Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 17 augustus 2014

Wisselend.....


 Veel zaken stonden deze week in het kader van wisselen(d).


Het weer is deze hele week zeer wisselend. Soms mooi, maar dan ineens weer hevige stortregens. Je kunt er niet van op aan! Dit weertype schijnt komende week nog aan te houden. Jammer! 

Ondertussen zijn veel van mijn mooie bloembakken behoorlijk bedorven :-(
Ook hadden we (af)wisselende werkzaamheden. Uitpakken van caravan en auto en het schoonmaken hiervan. Grasmaaien en tuinonderhoud, want alles groeit als een gek. Ook mijn groentetuintje. Maar of er werkelijk courgettes en augurken geoogst kunnen worden, hangt af van de weersontwikkeling in de komende weken.
Ook de schuur is opgeruimd en Jaap heeft een aanhangwagen vol troep naar de vuilstort gebracht.
Ondertussen was ik begonnen met het aftrekken van het behang in de hal. Ook hier bestaat de behoefte aan een wisseling van het interieur. Het moet wat lichter (witter) worden. Ondertussen is al een deel beplakt met glasvezelbehang. Maar er is nog veel te doen voor het helemaal klaar is.

Wisselend waren ook weer de bezoekers deze week. Zondagavond Daan en Liesbeth. Gisteren waren Piet en Co bij ons te gast. Op onze beurt waren er ook bezoekjes af te leggen. Woensdag naar Immie en Tonny, waar we ook voor het eten aan mochten schuiven. Altijd gezellig!
Op de terugweg naar huis waren er veel “witte wieven” over het landschap hetgeen altijd mooie plaatjes oplevert.Donderdagmiddag op de koffie bij Stig en Barbro. Dit was tevens een werkbezoek omdat ze wat problemen hadden met de computer. En dat is Jaap z'n afdeling :-)

Wat niet wisselt hier zijn tradities! In augustus heb je de Kreeftenfeesten. Daarover schrijft Jaap in zijn “ Typisch Zweeds”rubriek

Groetjes en graag tot dan!
Truus

Typisch Zweeds (11)Een Zweedse traditie is, dat in de maand augustus rivierkreeften worden gegeten. Er wordt dan een "kräftskiva"  georganiseerd. Dit is een tuinfeest met als hoofdgerecht rivierkreeften. Ze zijn gekookt in zout water waaraan een grote hoeveelheid dilleschermen is toegevoegd. Na te zijn afgekoeld worden ze opgediend op schalen en gegarneerd met verse dille. 

Meestal is er een soort buffet met de kreeftjes, brood, kaas, garnalen en salades. Er wordt vaak wel behoorlijk wat bier en sterke drank bij gedronken.

Vroeger werden de kreeften in de Zweedse rivieren gevangen, maar tegenwoordig worden ze meestal geïmporteerd uit Turkije, Spanje en met name China. 

Het vangstseizoen in Zweden was van oudsher vanaf begin augustus, vandaar dat de kreeftenfeestjes ook vanaf begin augustus worden gehouden. Tradities zijn nu eenmaal belangrijk in Zweden!

Tijdens het feest worden vaak veelkleurige papieren hoedjes gedragen en wordt de tuin versierd met lampions met afbeeldingen van een lachend maanmannetje. Om het gebruik van de drank te “rechtvaardigen” wordt er veelvuldig geproost en worden de kreeftjes toegezongen.


Dit was weer "Typisch Zweeds" voor deze keer.
Tot de volgende keer met weer een ander onderwerp.

Hej då,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten