Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 3 november 2013

Medisch hoekje

Helaas hebben we ook deze week weer als blogonderwerp: “Medisch Hoekje”.
Maar nu was ik het niet, maar Jaap.
Na een leuke maandag met visite en nog meer aanloop, begon 's avonds de ellende. Jaap kreeg buikpijn wat overging in kramp. In de nacht en de dag erna, vreselijk overgeven. Liters!!! Dinsdagavond, na contact met de “Sjukvårdsrådgivning”, zeg maar de dokterstelefoon, kwam de ambulance om Jaap naar het ziekenhuis te brengen. Ik ging met eigen auto. Ditmaal naar Torsby omdat de wachttijden daar meestal korter zijn dan in Karlstad.


 In het ziekenhuis duurde het allemaal lang, terwijl Jaap maar door bleef spugen. Maar nadat er een sonde was geplaatst (wat werkelijk een afschuwelijke marteling was met zo'n geïrriteerde slokdarm) om de maag te ontlasten, en een fysiek onderzoek werd Jaap opgenomen. Om even voor 2 uur was ik weer thuis.
Woensdag ben ik niet op bezoek geweest omdat Jaap aangaf dat hij te moe was. Thuisgebleven kon ik mijn draai ook niet vinden. Wel hadden we telefoon en WhatsApp contact. Nadat er 2x een CT-scan was gemaakt, bleek, dat de darmen net niet verstopt waren, maar wel de doorgang werd belemmerd. Woensdagavond, toen de sonde eruit was (gelukkig), mocht er weer een beetje vloeibaar voedsel in, hetgeen Jaap ook weer smaakte. Na een goede nacht hoorde Jaap de volgende dag dat hij weer naar huis zou mogen als de darmen weer functioneerden en minder vol zouden zijn. Nou dat duurde lang hoor. Na een paar klisma's, een röntgenonderzoek en uren wachten waren we 's avonds om half acht thuis. En toen allebei lekker vroeg naar bed.
Jaap is nog steeds erg slap en is in 3 dagen 4,5 kilo afgevallen. De eetlust is ook nog niet helemaal weer op peil, maar dat komt goed. Er zijn verder geen mankementen geconstateerd dus als we een week verder zijn zal het er weer heel anders uitzien.Deze week is het Allhelgonadagen (Allerheiligen) op 1 november, en Alla helgons dag op 2 november (in Nederland gewoon Allerzielen). Hier wordt er veel aan gedaan. Familie van overledenen trekken massaal naar de kerkhoven om de graven van hun dierbaren te poetsen en te voorzien van grafkaarsjes (die per 2 dozijn te koop werden aangeboden afgelopen weken) of batterij aangedreven kaarsen, deze waren dit jaar voor het eerst in de aanbieding voor deze gelegenheid. Ook worden er overal grafstukken verkocht, zelfs bij Lidl, die er in mijn ogen uitzien als kerststukken.
Om even de sfeer weer te geven kun je dit prachtige filmpje bekijken. Klik hier om het te bekijken. Het is niet het kerkhof in Munkfors, maar het geeft wel de sfeer weer, zoals die deze dagen op de kerkhoven is.

Volgende week hopen we weer een blog zonder medische rompslomp te maken :-)

Groetjes van ons,
Truus
1 opmerking: