Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

vrijdag 7 november 2014

Nieuwe aangeschaft.....


Vorige week donderdag hebben we een dagje Karlstad gedaan. We hadden verschillende dingetjes te doen. Maar hoofddoel was een bezoek aan de opticien, want mijn bril zit me niet helemaal fijn meer. Hoewel we ons enorm ergeren aan de Nederlandse reclame van Specsavers, kozen we er toch voor om voor de Zweedse Specsavers te kiezen. Na de oogmeting bleek mijn gevoel wel te kloppen. Een beetje sterkte erbij. Zo gaat dat met de jaren! Maar wel positief is dat je weer eens een ander montuur krijgt en daarmee een andere (jeugdigere?)look. In dit geval heb ik 2 nieuwe brillen uitgezocht, want de 2e was bijna gratis. De ene is paars, en de andere is heel donker blauw, bijna zwart. De laatste voor de meer serieuze aangelegenheden misschien :-)
Volgend week kan ik ze halen en een foto volgt, dat is beloofd!

Afgelopen weekend was een druk loppisweekend, en wel vrijdag zaterdag en zondag. Maar voor ik vrijdagmorgen met Rita naar By vertrok, heb ik eerst nog wat foto's gemaakt van de vorst op bloemen en blad in de tuin. Het was even een winters plaagstootje, want voor de rest hebben we heel veel regen gehad.
 De loppissen waren een wisselend succes. Zaterdag hadden Nel,Rita en ik niet veel succes, maar er is bijna altijd wel wat van je gading te vinden. Maar de beste was zondag in Hagfors.. Rita en ik waren zonder hoge verwachtingen naar Hagfors gegaan, maar we kwamen met van alles en nog wat thuis. Van gordijnen tot sieraden en kleding (helemaal nieuw en hartstikke leuk). Voldaan keerden we naar huis terug.


Gisteren, woensdag, was het een drukke dag met leuke dingen. 's Morgens pianoles (ik maak goede vorderingen bij de nieuwe piano juf, aldus Jaap) en 's middags breicafé. Ik brei momenteel sokken en heb het babybreien en haken even terzijde gelegd. Nu sokken voor mezelf, ik die nooit sokken draag, maar deze lijken me lekker :-) Vandaar direct door naar het Försammlingshem om te repeteren met het koor voor de uitvoering van de avond: Het Herfstcafé
Terwijl ik me met dat soort dingen me vermaak, is Jaap bezig geweest met voorbereidingen op de komende winter. Onder andere de caravanstalling heeft hij helemaal weer netjes dichtgemaakt en de winterbanden weer even onder de auto gezet. Dus we kunnen weer veilig de weg op als het gaat winteren.


Ook maakt hij goede vorderingen met de stamboom. Hij heeft er al 825 mensen opgespoord en opgenomen. Ik heb nooit geweten dat we zo'n grote familie hadden :-)

Vanavond weer koorrepetitie en daarna met z'n allen naar een “meidenavond” bij een plaatselijke (cadeau) winkel. Ook hier wordt je onthaald met broodjes en lekkernijen. Wat een leven!!

Zo, jullie zijn weer een klein beetje op de hoogte van ons wel en wee,

Graag tot dan,

Truus.
 

Typisch Zweeds (13) 

 


Het is weer de hoogste tijd voor een onderwerpje "Typisch Zweeds". Deze keer een culinair Zweedse hoogstandje☺. Het betreft het wellicht meest verkochte product, nl. bröd med korv. Het wordt verkocht op markten, sportkantines, veilingen, benzinestations, gatuköks (een soort cafetaria), Ikea en nog veel meer plekken. Het is een soort hotdog, een gekookt of gegrild worstje tussen een (meestal) tamelijk droog witbroodje. Het dient te worden bespoten met tomatenketchup en mosterd. De spuitflessen hiervoor hangen altijd in de buurt☺.
Hoewel er in andere landen al langer hotdogs werden gegeten begint voor Zweden de geschiedenis van korv med bröd pas in 1897 tijdens de wereldtentoonstelling in Stockholm. Maar het speciale broodje kwam pas omstreeks 1920. En in 1957 werd het pas echt degelijk aangepakt door 2 bakkers in Karlskoga. Zij specialiseerden zich in het bakken van korvbröd  en werden al snel marktleider in de verre omgeving. Echt serieus werd het pas in 1961 toen zij een machine ontwikkelden voor het maken van de broodjes in altijd dezelfde vorm en hetzelfde gewicht. Nu was de onderneming gereed voor grote volumes!
In de jaren erna ontwikkelde de markt zich over het gehele land en de worstenkraam werd worstkiosk en vervolgens gatkök. En waar brood met warme worst werd verkocht verzamelden zich mensen. Voor velen werd de korvkiosk de vervanging van de kerk als ontmoetinghsplaats☺.
Het aantal werknemers van de bakkerij  steeg intussen in 4 jaar tijd van 15 naar 60! 
Momenteel worden 2 van de 3 broodjes welke in Zweden worden verkocht geproduceerd door deze bakkerij! In de jaren 90 breidde het assortiment zich uit tot de hamburgerbroodjes en deze worden momenteel over heel Europa verkocht! Er worden per dag 2 miljoen broodjes geproduceerd door 275 werknemers.

Tot zover weer typisch Zweeds, maar er is nog veel meer. Daarover weer een volgende keer.

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten