Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 15 juli 2012

Zomerkoningen!!

Hej hej,

Ondanks het feit dat we nog steeds niet kunnen spreken van een echte zomer dit jaar, klimatologisch gezien, is er altijd een zomers onderwerp te bedenken om over te schrijven.
Aardbeien bijvoorbeeld. Aardbeien (jordgubbar) zijn geweldig populair en ze horen bij de zomer. En dan bedoel ik de maanden juni en juli. Dan worden de Zweedse aardbeien verkocht, maar... niet in de winkels. Daar kun je wel Nederlandse of Belgische of vroeg in het jaar Spaanse aardbeien kopen. Maar volgens de Zweden gaat er niets boven Zweedse aardbeien!
De Zweedse aardbeien worden in kraampjes op straat of voor de supermarkt verkocht. Over het algemeen zijn ze in het hele land qua prijs hetzelfde. Voor midzomer zijn ze erg duur en daarna worden ze iets goedkoper, maar ze blijven behoorlijk aan de prijs. Het lijkt wel een soort kartelvorming, de aarbeienhandel hier. (Iets voor de Europeese Commissie??)
Maar dit jaar is er toch iets geks aan de hand. De rode koningen waren vorige week hier in Munkfors 20 kronen per grote bak, tegen normaal minimaal 30 kronen! Ik vroeg me waarom dat zo was, want verkopen doen ze deze zomerse lekkernij toch wel. Maar goed als consument mag je wel eens een voordeeltje, toch?
Nu waren wij vrijdag in Örebro ( spreek je uit als: eurebroe met de 
klemtoon op broe. De meeste Nederlanders zeggen Eurebreu of Orebreu). We waren daar om een nieuwe salontafel op te halen voor de TV-kamer. Daarna begaven wij ons in de stad om even lekker te lunchen buiten in de zon,
en de stad te bekijken:


Op het marktplein stonden een aantal groente-, fruit- , bloemenkramen en... aarbeienkramen! We zagen een kraam waar ze 15 kronen kostten. Dus fluks een bak gekocht! Maar nog geen 20 meter verder stond een kraam waar deze vruchten voor 10 kronen te koop werden aangeboden. Dus, nog maar een bak gekocht. Even later zijn we heerlijk neergestreken op een bankje bij de slotgracht van het koninklijke slot en hebben daar, aan de voet van het Slot een deel van de koningen verorberd. Klinkt dramatisch, maar wel toepasselijk eigenlijk.

Maar de vraag blijft, waarom de prijs ineens zo flexibel is geworden. Terwijl wij dit, in al die jaren dat we in Zweden komen (en zijn) nog nooit hebben meegemaakt!!!
Zal het dan toch door het "mooie zomerweer" komen???

Groetjes,
TruusGeen opmerkingen:

Een reactie posten