Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 23 december 2012

KerstgewoontenHej hej,

Nu we op de drempel staan van Kerst 2012, lijkt het me wel een idee om het over de kerstviering van de Zweden te hebben.

De viering begint altijd op de 24e december. Op Julafton dus. Dan zijn 's morgens nog wel wat winkels en benzinepompen open. Maar 's middags is het erg stil op straat. Om 3 uur kijkt het over-overgrote deel van de Zweden op de TV naar "Kalle Anka", Donald Duck dus! Dit is al een jáááárenlange traditie en zoals het er naar uit ziet, blijft dat ook nog lang zo!
Daarna worden de kerstcadeautjes (Julklappar) uitgedeeld en als dat klaar is wordt  er gegeten.
Wat komt er op tafel? De Zweden zijn ook wat het kersteten betreft, behoorlijk traditioneel en zeker niet zo luxueus ingesteld als de Nederlanders.
  • Sill - (ingelegde) haring in allerlei sausjes
  • Prinskorv - dit zijn kleine worstjes ter grootte van cocktailworstjes
 
  • Bietensalade, al dan niet met haring
  • Rode kool
  • Gekookte aardappelen
  • Janssons Frestelse ( ofwel: de verleiding van Jansson) Dit is een ovenschotel van geraspte aardappel met sprot (Zweedse ansjovis) en slagroom en uien. 

  • Julskinka - Dit is een grote ham die bestreken wordt met honing en mosterd en bestrooid met paneermeel. De ham wordt in de oven klaargemaakt.
 
  • Julvört , een op bruinbrood lijkend zoet brood. Geef mij dan maar een lekkere kerststol met spijs :-)
  • Risgrynsgröt - Dit is  rijstebrij met een amandel er in. Degene die de amandel treft mag een wens doen. Of deze uitkomt is de vraag...  Een andere traditie is om een bordje rijstebrij buiten neer te zetten voor de tomte. Een tomte is niet alleen een kerstman, maar ook een kabouter, die waakt over het huis en zijn bewoners. Door een bordje buiten te zetten met deze "lekkernij" wordt de tomte goed gestemd en zal hij het komende jaar extra zijn best doen.

Als dessert wordt veel zoetigheid gegeten. Soms is er sprake van een "godis buffé" ( snoep buffet,dus)

Ik weet niet wat jij, als lezer hiervan vind. Wij eten dit alles in ieder geval niet met Kerst!
Wij volgen dan toch de Nederlandse traditie en dat is..........????
Gourmetten, jawel!
Wij doen dat op Kerstavond, samen met onze Duitse vrienden, Holger en Rita.
Eerste kerstdag gaan we bij Daan en Lies eten. We doen dan, wat ze hier noemen, een knytkalas (wij nemen een deel van het menu mee).
Over 2e Kerstdag heb ik nog niet zo nagedacht. Maar de vriezer en de koelkast zijn goed gevuld, dus dat komt goed.

Maar even weer terug naar de Zweden.
Bij het eten, maar ook ervoor en erna, wordt best veel gedronken. Bij "Systembolaget " ( staatsslijterij) hier in Munkfors, was het gisteren ook erg druk.
Maar dat vele drinken leidt ook vaak tot huiselijk geweld. De krant van gisteren had hier op voorhand al menig artikel aan gewijd. En dat doet niet erg feestelijk aan. Het is maar te hopen dat iedereen zijn of haar grens kent, maar dat zal wel niet altijd het geval zijn.


Kerkelijk gezien is er ook wel het e.e.a. te doen. Op de 24e is er een middagsdienst, soms met een kerstspel. Maar ook een middernachtsdienst met koren en muziek en vééél kaarslicht en fakkels en vuurkorven.
Hetzelfde geldt voor de Julotta, dat is de dienst die op de morgen van 1e  Kerstdag wordt gehouden, en wel om 7.00 uur, of vroeger. Twee jaar geleden was ik van de partij samen met vriendin Roelie. Het was erg leuk, maar ik geloof niet dat ik dit jaar iemand meekrijg.
Vervolgens zijn er nog een aantal diensten verspreid over 1e en 2e Kerstdag. Maar niet alle diensten worden even goed bezocht.
 
Ook eerste Kerstdag wordt hier in familiekring doorgebracht. Met eten, drinken, TV en dergelijke. Niet heel erg spannend dus.

Tweede Kerstdag is voor een deel van de mensen een vrije dag. Een ander deel is gewoon weer aan het werk. De winkels (supermarkten, maar in de steden ook de kleding en schoenenzaken ed. want dan begint de winteropruiming!)

Maar ook wordt op 26 december bij ons het huisvuil opgehaald!!! De route van maandag, is gisteren (zaterdag) opgehaald. De route van dinsdag, is vandaag gereden. Dit is voor Nederlandse begrippen niet te vatten, of wel?


Dan tot slot nog even het weer met deze dagen:
HET IS HIER PRACHTIG WIT, met af en toe wat dwarrelende vlokjes. De wegen zijn goed te berijden. Dus, wij zijn er klaar voor!

Wij wensen iedereen heel gezellige dagen toe en dank voor alle goede wensen die wij ontvingen in welke vorm dan ook!

Groetjes Truus
Geen opmerkingen:

Een reactie posten