamse Hanze van Londen en de Hanze der XVII steden voor de handel op de jaarmarkten van de Champagne. De Duitse Hanze is echter veruit de belangrijkste en bekendste, en wordt vaak kortweg de Hanze genoemd. Deze vormde zich om van koopliedenassociatie tot stedenverbond, en bestond op het hoogtepunt uit een kleine 200 steden, van Londen tot Novgorod.

Toen wij om 7:00 uur 's morgens vanaf de veerboot in Travemünde kwamen zijn wij na een kort bezoekje aan de plaats doorgereden naar Lübeckhebben wij daarna de hele dag heerlijk in de stad rondgewandeld (en op de terrassen gezeten) en daarna hebben wij onze camping aan de Oostzeekust in Rerik opgezocht.












Wismar

Wismar is een stadje in Mecklenburg-Vorpommern dat eveneens tot de Hanze behoorde.
Mecklenburg-Vorpommern. Het gebied heeft van 1648 tot 1815 tot Zweden behoord. Hiervan zijn nog duidelijke sporen terug te vinden.

De havenstad Wismar telt ongeveer 45.000 inwoners. De stad ligt direct aan de Oostzee en is na Rostock de tweede Oostzeehaven van de deelstaat. Wismar werd tussen 1226 en 1229 gesticht door Lübeckse kolonisten onder Heinrich Borwin: de stad is dus vanaf het begin planmatig aangelegd. Al spoedig geldt in Wismar het Lübeckse stadsrecht, en in 1266 bevestigt de Mecklenburgse vorst deze stadsrechten.

Wismar was vanaf het begin een haven- en handelsstad, die over privileges beschikte en in 1259 een handelsverdrag sloot met Lübeck en Rostock: dat is de kiem van de hanze, die zou uitgroeien tot het machtige handelsverbond waaraan ook Nederlandse steden zouden gaan deelnemen. Vanaf 1276 krijgt Wismar een stadsmuur en de snelle opkomst van de stad wordt onderstreept door de bouw van drie belangrijke kerken in de stijl van de baksteengotiek: de Marienkirche, de Nikolaikirche en de Georgenkirche. De graven van Mecklenburg verplaatsen in 1257 hun residentie van kasteel Mecklenburg naar Wismar en blijven er tot 1358, als ze naar Schwerin gaan.

In 1631, tijdens de Dertigjarige Oorlog, wordt Wismar door Zweden veroverd. De Vrede van Osnabrück van 1648 laat Wismar aan Zweden en de stad blijft ook Zweeds na de Grote Noordse Oorlog, waarin Zweden bijna al zijn andere overzeese bezittingen verliest. In 1803 verpacht Zweden Wismar en omgeving voor honderd jaar aan het groothertogdom Mecklenburg en pas op 20 juni 1903 wordt de stad Duits.

Rond die tijd is de industrialisatie op gang gekomen. De scheepsbouw ontwikkelt zich snel, maar ook de handel. In 1881 opende Rudolph Karstadt er zijn eerste winkel. Tegenwoordig is Karstadt een bekend grootwinkelbedrijf met filialen in heel Duitsland.

Onder de nazi's krijgt Wismar een filiaal van de vliegtuigfabriek Dornier, die hier bommenwerpers gaat bouwen. Dat maakt de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog het doelwit van geallieerde bombardementen, die zware schade toebrengen aan de stad: de Georgenkirche gaat in vlammen op, evenals een kwart van de woonhuizen.
Op 7 mei 1945 treffen de Brits-Canadese en Russische troepen elkaar in Wismar. De stad gaat vervolgens deel uitmaken van de DDR. De scheepsbouw ondergaat grote uitbreidingen, maar de binnenstad verkommert.

Maar Wismar is dankzij ingrijpende restauratiewerkzaamheden na de Wende echter weer een zeer bezienswaardige stad. De stad is in 2002 samen met Stralsund op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.





Enkele "Zweedse sporen" in Wismar



Een wel zeer frappante straatnaam!




Dit is het einde van het eerste deel van ons reisverslag. Volgende keer meer over o.a. Schwerin, Stralsund en Rostock.

Hej då,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten