Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 24 augustus 2014

Werk aan de winkel!

 Na alle warmte en daarna de nattigheid was het weer eens tijd voor harde actie! Onlangs was ik al eens begonnen met het afscheuren van het behang in de hal. Dat is stap 1 van alle stappen die dan volgen :-)
Eerst maandag met Liesbeth naar Karlstad geweest om materiaal te halen en ons te beraden over de restyling van de ruimte. Daarvoor hebben we uren bij IKEA verbracht! De nieuwe IKEA catalogus die dinsdag in de brievenbus zat, kende voor ons geen geheimen meer, want we hadden alles al in het echt gezien :-)
Jaap en ik hadden de week ervoor al een strakke, hoogglans schoenenkast gekocht, in de kleur wit. En wit moest het worden, dat was zeker. En modern, het nostalgie tijdperk laat ik een beetje achter me.... Na een lange dag kwamen we moe maar voldaan weer thuis.

De rest van de dagen zijn we het erf niet af geweest. Terwijl ik plafond en deuren verfde, behang plakte en daarna de sauskwast hanteerde, was Jaap in de (werkplaats)schuur bezig om zijn winkeltje weer op orde te brengen, want na het klussen heb je niet altijd zin (of tijd) om op te ruimen. Natuurlijk moest hij deze werkzaamheden af en toe onderbreken om mij even bij te staan, of om het gras te maaien tussen de regenbuien door.

Maar de resultaten mogen er zijn. De hal is bijna klaar. Nog een paar plintjes verven en kabelgoten monteren en dingen ophangen.

Omdat een keer een rustdag ook niet verkeerd is, ben ik zaterdag wel naar de veiling geweest. Lekker zitten samen met Daan, Liesbeth, Timen en Baukje. Er was niet veel van onze gading bij, maar iedereen had wel een dingetje gekocht. Nadien hebben we hier met z'n allen bruine bonensoep met roggebrood gegeten. Gezellig was het!



Vandaag ook nog geklust en Jaap genoot van de Formule 1 GP op de TV. Daarna gingen we ons op het pad der politiek begeven....:-p De politiek (de Social Demokraterna) bezochten Mossängen!
Dit vanwege de verkiezingen op 14 september a.s. Wij vonden dat we er toch wel heen moesten om wat meer duidelijkheid te krijgen over het voortbestaan van het zwembad!

De opkomst was geweldig groot! 7 bezoekers en 6 partijleden. Maar het voelt toch wel goed om eens van gedachten te wisselen met de beoogde kommunalrad (burgemeester, zeg maar) Na een lekker kopje koffie of glaasje fris en een lekkere grillworst met brood, keerden we tevreden huiswaarts!
                                             
 De weergoden waren vandaag met ons allen. Droog en zonnig, maar je voelt en ruikt de naderende herfst. 

De vooruitzichten voor komende week zijn goed, dus we gaan ervoor!!!

Groetjes,

Truus













Typisch Zweeds (12)


Surströmming

Typisch Zweeds is de surströmming. Surströmming is gefermenteerde Oostzeeharing die vanaf eind augustus kan worden gegeten. Ik schrijf met opzet “kan worden gegeten” want je moet er wel liefhebber van zijn. Vooral de bepaald niet aangename geur schrikt af om dit visproduct te eten.

Geschiedenis van de surströmming

De methode om haring d.m.v. fermentering te stamt waarschijnlijk al vanuit de 16e eeuw. In die tijd was er door oorlogen een zouttekort in Zweden. Doordat bij het inleggen geen of weinig zout kon worden gebruikt, ging de haring gisten, mede door het hoge vetgehalte van de Oostzeeharing. Het bleek echter, dat de haring hierdoor niet bedorven raakte, maar ondanks de geur nog goed te eten waren.

De haring wordt in mei/juni gevangen door met name vissers uit de vissersdorpen aan de Oostzee van Gävle tot Kalix. Het centrum ligt in de dorpen van de Höga Kusten (ten noorden van Sundsvall).
Na het vangen worden de vissen gepekeld en in vaten gelegd. 
Deze vaten worden in de zon gezet waardoor de vis gaat gisten. Als de vis genoeg is gegist wordt deze ingeblikt. Het tijdschip van inblikken wordt bepaald aan de hand van de geur van de vis. In het blik vindt dan nog een nagisting plaats, waardoor het blik bol gaat staan. Men zegt, dat hoe boller het blik staat, hoe beter de surströmming is .


Het openen van een blik surströmming vraagt wel enige voorzichtigheid:
  • Open het blik in een emmer,  onder water, want het kan behoorlijk spuiten
  • Open het blik bij voorkeur buitenshuis, want de stank is enorm en moeilijk weer weg te krijgen.

De geur die uit het blik komt lijkt op die van rotte eieren en ontstaat door de zwavelverbindingen tijdens het gisten. In Stockholm is vorig jaar zelfs de reddingsdienst uitgerukt naar een appartement omdat de buren (geen Zweden van origine) alarm sloegen vanwege een afschuwelijke lucht en dachten dat er in de flat naast hun een lijk lag.

De meeste surströmming wordt gegeten langs de Oostzeekust van Midden en Noord-Zweden, maar ook in de rest van het land behoort het eten tot de Zweedse tradities, hoewel de meeste Zweden de vis nooit zullen eten!

De vis dient direct vanuit het blik opgediend te worden en heeft een sterk zoutige smaak. De geur weerhoudt echter velen om de vis te eten. Hij wordt op verschillende manieren gecombineerd met andere etenswaren, dit is afhankelijk van de streek. Langs de Oostzeekust wordt hij veel gegeten als een soort sandwich met gefileerde stukjes surströmming en aardappel tussen 2 plakken tunnbröd (dun, plat brood, lijkt op knäckebröd, maar veel dunner). In Zuid-Zweden is men wat luxer ingesteld en komt er o.a. ook nog rode ui, gräddfil, bieslook, dille en tomaat bij.
Het eten van de eerste surströmming is, net als in Nederland de nieuwe haring, een speciale gebeurtenis en wordt vaak met een (tuin)feestje gevierd, waarbij ook natuurlijk de aquavit of het bier weer van de partij is.

Tot de volgende keer met een typisch Zweedse traditie of product,

Hej då,

Jaap








Geen opmerkingen:

Een reactie posten