Eerst maandag met Liesbeth naar
Karlstad geweest om materiaal te halen en ons te beraden over de
restyling van de ruimte. Daarvoor hebben we uren bij IKEA verbracht!
De nieuwe IKEA catalogus die dinsdag in de brievenbus zat, kende voor
ons geen geheimen meer, want we hadden alles al in het echt gezien
:-)
Jaap en ik hadden de week ervoor al een
strakke, hoogglans schoenenkast gekocht, in de kleur wit. En wit
moest het worden, dat was zeker. En modern, het nostalgie tijdperk
laat ik een beetje achter me.... Na een lange dag kwamen we moe maar
voldaan weer thuis.
De rest van de dagen zijn we het erf
niet af geweest. Terwijl ik plafond en deuren verfde, behang plakte
en daarna de sauskwast hanteerde, was Jaap in de (werkplaats)schuur
bezig om zijn winkeltje weer op orde te brengen, want na het klussen
heb je niet altijd zin (of tijd) om op te ruimen. Natuurlijk moest
hij deze werkzaamheden af en toe onderbreken om mij even bij te
staan, of om het gras te maaien tussen de regenbuien door.
Maar de resultaten mogen er zijn. De
hal is bijna klaar. Nog een paar plintjes verven en kabelgoten
monteren en dingen ophangen.
Omdat een keer een rustdag ook niet
verkeerd is, ben ik zaterdag wel naar de veiling geweest. Lekker
zitten samen met Daan, Liesbeth, Timen en Baukje. Er was niet veel
van onze gading bij, maar iedereen had wel een dingetje gekocht.
Nadien hebben we hier met z'n allen bruine bonensoep met roggebrood
gegeten. Gezellig was het!
Dit vanwege de verkiezingen op 14 september a.s. Wij vonden dat we er toch wel heen moesten om wat meer duidelijkheid te krijgen over het voortbestaan van het zwembad!
De opkomst was geweldig groot! 7 bezoekers en 6 partijleden.
Maar het voelt toch wel goed om eens van gedachten te wisselen met de
beoogde kommunalrad (burgemeester, zeg maar) Na een lekker kopje
koffie of glaasje fris en een lekkere grillworst met brood, keerden
we tevreden huiswaarts!
De weergoden waren vandaag met ons allen.
Droog en zonnig, maar je voelt en ruikt de naderende herfst.
De
vooruitzichten voor komende week zijn goed, dus we gaan ervoor!!!
Groetjes,
Truus
Typisch Zweeds (12)
Surströmming
Typisch
Zweeds is de surströmming. Surströmming is gefermenteerde
Oostzeeharing die vanaf eind augustus kan worden gegeten. Ik schrijf
met opzet “kan worden gegeten” want je moet er wel
liefhebber van zijn. Vooral de bepaald niet aangename geur schrikt af
om dit visproduct te eten.
Geschiedenis van de
surströmming
De
methode om haring d.m.v. fermentering te stamt waarschijnlijk al
vanuit de 16e eeuw. In die tijd was er door oorlogen een zouttekort
in Zweden. Doordat bij het inleggen geen of weinig zout kon worden
gebruikt, ging de haring gisten, mede door het hoge vetgehalte van de
Oostzeeharing. Het bleek echter, dat de haring hierdoor niet bedorven
raakte, maar ondanks de geur nog goed te eten waren.
De
haring wordt in mei/juni gevangen door met name vissers uit de
vissersdorpen aan de Oostzee van Gävle tot Kalix. Het centrum ligt
in de dorpen van de Höga Kusten (ten noorden van Sundsvall).
Na
het vangen worden de vissen gepekeld en in vaten gelegd.
Deze vaten
worden in de zon gezet waardoor de vis gaat gisten. Als de vis genoeg
is gegist wordt deze ingeblikt. Het tijdschip van inblikken wordt
bepaald aan de hand van de geur van de vis. In het blik vindt dan nog
een nagisting plaats, waardoor het blik bol gaat staan. Men zegt, dat
hoe boller het blik staat, hoe beter de surströmming is ☺.
Het
openen van een blik surströmming vraagt wel enige voorzichtigheid:
- Open het blik in een emmer, onder water, want het kan behoorlijk spuiten
- Open het blik bij voorkeur buitenshuis, want de stank is enorm en moeilijk weer weg te krijgen.
De
geur die uit het blik komt lijkt op die van rotte eieren en ontstaat
door de zwavelverbindingen tijdens het gisten. In Stockholm is vorig
jaar zelfs de reddingsdienst uitgerukt naar een appartement omdat de
buren (geen Zweden van origine) alarm sloegen vanwege een
afschuwelijke lucht en dachten dat er in de flat naast hun een lijk
lag.
De
meeste surströmming wordt gegeten langs de Oostzeekust van Midden en
Noord-Zweden, maar ook in de rest van het land behoort het eten tot
de Zweedse tradities, hoewel de meeste Zweden de vis nooit zullen
eten!
De
vis dient direct vanuit het blik opgediend te worden en heeft een
sterk zoutige smaak. De geur weerhoudt echter velen om de vis te
eten. Hij wordt op verschillende manieren gecombineerd met andere
etenswaren, dit is afhankelijk van de streek. Langs de Oostzeekust
wordt hij veel gegeten als een soort sandwich met gefileerde stukjes
surströmming en aardappel tussen 2 plakken tunnbröd (dun, plat
brood, lijkt op knäckebröd, maar veel dunner). In Zuid-Zweden is
men wat luxer ingesteld en komt er o.a. ook nog rode ui, gräddfil,
bieslook, dille en tomaat bij.
Het
eten van de eerste surströmming is, net als in Nederland de nieuwe
haring, een speciale gebeurtenis en wordt vaak met een (tuin)feestje
gevierd, waarbij ook natuurlijk de aquavit of het bier weer van de
partij is.
Tot
de volgende keer met een typisch Zweedse traditie of product,
Hej
då,
Jaap
Geen opmerkingen:
Een reactie posten