Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 9 maart 2014

Semlor en meer...

Typisch Zweeds (2)

Semlor

Afgelopen dinsdag was het “Fettisdagen”, vette dinsdag dus. Dit is de dinsdag voor aswoensdag wanneer ook voor de Zweedse Lutherse kerk de vastentijd begint. Op deze dag worden er traditiegetrouw semlor (spreek uit als “semloer”) gegeten. (Semlor = meervoud, enkelvoud = semla). Een semla wordt ook wel fastlagsbulle, fettisdagbulle of hettväg genoemd. Het woord semla stamt af van het Latijnse woord “semila” wat “meel van zeer goede kwaliteit” betekent.

Een semla is een soort broodje, gevuld met kruimels uit hert bolletje, vermengd met amandelspijs (mandelmassa) en ongezoete *) slagroom. Vaak wordt er ook nog kardemom toegevoegd voor de smaak. Bovenop wordt dan nog poedersuiker gestrooid. Ook in Denemarken, Finland en Estland komen varianten van de semla voor, deze zijn echter vaak zonder spijs en room.

*) De van oorsprong Nederlandse bakker van Café Punkten in Munkfors gebruikt wel gezoete slagroom en dat vinden ook de Zweden toch wel erg lekker!

Een semla

Semlor

Vroeger werd de semla alleen gegeten op Fettisdag, maar tegenwoordig zijn ze al vanaf Kerst te koop tot aan Pasen.
Maar op Fettisdag worden de meeste semlor verkocht. De bakkers zijn al dagen van te voren bezig met de voorbereidingen en op de dinsdag liggen de vitrines in de bakkerijen en supermarkten vol met semlor. Het is niet ongewoon dat in 1 winkel meer dan 1.000 semlor worden verkocht. Officieel moet de semla worden gegeten op een plas warme melk, maar persoonlijk hoeft die melk voor mij niet ☺.

De semlor kwamen rond 1600 vanaf Duitsland naar Zweden. In eerste instantie werden ze alleen gegeten door de rijkere Zweden, daar de semlor oorspronkelijk gemaakt werden van erg fijn en duur tarwemeel en niet voor iedereen betaalbaar waren.
Vanaf omstreeks 1735 kwamen er variaties op dit meelbroodje. In een kookboek rond die tijd, wordt een vulling gemaakt door kruimels te mixen met o.a. rozijnen en room. In 1755 komen er recepten die vrijwel het huidige recept overeenkomen.
Toen echter in 1771 de Zweedse koning Adolf Frederick na het eten van een maaltijd van o.a. oesters, krab, vlees, kaviaar, haring, champagne en semlor overleed en de semlor als oorzaak werden aangewezen, raakten de semlor enkele tientallen jaren uit de gratie.

Rond 1800 begonnen de rijkere Zweden de semlor weer te kopen en werden ze tijdens Fettisdag weer volop gegeten, samen met alcohol, koffie en andere lekkernijen.

Dit was weer “Typisch Zweeds” voor deze week, volgende week weer iets anders.


Jaap
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na dit typisch Zweedse dingen verhaal, nog even een update van de week. Wat ging het weer snel voorbij! Ongelofelijk. Ook deze week weer heel veel bezoek. Zowel Nederlands als Zweeds. Ook weer wat gebakken dus. Dit keer chocolade/mokkacake en zandkoekjes. Maar wees gerust, de cake was ook weer uit een Weight Watchers kookboek. Maar het resultaat mocht er zijn.

Ook was er breicafé in de bibliotheek. Dit is de eerste woensdag in de maand. En een groot succes. Zo'n 25 vrouwen waren bijeen om te handwerken en gezellig met elkaar te praten. De gemeente zorgt voor de koffie en een koekje erbij :-)
Het is belangrijk dat de bieb op verschillende fronten actief is in de samenleving hier. Dan zal de gemeente minder snel overgaan tot sluiting, als er weer eens bezuinigd moet worden. Maar hiervan is voorlopig geen sprake, gelukkig. Je moet weten dat de bibliotheek hier helemaal gratis is voor iedereen. En een ieder kan ook gebruik maken van de internetfaciliteiten. Veel Nederlanders en andere buitenlanders met een vakantiehuis hier in de omgeving, maken hier gebruik van. En de openingstijden zijn riant: iedere werkdag van 12 tot 18 uur En alles wordt door de gemeente betaald!


Bibliotheek in het gemeentehuis


Breicafé 

Verder deze week de normale verplichtingen zoals: zwemmen, koor, pianoles en een loppisrondje op zaterdag. Ook nog tijd gevonden om een ochtend te tekenen. En Jaap juicht het toe dat ik wegga, want dan kan hij zich weer in zijn model(spoorbaan) wereld begeven ;-)

Zaterdag hebben we eindelijk de zon weer gezien, en wel de hele dag. 's Morgens voor het eerst weer ontbeten op de veranda en in de middag nog even lekker liggen dommelen in het zonnetje. We kunnen qua temperaturen lang niet tippen aan Nederland, maar we genieten er zeker van.

Vandaag gaan we naar de film: "12 Years a Slave". Ik ben benieuwd of de Oscars goed terecht zijn gekomen. We gaan het zien! Maar voordien nog even grillen met Holger en Rita. Dit hebben we meer dan een jaar terug al eens geopperd, maar het was er nog niet van gekomen.
Time flies, when your having fun!!.......

Tot volgende week,
Truus

2 opmerkingen:

  1. Jullie blog gevonden.. Leuk zeg.. Gaan het volgen... Groet, martin,anneke, Råda-Eindhoven..
    Www.nederland-zweden.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen