Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

woensdag 22 december 2010

Nogmaals: De BokHejsan,

De laatste blog voor Kerstmis, denk ik. Dus nog even wat kerstigs vandaag. Straks wordt alles weer normaal hoor!! :-)

Onze vriend Holger heeft onderzoek gedaan naar de historie van de Julbock (kerstbok,we hebben er begin december al aandacht aan besteed). Dit willen we jullie niet onthouden.

De Julbock is één van de oudste kerstsymbolen in Zweden. Het gaat helemaal terug naar de oude sage van Thor (Donar) de dondergod, wiens wagen door 2 bokken werd getrokken. Tot in de 19e eeuw was het een gebruik, dat de jeugd uit het dorp van boerderij naar boerderij trok en Bokkenliederen zongen. Één van hun was dan verkleed als bok. Als dank hadden de spelers vrije vertering op het oudejaarsfeest.
In sommige streken was het ook gebruikelijk, dat men stiekem een bok bij de buren voor de deur zette. (Jammer dat wij hem zelf hebben moeten kopen!) Als ze betrapt werden, werden ze teruggestuurd, en moest de bok bij een andere buur neergezet worden. Wie de bok als laatste kreeg, moest de buren allemaal uitnodigen.

Voor de Kerstman naar Zweden kwam, was het de Julbock die de kinderen cadeautjes bracht. Vandaag de dag is de bok gemaakt van samengebonden stro of dennentakken, zoals die van ons. Hij staat altijd in de buurt van de voordeur, om gasten te verwelkomen.

Dan ook nog een beetje statistiek. Ik hoorde gisteren voor de radio dat ze een enquête hadden gehouden onder 9000 (huis)vrouwen. 80 procent vond dat Kerst de meeste stress opleverde in het hele jaar. Ha, ha, daar heb ik helemaal geen last van! Maar ja, ik doe dan ook niet aan de Julstädning (de grote kerstschoonmaak) zoals onder de wat oudere dames gebruikelijk is.
Ik maak liever na de feestdagen schoon. De dennennaalden en bling-bling de deur uit en de roetaanslag van de kaarsen weer van de ramen.

En wat eten we met Kerst? Ik weet het nog niet helemaal, maar in ieder geval Julskinka (kerstham) een hele grote ham die in de oven bereidt wordt, met kruidnagelen, mosterd en paneermeel, gemaakt van knäckebröd. Verder zien we wel, verhongeren zal er niet bij zijn. Bevriezen ook niet hoop ik, want buiten was het vanmorgen -28 graden. Ook hier worden allerlei records gebroken:

- Het is in Karlstad sinds het begin van de waarnemingen in 1868 nog nooit zo vroeg en zo lang achter elkaar koud geweest in november en december.
- Er heeft sinds 1981 ook nog nooit zoveel sneeuw over het gehele land gelegen.

Volgens het sensatieblad Expressen wordt er voor het kerstweekend een sneeuwchaos verwacht, maar volgens de weersvoorspelling voor Munkfors zal er hier vrijwel geen sneeuw vallen en geldt de voorspellling voornamelijk Zuid-Zweden. Ook gaat het hier weer een stuk "warmer" worden, nl. -16 tot -18 graden overdag.

Vanuit deze kou willen Jaap en ik iedereen hele warme Kerstdagen toewensen. Ha det bra!

Truus

1 opmerking:

  1. Hé, wat leuk dat verhaaltje over de Julbok!
    Dank je wel en gott nytt år!

    BeantwoordenVerwijderen