Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

vrijdag 4 februari 2011

Wolven, plannen en meer........

Hej hej,

Bedankt voor de leuke reacties die we hebben gekregen. Iedereen die reageerde was positief en we kregen het verzoek: "Vooral doorgaan".
Daar geven we natuurlijk graag gehoor aan.

De laatste blog van mijn hand eindigde met sushi en film. De sushi smaakte geweldig. Zeker voor herhaling vatbaar. De film was achteraf gezien wel goed en mooi gemaakt. Maar aanvankelijk dachten we in een horrorfilm beland te zijn. De film heette "Psalm 21". Dit voor degenen die het ook eens willen aanschouwen. Al met al was het een leuke uitstap.

Afgelopen 2 weken hebben wij een vakantiereis samengesteld. Wij vliegen in april naar Italië om daar een autotrip te maken door het hele land. Van Bergamo (bij Milaan) naar Brindisi, helemaal in de hak van de "laars".
We gaan de steden Milaan, Genua, Florence, Sienna bezoeken en natuurlijk ook Pisa. Dan gaan we dwars door de Apennijnen en dan via de Adriatische kust naar beneden.


We hebben alles zelf geboekt. Vliegreis, auto,route, hotels en B en B's. Ik ben benieuwd hoe het er allemaal in het echt uit zal zien. Want ja, foto's zeggen niet altijd alles. Er zijn tenslotte leuke bewerkingsprogramma's in de handel. Maar we zijn vol vertrouwen. Het was een hele klus om alles kloppend te krijgen, maar erg leuk werk en veel voorpret om alles zo uit te zoeken. Ik denk dat er wel weer veel foto's worden gemaakt. Weet je hoeveel we er afgelopen jaar gemaakt hebben. Een kleine 2000!! Ook dit jaar zullen wij weer ons best doen om jullie te laten meegenieten.
De reis zal overigens 15 dagen duren. Deze zomer blijven we verder gewoon in Zweden en dan zullen wij ook nog wel met de caravan op stap gaan, maar nog geen idee van hoe of wat. Maar het komt zeker.

De dagen lengen ook al fors, en het is de afgelopen dagen heel lekker zonnig weer geweest, al moet ik zeggen dat we echt nog niet uitgekeken zijn op de sneeuw, en dat is maar goed ook, want vanmorgen sneeuwde het weer fors. Maar gisteren was er veel weg gedooid. Niet in de laatste plaats door de regen die gisternacht en gistermorgen vroeg viel. Maar zoals altijd, na regen..... jawel, zon! En wat de sneeuw betreft, er ligt ligt dus nog genoeg! De weg waaraan we wonen zag er gisteren uit als een maanlandschap. IJs, weggedooide kraters en sporen. Ik ben gisteren 3x naar het centrum geweest en iedere keer was het weer een bumpy ride! Hoe het nu is, kan ik nog niet overzien. De bedoeling is wel dat ik samen met vriendin Roely er straks op uit zal trekken. We gaan een rondje leuke winkeltjes in de buurt doen (Wel een ritje van zo'n 80 km). Ik hoop dat het allemaal gaat lukken.

Over het centrum gesproken, eergisteren is in de omgeving van Munkfors een wolf gesignaleerd!Länsstyrelsen (provinciaal bestuur) heeft nu besloten dat hij moet worden afgeschoten. Het beest was al wel eerder in de omgeving gesignaleerd en men had al geconstateerd dat het beest ziek was en schurft had. Men ging ervan uit dat hij zelf wel het loodje zou leggen. Nu krijgt hij een loodje van de jager.
Men is hier in Zweden altijd druk met het praten over de wolvenjacht en wolvenstand. De laatste jaren is het aantal wolven aanzienlijk toegenomen en er worden regelmatig schapen door de wolven opgegeten. Aan de andere kant vindt men, dat de wolf beschermd moet worden. Er zijn vaste quota die per provincie mogen worden geschoten. Hier in Värmland waren het er dit jaar 6, waarvoor zo'n 200 jagers in aktie kwamen. In de krant lazen we een artikel, dat activisten een wolf over de grens met Noorwegen hebben geschreeuwd. Zo ontkwam deze met de schrik. Je vraagt je af, wat is dan zo'n (grens)lijntje?

Eergisteren is Jaap aan het wandelen geweest met Holger. Ze hebben samen een deel van een oude kerkweg gezocht, en gevonden. Die weg loopt dwars door het bos,van Ena naar Munkfors. Het ontbrekende deel was op zich niet een heel lang traject, maar om er te komen, en weer terug naar de weg was wel een eind.

Al met al zijn ze 3 uren aan het lopen geweest en dat gedeeltelijk in de hoge sneeuw, maar ook over geschoven boswegen (voor het houttransport) en door een sneeuwscooterspoor. In de hoge sneeuw ging Jaap voorop, als echte woudloper had hij snowboots aan. En Holger er achteraan in zijn spoor (met stevige wandelschoenen). Ze hadden na afloop een zeer voldaan gevoel, maar ook een gevoelig lijf. Bekaf zogezegd.

Ik ben gisteren weer naar koor geweest. Was weer erg gezellig, dat is het normaal. Maar nu kwamen we eerder bij elkaar om Smörgåstårta (hartige broodtaart met oa garnalen en vele andere lekkere dingen) te eten en koffie te drinken. Dus nu was het dubbel leuk.Op 19 februari ga ik deelnemen met een koordag. Dat is een hele dag op de Geijerskolan (een kultuurschool hier in de buurt) o.l.v. een dirigent die o.a. ook betrokken is geweest bij de film "As it is in Heaven". Wie weet wat voor beroemdheden uit deze dag voortkomen. Voor mij is het de lol.

Nou, dit was alweer een heleboel informatie, dacht ik zo. Ik laat het hier dan ook even bij.

Groetjes en tot dan!
Truus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten