Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 23 maart 2014

Een nieuwe "look" en de weergoden.....

Het is voorjaar en tijd voor een nieuwe look voor onze blog. Vind je hem mooi of lelijk? Misschien kun je het ons even laten weten...
Voorjaar? Nou, de weergoden hebben deze week hun macht weer kenbaar gemaakt. Wat een verschillen hebben we gehad. Woensdag, de verkiezingsdag in Nederland, werden we wakker met sneeuw. Veel lag er toen nog niet, maar dat werd snel anders. In de middag lag er al 8 cm! En we dachten echt dat we het gehad hadden. Het is wel zo dat Jaap niet is gaan sneeuwruimen, want de verwachting was dat er een dooi aanval zou komen. En die kwam! Aan het eind van de middag was het weer groen, alsof er geen sneeuw geweest was.☺ Dus toch de paar viooltjes die ik gekocht had (voor de sneeuw) geplant in de mostafels. Zo blijven ze vochtig als we weg zijn strakjes.
Ja, ook dat begint er op te lijken. Gisteren heeft Jaap de caravan uit de carport gemanouvreerd. Zo'n mover is toch wel geweldig. Je caravan lijkt dan een speeltje met afstandsbediening. :-) Dus geleidelijk aan kunnen we verdere voorbereidingen treffen. Jaap is deze week al druk bezig geweest met het maken van lijsten van wat mee moet en welke boodschappen er uit Nederland gedaan moeten worden.
Geen parkeerproblemen!


Maandag ben ik na het zwemmen met Siv naar de jaarvergadering van Konsum Värmland (afdeling Munkfors) geweest. Voor hen die het niet weten: De Konsum, tegenwoordig CoopKonsum  genaamd, is een landelijke supermarktketen met regionale afdelingen. Maar het is een coöperatie en we zijn via een soort spaarsysteem allemaal een beetje eigenaar. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Värmland

Konsum Värmland heeft 151.000 leden en 1300 werknemers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Karlstad en er zijn 84 winkels in Värmland. Konsum Värmland heeft eigen bakkerijen, slagerijen, zuivelfabriek en  distributiecentra . Verder zijn er de dochterondernemingen grenssupermarkt Maximat en Charlottenberg Supermarket en de lage prijs supermarktketen Pekås. De omzet in 2013 was 4,1 miljard SEK (€ 457 miljoen). 
--------------------------------------------------------------------------------------
Vandaar dat overal in de hele deze jaarvergaderingen worden gehouden. Toen wij kwamen zat de zaal al bijna vol. Nadat we een lootje gekregen hadden, konden we ons voorzien van een “stämmatallrik” een heerlijke koude schotel, en een drankje. Daarna nog koffie met een heerlijke (Sarah Berner) koek. Wel massief, maar hééérlijk!
Toen volgde het officiële deel, met het benoemen van nieuwe besturen, de jaarcijfers en resultaten e.d. Maar daar ontstond de nodige opschudding, want 1 dame eiste de microfoon op en die begon een retirade die eindeloos duurde. En Jaap vorige week maar schrijven dat de Zweden de kop niet boven het maaiveld uitsteken. Nou deze dame wel! De hele zaal zat met samengeknepen billen ☺. Maar toen er een man opstond die vroeg of dit eindelijk kon stoppen, stak er een stevig applaus op.
De bijeenkomst werd afgesloten met leuke muziek van een driemansband.
Na afloop ben ik nog met Siv mee naar huis gegaan. Ze heeft me laten zien hoe je een hak in een sok moet breien. Ooit op de lagere school heb ik dat eens gedaan, maar dat was erg weggezakt ☺

Deze week ook 2 dagen gewinkeld. Dinsdag met Jaap naar Karlstad geweest en daar wat zaken voor de vakantie gekocht en op mijn verzoek nog even bij de 2 grote kringloopwinkels geweest. Jaap heeft er 13 cd's en een cd box gevonden en ik nog een zomertrui en 2 zomerbroeken. Ook aten we weer bij Mezza, een Turks restaurant. Lekkerrr!
Donderdag ben ik Met Rita naar Torsby geweest. Ook daar hebben we 2 second-handwinkels bezocht. En natuurlijk was er weer het nodige van onze gading bij. Als je ziet wat mensen allemaal wegdoen. In sommige gevallen hingen de prijskaartjes er nog aan! Ook ik vond nog 4 cd's. En daarmee heeft Jaap ook weer werk om alles op USB-stick te zetten voor in de auto. Lekker als je onderweg bent!

Graag wil ik nog onze oudste blogfan beterschap wensen! We hopen dat u snel weer achter de computer kunt zitten om ons uw reactiemails te sturen. Ze zijn voor ons heel speciaal. (n.b.: deze dame is 99 jaar).


                               Tot slot nog even een foto van een tekening die ik zondagmiddag heb gemaakt op onze zonnige veranda. Was heerlijk om te doen, ik krijg de smaak en de inspiratie weer te pakken. Potlood en schetsboek moeten ook op Jaap zijn lijstje ☺         

We hopen dat iedereen weer een beetje heeft mee genoten van onze belevenissen in deze week. En voor diegenen die op FB gereageerd hebben op mijn foto van de eigengebakken rozijnenbroden: Het resultaat smaakt uitstekend. Dus: als je in de buurt bent.......

Tot volgende week!

Groetjes Truus
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Typisch Zweeds (4)


Deze week iets over Zweedse huizen. Afgezien van het feit, dat de Zweedse huizen (buiten de grote steden) meestal van hout worden gebouwd, zijn er nog wel meer verschillen. Ik heb zo even een paar dingen op een rijtje gezet:
 • Veel meer huizen dan in Nederland hebben een grote kelder. Hier staat dan meestal de verwarmingsketel, wasmachine en droger, diepvries en gereedschap. Ook is er ook vaan een sauna te vinden. Deze heet in het Zweeds trouwens "bastu". (De u in het Zweeds wordt net zo uitgesproken als in het Nederlands, dus niet als "oe" zoals veel sportcommentatoren schijnen te denken).
 • Ook hebben heel veel huizen een veranda, al dan niet beglaasd.
 • Veel huizen hebben behalve de woonkamer een "allrum", dit is een aparte kamer waar de TV staat, gezelschapsspelletjes worden gespeeld en gelezen.
 • Lampen worden aangesloten op een hiervoor speciaal gemaakt stopcontactje met 3 polen.

 • Ook de raamsluitingen zijn anders. Dit is een zeer vernuftige constructie, die echter voor een beetje inbreker met een boor niet moeilijk is te openen, dus deze sluiting zal zo langzamerhand wel verdwijnen nu ook hier de inbrekers actiever schijnen te worden.

                                
 • De voordeur gaat naar buiten open, dus niet zoals in Nederland naar binnen. Het scheelt in ieder geval ruimte in de hal, die trouwens ook groter is dan de gemiddelde Nederlandse hal.
 •  De meeste huizen hebben een stoep met meerdere treden. Wel zo handig als er 's nachts 30 cm sneeuw gevallen is!


 • Het overstek van de daken is veel groter dan in Nederland. Dat scheelt behoorlijk op de wanden en ramen wanneer het regent en dus heeft het hout ook minder te lijden.
 • De meestgebruikte spijkers zijn de "räfflade spik".  Dit zijn warmverzinkte spijkers met gerafelde randen, welke worden gebruikt voor het vastspijkeren van planken. Als ze er eenmaal inzitten, zitten ze ook echt vast en zeker de grotere zijn er nog nauwelijks weer uit te krijgen.


Voor deze week weer even genoeg typisch Zweeds, een volgende keer weer meer.

Hej då,

Jaap

2 opmerkingen:

 1. Vind het erg leuk om zo op de hoogte te blijven wat er speelt in Munkfors, de rubriek "Typisch Zweeds" van Jaap vind ik heel leuk en leerzaam !

  Groet Bert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het wordt hier, in ned. Heel mooi weer volgende week... Dus laat de sneeuw vlug even achter je..

  BeantwoordenVerwijderen