Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

donderdag 10 maart 2011

Vasaloppet en voorjaar?

Hallo allemaal,

Deze week hebben wij, buiten de normale bezigheden die jullie inmiddels wel kennen, geen bijzondere zaken beleefd. Daarom maar wat algemene dingen over Zweden.

Vasaloppet

Zondag stond in het teken van de Vasaloppet, een langlaufwedstrijd in de provincie Dalarna die is te vergelijken met de Friese elfstedentocht. Het is een wedstrijd over een afstand van 9 Zweedse mijlen. Dat klinkt niet zover, maar als je weet, dat een Zweedse mijl 10 km is, wordt het toch een beetje anders. Er waren 15.800 (!) deelnemers, waarvan een klein deel. net als bij de elfstedentocht, professionele skiërs waren. De winnaar deed er 3 uur en 51 minuten over, de amateurs uiteraard wel langer, tussen de 6 en 11 uur. De wedstrijd wordt in Zweden rechtstreeks op de TV uitgezonden, zodat het zondagmorgen heel rustig was op straat. (Dat is het trouwens meestal wel, maar nu dus uitzonderlijk rustig).
Buiten de Zweden doen er ook veel Noren aan mee en ook verschillende Duitsers, Denen, Finnen en zelfs een aantal Nederlanders. De wedstrijd is net als vorig jaar gewonnen door de Zweed Jörgen Brink, met een Tsjech en een Noor op de 2e en 3e plaats.


De Vasaloppet is het grootste ski-evenement ter wereld en werd dit jaar voor de 87e maal gehouden.
De Vasaloppet dankt zijn naam aan de in 1523 tot koning van Zweden gekroonde Gustaf Eriksson Vasa.


In 1518 waren de Denen Zweden binnengevallen. De Zweedse patriottenhoofdman Gustaf Eriksson Vasa werd samen met vele van zijn bondgenoten door koning Kristian II gevangen genomen. In 1519 wist hij echter naar Lübeck te ontvluchten en bereikte met kerstmis zijn woonplaats Mora. Hij probeerde daar zijn bondgenoten tegen de Deense koning op te zetten om zijn land te bevrijden, maar hij merkte aI snel dat zijn aansporingen tevergeefs waren.


Vasa moest toen wel verder vluchten naar de Noorse grens. De inwoners van Mora bedachten zich echter, maar toen was Vasa, een prima skiër, al ver weg. Twee koeriers op ski‘s werden hem achterna gestuurd en haalden Vasa bij Salen in. Met z‘n drieen keerden ze op de ski‘s terug naar Mora. Teruggekomen werd de opstand georganiseerd en in 1523 werd Vasa tot koning van Zwcden gekroond. Hij wordt gezien als de grondlegger van het huidige Zweden en is te vergelijken met de rol van Willen van Oranje in Nederland.. Over het in 1519 gelopen traject tussen Salen en Mora loopt dus nu de sinds 1922 ingestelde Vasaloppet.

Voorjaar??

Na afloop van de TV-uitzending besloten wij om na deze inspanning eens lekker in het zonnetje te gaan zitten. Dat kon, want de zon scheen heerlijk en voor onze garage konden wij heerlijk uit de wind en in de zon zitten:En zoals jullie kunnen zien: Er ligt hier nog genoeg sneeuw en momenteel sneeuwt het ook nog behoorlijk. Maar volgende week gaan te temperaturen volgens de voorspelling oplopen naar 9 graden en dan is het snel gebeurd met de sneeuw.

Groeten uit Munkfors,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten