Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

woensdag 5 november 2014

Politieke ervaring.......

Politieke ervaring heb ik niet, maar dat nam niet weg dat ik mij maandagavond, of eigenlijk nog middag (17.00 uur, maar dan is het al donker), op weg begaf naar het gemeentehuis. 

Er was een mogelijkheid om tijdens de raadsvergadering vragen te stellen.
En ja, het zwembad is nog steeds niet voor het publiek geopend ( op een kleine uitzondering na, maar daarover later meer) en daar wilde ik toch wel meer van weten. Nadat de presentielijst was afgewerkt en 3 agendapunten werden afgehamerd nadat iedereen (instemmend) had gemompeld was het tijd om vragen te stellen door de 6 burgers die waren toegestroomd...........
Wie zou de spits afbijten? Na enige aarzeling van een ieder besloot ik maar van wal te steken, hetgeen wel toepasselijk is, als het om water gaat :-)
De vraag was duidelijk: Wat is de voortgang in het proces en hoelang moet het nog duren?
Nu, er is nog 1 gegadigde die het bad in eigen beheer wil nemen. En ja hoor: deze is van Nederlandse origine (dat heb je in een gemeente waar Nederlanders de grootste groep anderstaligen vormt). Probleem is echter dat soms het verkrijgen van een persoonsnummer (toegewezen door de Zweedse belastingdienst) een zeer moeizame aangelegenheid kan zijn, die lang kan duren.
Het blijkt niet mogelijk dat de gemeente zelf personeel inzet om het bad in de middag en avond draaiende te houden. Want.....let op.............de laatste jaren was het bad uitbesteed aan een buitenstaander, en dat moet zo blijven. En dat in een wereld die dagelijks lijkt te veranderen. Rustpuntje misschien???
De discussie was best heftig en levendig voor Zweedse maatstaven en zowel ik alsmede onze buurtjes hebben de boodschap wel overgebracht. Vandaag stond er in één van de regionale kranten hier dat het vrijwel zeker is dat het bad weer opengaat, maar wanneer? Tijd (een te brave bondgenoot) zal het leren.
In ieder geval is deze week het bad 3 uurtjes per dag open omdat het herfstvakantie is. Ik besloot daarvan gebruik te maken en samen met Nel genoten we met nog zo'n 30 anderen, voornamelijk kinderen, van het heerlijke water. En het was nog gratis ook, want betalen............. dat hoefde niet !
Om nog even terug te komen op de raadsvergadering: Ook de kritische vragen die de 2 andere personen hadden, lokten pittige discussies uit, en er werden toezeggingen gedaan! Na een uur was het gedaan met het vragenuurtje en werden wij, de burgers, verzocht de zaal te verlaten, zodat de rest van de vergadering achter gesloten deuren kon plaatsvinden. In ieder geval waren de burgers blij dat zij hun zegje goed hadden gedaan :-)

Vanmorgen ben ik samen met Siv naar het Môracafé geweest. Dat is een wekelijks terugkerend ontbijt, met alles erop en eraan en.... Nederlands brood van de Nederlandse bakker hier in Munkfors. Iedere week is er een ander programma. Muziek, een lezing of een andere activiteit. Maar vandaag was het een zangduo, twee vrouwen die prachtig zongen.

En tevens werden er vragen over de liedjes gesteld. De antwoorden werden in een soort kruiswoordpuzzel verwerkt. In Zweden is dit populair. Iedere zaterdagochtend is er “Melodykrysset”op de radio. Dit gaat ook volgens het hierboven geschetste concept.

Verder beleefden we de afgelopen dagen niet heel veel bijzonders. Wat in de tuin doen. De grasmachine en tuinspullen klaar gemaakt voor de winter. De schuur opgeruimd en schoongemaakt. Vele potten appelmoes ingemaakt en appeltaart gebakken. En met slecht weer doe je soms echt andere dingen, zoals het maken van kroketten.


Niet goed voor de lijn maarrrrr wel lekker! En last but not least: een aantal visites gehad. Altijd leuk!

Jaap is deze weken zeer intensief bezig met stamboomonderzoek van de Metselaars. Een behoorlijk deel was al boven water. De stamboom gaat terug tot ca. 1650!  Wil je er een kijkje op nemen, klik dan op de volgende link: http://www.myheritage.nl/site-family-tree-182043712/metselaar-zweden
Maar er komt steeds meer bij. En de computer is hierbij wel geweldig handig. Meestal gaat het bij stambomen om het verleden, maar toch ook zo af en toe over de toekomst. Want volgend voorjaar komt er een nieuwe loot aan onze stamboom. We zien de komst van ons eerste kleinkind met vreugde tegemoet
Volgens mij heb ik alles weer “bijgepraat”,

Graag tot dan weer!
Truus2 opmerkingen:

  1. De achtergrond vind ik veel mooier dan de vorige. Ziet er heel leuk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik komt niet op je stamboomsite. Ik moet me eerst aanmelden en zelff een stamboom aanmaken

    BeantwoordenVerwijderen