Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

donderdag 24 april 2014

Vakantieverslag - deel 3

Maandag 21 april ( tweede Paasdag)

Vanmorgen hebben we al snel alles voor vertrek klaar en om 9.00 uur rijden we van de camping. Vandaag een lange reis voor de boeg, 480 km. We kiezen ervoor om tolwegen te nemen en we komen er op onze route maar liefst 5 tegen. Maar goed dat de benzine hier goedkoop is, €1,26 per liter. Daar wordt je blij van! Niet blij worden we van de tol die een paar slechte wegen in de afgelopen dagen, geëist hebben. Vandaag is een scharnier van een keukenkastje afgebroken. Het deurtje zit nu tijdelijk met tape vast. Waar zou je zijn zonder tape! Ook is onze TV van z'n voetstuk gegaan. Niet gevallen gelukkig. We kunnen nog DVD's of TV kijken als we dat willen.
Tijdens onze reis vandaag valt het ons op dat hier in Polen ongelofelijk veel materieel aan openbaar vervoer rondrijdt. Niet alleen bussen, maar vooral veel trams. Een paradijs voor de tramliefhebber! Je ziet ze van alle jaargangen! Van splinternieuw tot heel oud.
Morgen gaan we kijken in Krakau en dan gaan we met de bus. De halte is vlakbij de camping (een heel leuke, kleine camping, trouwens!)

Camping Smok

Dinsdag 22 april

Het is prachtig weer als we opstaan en het belooft een mooie dag te worden. Na de koffie vertrekken we met de bus richting Krakau. Zodra de bus zich met een schok in beweging zet, lig ik bijna languit in het gangpad. Gelukkig kan een mooie jongeman mij net opvangen :-)
Na een keer overstappen bereiken we het centrum, maar we lopen van het oude centrum af. Foutje, en dat betekent een heel eind omlopen! Maar we komen er. Maar net voor de grote markt besluiten we een rontrit te maken met een dame in een soort golfkarretje. De route loopt door het oude centrum en de wijk Kazimirz. Dit is de stad naast de stad gesticht door Koning Kazimir. Hierin is de Joodse wijk en een van oudsher christelijk deel gevestigd. Ook het kasteel van de vroegere Poolse vorsten zien we. De binnenkant hiervan staat nog op ons programma.

 
 

 

 
 
 
 
We worden bij de oude markt weer afgezet en we bezoeken de Maria Basiliek. Wat een rijkdom in het ¨Roomse leven¨.

 

 
Daarna gaan we nog weer even op de grote markt en in de lakenhal kijken. 
Lakenhal
Rynek Glowny (Grote Markt)
Lakenhal
Lakenhal
Dan zoeken we een terras in de zon en genieten van een vorstelijke coupe ijs

 
.

We zijn blij dat we eerder de onnodige wandeling hebben gemaakt (ivm de calorieën). Dan lopen we weer verder, want er is erg veel te zien! Het is gezellig druk en de vele terassen zijn goed bezet.

Wij maken later ook nog weer gebruik van een terras om te eten. Smaakte prima.

 Dan begint het frisser te worden en we besluiten weer richting de bus te gaan. Net als we terug zijn op de camping komt er een forse regenbui, die niet lang geduurd heeft :-) We kijken terug op een mooie dag!

Woensdag 23 april

Na het ontbijt, buiten in de zon, eerst het keukenkastje gemaakt. Een van de drie scharnieren uit de kledingkast gehaald en daarmee het keukenkastje weer gebruiksklaar gemaakt. Na de koffie gaan we de omgeving van Krakow bekijken. In een dorpje was een grote markt gaande en wij willen wel even kijken. Ook hier is het, net als in Zweden en in Nederland, veel van hetzelfde. Heel veeel kleding. De tijd van zakken kleding naar Polen sturen is wel voorbij:-) Er is niets van onze gading bij en we rijden verder. We komen weer op een tolweg terecht! Van tevoren wordt hier wel voor gewaarschuwd, maar we kennen het Poolse woord voor tol nog niet. Dus we nemen de eerste afrit maar weer. We gaan naar Olkusz. Dit is een vriendelijk stadje, waar alles keurig verzorgd is. Dit in tegenstelling met de troep die je ook veel ziet. Maar hier is het netjes. Alle winkeltjes zijn heel smal en hebben daardoor eigenlijk weinig etalage.

We drinken een lekkere cappucino op het plein en gaan dan naar de VVV. We zien daar dat er nog veel meer moois, o.a. ruïnes. Ondertussen pakken zwarte wolken zich samen als we de eerste ruïne naderen. Het blijkt dat we niet naar boven kunnen.

Dan gaan we een route volgen die aangegeven staat op de kaart van de VVV. Maar de GPS raakt in de war, want er is een spikspliternieuwe weg aan gelegd, die ze nog niet kent. Nadat we even later op een onooglijk weggetje belanden en het echt gaat regenen, besluiten we terug naar de caravan te gaan. Ondertussen kijken we uit naar een restaurantje om wat te eten. Dat vinden we na enige tijd. Een prachtig hotel/restaurant met ook een leuke inrichting.


We bestellen bij de serveerster , die geen vreemde talen spreekt, maar van goede wil is. We bestellen een soepje. Maar we krijgen supergrote kommen. Daarbij eigengebakken brood met paté. Daarna komt er een enorme schaal pierogi, een Pools gerecht. Dit zijn pastadeegkussentjes die je met allerhande vullingen kunt maken. De kussentjes worden in bouillon gekookt. Een beetje vergelijkbaar met ravioli en Maultasschen (in het Duits). Al met al veeeeel te veel.De serveerster ziet het en vraagt in het Pools iets. Wij denken te weten wat de vraag is, en ja hoor het klopt. Of we de rest meewillen in een doggy bag. Omdat ze er zoveel energie ingestopt heeft om ons dat uit te leggen, stemmen we daarmee in.
. Kogelrond voelen we ons als we dan uiteindelijk naar de camping gaan!! Nee met het eten in Polen is niets mis! Het enige wat je kan overkomen is, dat je je overeet :-D


Tot zover weer even onze belevenissen in Polen. Wordt vervolgd...

Hej då,

Truus en Jaap

1 opmerking:

  1. Gisteren wilde ik al reageren maar dat ging niet via de telefoon, dus nu maar even achter de computer. Het ziet er allemaal weer mooi, lekker en gezellig uit! Geniet er maar lekker van! Wij hebben hier ook geweldig mooi weer en je ziet alles groen worden. Veel plezier verder deze vakantie, we houden jullie in de gaten.
    Groetjes Jan en Nel.

    BeantwoordenVerwijderen