Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 16 maart 2014

Een zonnige week!!

Wat was het mooi deze week! We hebben dan ook erg genoten (buiten gezeten en gelegen) en... gewerkt! De tuin en de bloembakken zijn ontdaan van de oude troep, zoals blad en oude takken. Eronder viel al veel levends te ontdekken. Heerlijk! Ook de caravan is weer in het zicht, want de afdichting voor de winter is verwijderd, en Jaap is al bezig geweest met het in orde maken van e.e.a.


Ook heeft hij de aardkelder afgebrand, maar niet nadat de waterslang was uitgerold en gebruiksklaar was ;-D

Ook het voorportaal is schoongemaakt en weer getooid met zomerse kleurtjes.


De ramen zijn ook deze week onderhanden genomen en het verschil is goed te zien. Wel was het jammer dat het vrijdagavond ineens heel hard begon te regenen/sneeuwen gecombineerd met zeer harde windstoten. Daar worden ramen niet schoner van, zo leert de ervaring :-)
Ook gisteren waaide het hard, maar op de veranda hadden we daar geen last van. We hebben haast de hele dag kunnen genieten van de zon daar. Ook Jasper, Malin en haar moeder konden hiervan meeprofiteren, want zij waren bij ons. Samen genoten van fika en een heerlijk middagmaal.
Ook bekeken we vakantiefoto's van Tenerife. Jaap heeft weer een prachtig fotoboek samengesteld en ook een mooie DVD gemaakt. Zo blijft de herinnering lang levend :-)

Ook zijn we weer eens een projectje gestart. We gaan een mooi groot vlonderterras maken voor de veranda. De grond loopt daar nogal schuin af en het terras wordt dan ook op palen gebouwd, zodat we NOG meer kunnen genieten van zon en uitzicht. Vooral 's morgens ontbijten en koffie drinken wordt dan ….... whauw! Een deel laten we uitvoeren. Dat is het fundamentgedeelte. Jaap gaat het zelf aftimmeren, als we na onze komende voorjaarsreis weer terug en uitgerust zijn!

Een ander project is vrijdag weer voortgezet. Zoals de trouwe lezer 10 weken geleden heeft kunnen lezen hebben Jaap, Jan en Daan een aantal grote bomen omgehaald en in stukjes gezaagd. Dit lag allemaal nog beneden bij de rivier, want het kon eerst niet weggehaald worden vanwege de sneeuw en later niet vanwege de te drassige grond. Maar nu was het goed te berijden. Al met al hebben Jaap en Jan 5 aanhangwagens vol naar Jan en Nel gebracht. De rest moet nog naar Daan, en dat wordt wel geregeld.
We hebben wel een veel fijner zicht op het water, nu er 3 bomen, die het zicht wat belemmerden, weg zijn.Tot slot nog even over de film: “12 Years a Slave” waar we vorige week zondag naar toe waren. De Oscars zijn naar mijn smaak echt verdiend! Een aanrader! Overigens was de bioscoop in Hagfors een openbaring. Wij waren er nog nooit geweest. Het was een hele fijne zaal met fijne stoelen en veel beenruimte. Goede beeld en geluidskwaliteit. Top dus!

Jaap heeft nog weer nagedacht over typisch Zweedse zaken en die vind je hieronder.

Hej då,

Truus

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Typisch Zweeds (3)


De Zweden staan over het algemeen bekend als een bescheiden, geduldig en beleefd volk. Ook daar zijn hier natuurlijk uitzonderingen op maar in het algemeen is dit zeker zo. Ik zal hiervan een paar voorbeelden proberen te geven:
 • Zweden stellen zich bescheiden op. Men vermijdt opvallend gedrag en spreekt in openbare gelegenheden, zoals bijv. restaurants, op gedempte toon.
 • Een veel gebruikt woord is “lagom”, dat ongeveer “gemiddeld” betekent. Het is belangrijk om niet boven het gemiddelde uit te komen, d.w.z. niet op te vallen. En dit geldt op zeer veel gebieden!
 • Een Zweed zal zich niet opdringen. Als je iets wilt zul je het moeten vragen, maar de hulpbereidheid is dan wel altijd groot.
 • Als je bij iemand op bezoek komt is het de gewoonte om de schoenen bij de voordeur uit te doen.
 • In Zweden wordt je eerder op de koffie gevraagd dan te komen eten. De koffietafel is dan wel uitgebreid gedekt met servies, taart en koekjes. Bij de salontafel koffiedrinken zoals in Nederland is niet gebruikelijk.
 • Bij ontvangst en afscheid omhelzen goede bekenden elkaar kort. Kussen op de wang is onder Zweden niet gebruikelijk en leidt tot schrikreacties als je dat wel doet ☺.
 • Er wordt pas afscheid genomen als de jas is aangetrokken. De gastheer en gastvrouw blijven niet bij de deur wachten tot je wegrijdt, maar de deur gaat direct achter je dicht.
 • De volgende dag of de eerste keer dat je elkaar weer ziet is het gebruikelijk om de gastheer of gastvrouw te bedanken met “Tack för i går” (bedankt voor gisteren) of “Tack för senast” (bedankt voor laatst).
 • Het spreektempo ligt lager dan in Nederland. Over stiltes tijdens een gesprek doet men niet moeilijk. Als het een erg belangrijk onderwerp is, gaat men eerder zachter dan harder praten.
 • Iemand niet laten uitspreken wordt als onbeleefd gezien.
 • Een Zweed zal niet snel rechtstreeks kritiek uitten.
 • Als een Zweed zegt: “Dat zal ik misschien doen” bedoelt hij waarschijnlijk “Nee”.
 • Je laat je huis pas zien aan gasten als je elkaar langer kent.
 • In veel winkels en overheidskantoren staan nummerautomaten, waaruit je bij binnenkomst je nummertje trekt en geduldig wacht tot je aan de beurt bent.
 • Ook bij de kassa's in bijv. supermarkten wacht je geduldig tot je aan de beurt bent en doet er niet moeilijk over, dat de kassière een praatje met je voorgangers maakt.

Dit waren weer een paar typisch Zweedse zaken, wellicht volgende week weer meer.


Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten