Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 6 april 2014

Handwerk en Brandwerk......

Handwerk was er gisteren en vandaag te zien op de Handwerkbeurs (Slöjdmässa) in de “Gamla Kvarn” (de Oude Molen) in Munkfors.
Gisteren schijnt het erg druk geweest te zijn, maar ook vanmorgen was er wel belangstelling.
Wat was er te zien: Leer (tassen, riemen voorschoten en meer), Vilt/wol ( wanten, mutsen siervoorwerpen enz), Smeedwerk van gerecycled ijzer, geweven zaken zoals plaids en matten, tuinmeubilair (echt handwerk) en nog veel meer.

Ook was er linnen kleding te koop. Wel mooi, maar duur! Goedkoper was ik uit met de koop van een mooie linnen jurk, gevoerd en wel. Voor 35 kronen (nog geen 4 euro) kocht ik die gisteren in Råda op de loppis. Hij zit als gegoten! Superleuk vind ik dat weer.
Ook kocht ik nog 2 DVD's, die meegaan op vakantie, een CD en hele leuke oorbelletjes. En dat allemaal voor 30 kronen. En een schitterend tafelkleed voor 40 kronen kon ik niet laten liggen. Dat kon ik gelijk gisteravond gebruiken toen Jan en Ria kwamen eten. Niet dat ik geen tafelkleden heb hoor! Maar 1 ladenkastje vol :-) Maar ja, als je veel eters hebt, wil je wel eens iets anders op tafel toch?


Jaap had ook deze week genoeg te doen. Zoals het wisselen van de banden. Dit mag vanaf 31 maart en moet voor 12 april, tenzij de wegen nog erg glad zijn.

Maar daarvan is geen sprake. De seringen laten het groen al zien en ook over de berken ligt al een waasje groen.
En wat hebben we deze week van de warme zon genoten. Het Tenerife bruin, dat al voor een groot deel weg was, is weer helemaal opgekrikt. (toepasselijk in dit stukje over bandenwisselen ;-) )

Ook is het eindelijk gelukt om de enorme berg takken in de hens te krijgen. Jaap moest er wel z'n best voor doen en gebruik maken van wat hulpmiddelen. In 2 fases is het uiteindelijk in orde gekomen. Wij kregen de vraag, of dit niet met Pasen moest. Nee, daar doen de Zweden niet aan. Wel vieren ze Valborgmässoafton ( vertaald: de dag voorafgaand aan Valborg, 1 mei. 
Op deze dag werd deze vrouw heilig verklaard) op 30 april en worden er aan de vooravond grote vuren ontstoken. Oorspronkelijk was het zoals zo vaak een heidens feest en waren de vuren er om de heksen en kwade geesten te verjagen.
Het vuurtje begint te branden

Maar op deze dag zijn we nog steeds weg :-D dus blij dat het opgeruimd is nu. Ik heb het idee geopperd dat op de mooie rond plek wel een zwembad gezet zou kunnen worden. Nadere ontwikkelingen volgen op termijn, ha ha! Klus geklaard!

 Ondertussen is de caravan volledig ingepakt en kunnen we dinsdagmiddag vertrekken. We hebben er zin in. Het zal niet zo zijn dat er speciaal op zondag een blog zal komen. En ook is niet zeker dat je een mail krijgt met de aankondiging van een nieuwe blog. Dit heeft alles te maken met de kwaliteit van de internetverbindingen en de mogelijkheid van WiFi. Maar dat er een blog komt is wel zeker hoor!

We zijn benieuwd waar we bij het plaatsen van de volgende blog zullen zijn. Afwachten maar!

Graag tot dan!

Groetjes,
TruusTypisch Zweeds (6)Deze keer iets over het Zweedse verkeer van zaken die opvallend verschillend zijn. Zoals de verkeersborden. De verkeersborden in Zweden hebben in tegenstelling tot vrijwel andere landen geen witte maar een gele achtergrond.
Ook zijn er enkele borden die je in andere landen niet of nauwelijks zult vinden:

 Verboden voor voertuigen met spijkerbanden


Verboden voor sneeuwscootersEn natuurlijk de Zweedse klassieker: het elandenwaarschuwingsbord:Ook Noorwegen heeft natuurlijk deze borden maar die eland is duidelijk minder speels:


Verder zijn er ook nog borden die waarschuwen voor rendieren (alleen in Noord-Zweden):


De waarschuwingsplanken voor scherpe bochten zijn in de kleuren van de Zweedse vlag: Blauw en geel


Ook de wegwijzerborden zijn iets anders dan in Nederland. Omdat je hier erg vaak gebruik maakt van de wegnummers is het heel handig dat er op de borden wordt verwezen naar de wegnummers van de wegen die aansluiten op de weg waar je op rijdt. Dat is met name in steden als Göteborg en Malmö heel handig om op de goede weg de stad uit te komen.


Ook typisch Zweeds zijn de enorm lange vrachtwagencombinaties. In de meeste Europese landen zijn combinaties met een lengte van 18,7 meter toegestaan, in Zweden mogen de combinaties 25,7 meter lang zijn.

En het hele verkeersbeeld is natuurlijk wel even anders dan we in Nederland gewend zijn. De wegen zijn uitermate rustig te noemen, de automobilisten beleefder en geduldiger (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen), maar ook veel chauffeurs die in Nederland al lang hun rijbewijs kwijt zouden zijn geweest met hun gestuntel. Maar ja, we hebben hier de ruimte....

Dit is voorlopig even de laatste "Typisch Zweeds"-column. Als we weer terug in Zweden zijn gaan we weer verder.

Hej då,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten