Ieder land heeft zo zijn eigen
gebruiken die min of meer heilig zijn. In Zweden is zo'n gebruik de
“Fikastund”, een moeilijk te vertalen begrip, maar je zou
het “koffieuurtje” kunnen noemen. Maar het is niet alleen koffie,
maar er wordt ook bijna altijd iets bij gegeten en dat is vaak iets zoets.
En het maakt niet uit of je nu op een
kantoor zit of handwerksman bent. Zelfs de OS-medaillewinnares
Charlotte Kalla riep na het bereiken van de finish van de
ski-estafette: “En nu krijgen we ook lekker koffie!”.
Zweden zijn werkelijk bezeten van
“fika”. Iedere mogelijkheid wordt aangegrepen: Tijdens het
winkelen in de stad, tijdens de pauze in een cursus, een uitstapje in
het bos of tijdens een korte pauze bij het schoonmaken of gewoon thuis als je er zin in hebt.. Er is een
“fika” voor ieder vrij moment. Maar ook op het werk wordt
er vlijtig “gefikad”. Een onderzoek heeft uitgewezen, dat er per
jaar 10 werkdagen “achter de koffiekoppen” wordt gezeten.
Is een “fika” nu effectief
of verloren tijd? Er is een onderzoek naar uitgevoerd en dat heeft
uitgewezen, dat een fikapauze de Zweden maakt tot creatieve
probleemoplossers. Maar hier moet wel bij opgemerkt worden, dat het
een Zweeds onderzoek is ☺.
Duidelijk is in ieder geval, dat Zweden
uniek is in dit gebruik. In andere landen zoals bijv. Nederland en
Duitsland neem je een kop koffie tijdens het werk en gaat gewoon
door. Er wordt in ieder geval niet zoveel (gezamenlijke) tijd aan
besteed.
Hoe komt het dan dat een “fikastund”
zo vanzelfsprekend is? Wellicht, doordat het arbeidsmilieu hier heel
informeel en zonder hiërarchieën is. Het is vanzelfsprekend om 2
maal per dag bij elkaar te komen en koffie (met wat erbij) te
drinken. Hierbij komt ook de sterke positie van koffie in Zweden.
Alleen in Finland wordt nog meer koffie gedronken.
![]() |
Koffieverbruik in de wereld |
Maar je hoeft niet beslist koffie te
drinken, je hebt ook fika wanneer je thee, sap of frisdrank neemt.
Ook fruit etc. is mogelijk. (Bij veel bedrijven is er ook gratis
fruit voor de werknemers).
Zo tussen 09:00 en 10:00 uur en 15:00
uur is het vaak moeilijk om mensen te bereiken, want dat zijn de
meest voorkomende fikatijden. Op het werk hebben mannen vaker
fika dan vrouwen, maar bij vrouwen duurt de fika
langer. Er zijn ook regionale verschillen: hoe noordelijker hoe vaker
men fika heeft. De fika op het werk fungeert als een sociaal
“bindmiddel”. Maar vrijwillig deelnemen is het eigenlijk niet, er
wordt feitelijk verwacht dat je er aan deelneemt. Dit is voor
buitenlanders vaak moeilijk te begrijpen en wordt soms als ongewenst
ervaren.
Maar voor Zweden is de fika een begrip
en is niet weg te denken uit de samenleving.
Tot zover mijn tekstbijdrage voor deze week,
Truus gaat hierna verder.
Hej då,
Jaap
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dat wij al behoorlijk ”verzweedsen”
bleek deze week. Twee dagen achter elkaar hadden wij Zweedse
koffievisite. Met hen hadden we dus 2x een orginele ”Fikastund” met
alles erop en eraan. Dat betekent een mooi gedekte tafel met mooi
serviesgoed. En bakken moet je voor deze gelegenheden ook. En dat
werd een heerlijke lingoncake (lingon= vossenbessen) en een opgerolde
chocoladecake, gevuld met bosvruchten en vruchtenkwark. De laatste
komt uit een van de kookboeken van Weight Watchers, dus zo gevaarlijk
kan het niet zijn ha ha! Foto's kunnen we niet laten zien, want alles
is op :-)
Wel kan ik het recept geven (+ de foto
uit het kookboek).
Je hebt nodig:
2 grote eieren
1 dl suiker
1 ¼ dl bloem
2 royale theelepels cacao
2 dl vruchtenkwark
en 200 gram (diepgevroren) vruchten
(bosvruchten of bijv. Frambozen)
Verwarm de oven op 200 graden (hete
lucht oven op 175)
Klop de eieren met de suiker schuimig.
Voeg de gezeefde bloem en cacao toe en schep dit luchtig door tot een
egaal beslag.
Leg op een bakplaat vetvrij papier en
strijk het beslag hierop uit 25x30 cm
Bak de cake in 8 tot 10 minuten tot het
een mooie kleur heeft. Laat afkoelen. Bestrijk dan met de kwark en
bestrooi het dan met de (diepgevroren) vruchten. Rol de cake op
terwijl je het papier voorzichtig verwijderd. Voor het serveren
bestrijken met gezeefde poedersuiker.
Eet smakelijk!
Na zo'n fika gingen we zaterdag, met
een gevulde maag en ons bezoek, naar een concert in de kerk van Övre
Ullerud (een prachtige en oude kerk). Daar werd een concert, getiteld
”Toner från Medelhavet” of "Klanken van de Middelandse Zee",
gegeven door een bekende Zweedse violist Anders Lagerqvist, die hier in Värmland is geboren en de zeer talentvolle jonge pianiste Natalia Kremska van Poolse afkomst, die hier sinds enkele jaren woont. Zij vertolkten op grandioze
wijze muziek van een Italiaanse, een Franse en een Spaanse componist.
Erg mooi!
Ook heb ik deze week erg genoten van
een paar creatieve uurtjes bij Rita. Samen hebben we heerlijk
getekend. Ik heb deze pinguïn getekend met potlood en kleurpotloden.
Misschien dat ik er wel een serie van maak. Met verschillende
standjes :-)
De stand van zaken met het weer nog
even op de valreep: Nog steeds grauw, maar erg zacht! De eerste
merels weer in de tuin gesignaleerd, dus het voorjaar is echt in
aantocht! Dinsdag was het prachtig zonnig weer en hebben we een klein
uur in de zon gelegen (zonder jas) om onze bruine teint te
onderhouden :-D
Ik hoop dat je veel plezier hebt
beleefd aan deze combi-blog en graag tot de volgende week!
Groetjes,
Truus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten