Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 20 april 2014

Vakantieverslag - deel 2Dinsdag 15 april
Vanmorgen lekker wakker worden met een zonnetje, daar wordt je blij van. Ook van de prachtige rit die we vandaag maken. Wat is dit een schitterend mooi gebied. We zien reeën, kraanvogels en ...struisvogels. 
Bomen in bloesem en, bloeiend koolzaad. Een lust om te zien! Ook mooie gebouwen. Een oude kerkruïne (gebouwd in 1200) met bovenop een ooievaarsnest.

 
 Ooievaars zijn veelvuldig te zien hier. Ook bezoeken we 2x een slot. De eerste viel wat tegen, de tweede, in Boitzenburg, was prachtig. 


 


In de voormalige stallen bekijken we het maken van chocolade figuren. Niemand zal verbaasd zijn dat er veel paashazen en eieren gemaakt worden.


Het ruikt er overheerlijk naar chocolade en vooral het vrouwvolk wat binnenkomt krijgt een gelukzalige glimlach om het gezicht :-) Ook versgebakken brood en broodjes was er te koop en eigengemaakt ijs. Daar moeten we van proeven. Lekker!! Dan gaan we richting Templin om boodschappen te doen en de stad te bekijken. 

 Na een lekkere kop koffie gaan we weer richting camping. Morgen vertrekken we richting Poznan (Polen). We zijn benieuwd!

Woensdag 16 april
Het weer lijkt goed als we vertrekken van de camping (die prima was met prachtig sanitair en waar we voor 16 euro per nacht stonden, incl. stroom en douches). We besluiten de snelwegen te vermijden, en geven dit bij de GPS in. Maar op een gegeven moment duurt dat toch wel lang en veranderen we de opdracht aan onze leidster. In Polen komen we zelfs op een tolweg. Leve de creditcard, want we hebben nog geen zloty's. Maar bijna bij Poznan missen we een afslag en onze leidster is daardoor kennelijk zo van slag, dat ze ons een weggetje op stuurt met kuilen en gaten. We voelen met ons serviesgoed mee, dat ligt te dansen in de kastjes. Maar moedig rijden we verder tot we na een behoorlijk aantal kilometers weer op dezelfde rotonde uitkomen en we op eigen initiatief de derde in plaats van de tweede afslag nemen. Daarna gaat het weer goed, maar al met al komen we een uur later dan gepland op de camping. Gauw de caravan op de plek...... Dan blijkt de afstandsbediening van de mover zoek! Eerst dus maar even zonder. Als dat klaar is willen toch weten of we die misschien op de camping in Gingst hebben verloren.  Alles op de kop....en niets te vinden. Ondertussen maak ik wat te eten en net voor het klaar is wil Jaap nog iets uit de auto pakken. Op een plek waarvan wij beiden dachten dat de ander daar gekeken had! En daar was hij. Gelukkig! Niets is zo vervelend als dingen die zoek zijn. 
De WiFi is hier uitstekend en we vermaken ons tot in de kleine uurtjes.

Donderdag 17 april
Na een koude nacht, rond 0 graden, schijnt de zon volop als we wakker worden. We willen vandaag van het weer genieten en tevens wat huishoudelijke activiteiten verrichten. Zo ook de was. Voor een euro kun je hier de wasmachine laten draaien :-) maar een droger is er niet. Dan het spul maar uitleggen op de heg.

Jaap probeert de schotel te stellen voor TV ontvangst, maar dat lukt niet. Ook onze buurman had dit al vruchteloos geprobeerd. Teveel bomen die het signaal verstoren. Maar DVD's hebben we in ruime mate bij ons, dus geen nood! Vanmiddag voor het eerst hier boodschappen doen. Nou dat is een groot gissen! Het scheelt dat we bij LIDL zijn en dat we een groot deel van het assortiment kennen. Maar uiteindelijk is alles gelukt. Een pak uit het zuivelschap blijkt indedaad karnemelk te zijn, maar een gok was het wel.

 Ons avondmaal is het vermelden waard. Helemaal voorjaar. Asperges met ham, ei en hollandaisesaus en als toetje aardbeien met slagroom. Het was heerlijk! Morgen gaan we de stad bekijken!

Vrijdag 18 april (Goede Vrijdag)
Ook vanmorgen wakker worden met een blauwe hemel....en buiten ontbijten! We nemen er de tijd voor en genieten van de zon. Na de koffie vertrekken we richting de stad. We lopen naar de tramhalte, want we gaan met de tram :-) Eerst een kaartje kopen is een probleem. De zon schijnt in het beeldscherm en het staat er allemaal in...het Pools. Dan zegt een meisje dat het ook in het Engels te lezen moet zijn. We vogelen het uit en voor we het weten zijn we in het centrum beland. Er is een warenmarkt bij de halte waar we uitstappen. Van alles is er te koop, maar vooral veel supervers fruit en verse groente.


 Het is er gezellig druk. Dan gaan we even ergens koffie drinken en hebben een leuk gesprek met de eigenaar van het café. Hij geeft ons wat tips en een plattegrond van de stad. In no time zijn we op de historische oude markt. Wat mooi is het hier! We lopen rond, bekijken van alles, oa de prachtige kerk net even achter de markt waar de mensen in de rij
staan voor.....wij weten het niet. Als het de biecht is heeft meneer pastoor vanavond rode oortjes :-)
 
Ondertussen is de zon echt weg en wordt het koud. Wel gaan we op een overdekt en beschut terras zitten om wat te eten. De keuze valt op een grote broodbol gevuld met soep (met vlees, spekjes, uien en ei) Heerlijk! Daarbij nog een Poolse pils die ook goed smaakt.
Dan vinden we het mooi geweest. We zijn koud en lopen weer naar de tram. Terug op de camping nemen we er het gemak van. Wel zoeken we nog even uit wat we voor morgen op het programma zetten.

Zaterdag 19 april
Ook vandaag begint de dag stralend. We vertrekken rond de middag, nadat we eerst van de zon genoten hebben. We gaan naar Wolsztyn, waar een spoorwegmuseum is. Jaap was op Rügen een spoorwegmuseum misgelopen. Maar nu dus niet. De reis is niet geheel vlekkenloos. Zonder dat het de bedoeling is, zitten we weer op de tolweg!

Bij de eerste afrit er maar gauw af.
Het museum heeft vrij entree. Zowel buiten als binnen is veel materieel te zien. Even genieten voor Jaap.In het stadje zelf is veel drukte. De Polen gaan in het hele land, op deze dag naar de kerk met een mandje met daarin eieren, fruit en andere lekkernijen. Deze worden in de kerk gezegend en de heerlijkheden komen de ochtend van 1e Paasdag dan op de ontbijttafel. Wat zal dat extra lekker zijn! Ook onderweg zien we overal hele optochten van jong en oud met mandjes afgedekt met mooie kleedjes.


Maar over heerlijkheden gesproken. Teruggekomen genieten we nog van een heerlijke maaltijd inclusief dessert en allebei een groot glas bier. We hadden nog niet heel veel gedronken en dit vult het vocht weer lekker aan, hetgeen ook verstandig is bij temperaturen van 23 graden!


Zondag 20 april (1e Paasdag)

Vandaag hebben we een luie dag. Het is heerlijk zonnig weer en we besluiten vandaag op de camping te blijven en lekker van de zon te genieten. Niets te melden dus.
Morgen gaan we richting Krakow. Dit moet een prachtige stad zijn en zoals de cafeeigenaar in Poznan ons al vertelde hebben we de goede volgorde gekozen omdat als je in Krakow bent geweest je Poznan niets meer aan vindt. We zullen zien of hij gelijk heeft!

Hej då,

Truus en Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten