Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

woensdag 22 augustus 2018

Hoe het verder ging....!


Thuisgekomen uit Nederland was er veel werk aan de winkel. Een karrenvracht boodschappen opruimen. Waar moet het allemaal weer staan...pfff!
Maar er waren meer zaken die moesten gebeuren in korte tijd, want binnen 3 weken moesten we al weer gepakt en gezakt staan voor de volgende vakantie.
De tuin. Niet alleen het gras, maar ook het hele plantenperk leegruimen en met een grondfrees de aarde weer rul maken en de wortels eruit rooien.. 


Zwaar werk, met ook toen al hoge temperaturen. Daarna de planten terug zetten. Wonderwel heeft alles de droogte overleefd, en dat zonder te sproeien.
Daarna materiaal gehaald voor een terras wat we al enige tijd in de pen hadden. Dit moest komen voor de schuur, pal op het zuiden. We kunnen daar al vroeg in het jaar van de zon genieten, maar ook tot in de herfst.
 

Maar niet in de laatste plaats: het was ook een goede basis voor mijn privé zwembad. Heerlijk ook  dat het waterpas stond in plaats van gewoon in de tuin, waar nergens een vlakke plek te vinden is! 

Wat heb ik ervan genoten deze zomer! Eén tot twee maal daags was ik er te vinden. Maar nu is het bad afgelopen weekend leeggegoten in de tuin. Goed voor de grondwaterstand. En watertemperaturen van 12 graden zijn niet echt heel aantrekkelijk :-)

Ook vierden we gezamenlijke verjaardagen met Fatma, Jwan en onze bonuskleinkinderen Jan en Roni bij het Glasscafé (ijssalon) even buiten Munkfors.Wat ook nog heel erg leuk was was een zangcursus van 2 dagen in Ransäter. Met als afsluiting een concert. Het publiek was lovend. Wat wel even vervelend was: ik was mijn stem vrijwel kwijt, dus een soort playbackshow voor mij :-)

Maar goed: verder zaken voorbereiden voor de volgende vakantie.
7 juni was het zover. Klaar voor vertrek, en niet alleen wij, maar ook Daan en Liesbeth. Samen vertrokken we richting Sundsvall. Wij met caravan en zij zonder. Daan en Liesbeth huren altijd de caravan op de camping. Het is al het derde jaar dat we samen naar dit plekje gaan. En iedere keer is het heerlijk. De camping ligt ca. 20 km van de stad en ook niet ver van Jasper, Malin en Alde. Die hebben we ook veel gezien. Ook heerlijk zwemmen in het meer en veel leuke dingen gedaan.

Ontvangst met aardbeientaart, gemaakt door Malin en Alde!
Fika op de camping
Moeder en dochterConcentratie!
Optreden van Alde


Met Daan en Liesbeth op een prachtig uitzichtspunt bij de Indalsälv


Tijd voor Fika!


De juist gerestaureerde oude kerk van Liden
Heerlijke badplaats bij Holm aan het Holmsjö

Even oma tewaterlaten!

En even in gesprek met opa...

Onze heerlijke kleine camping in Oxsta

Uitzicht vanaf de campingWe bezochten samen met Daan en Liesbeth ook de vesting op het eilandje Hemsö bij Härnösand. Niet een oude vesting zoals je zou verwachten, maar een enorm ondergronds complex, uitgehouwen in de rotsen op zo'n 40 meter diepte. Het werd aangelegd tijdens de koude oorlog om een aanval van Rusland te kunnen weerstaan en van daaruit de Oostzee te kunnen beveiligen. Erg indrukwekkend om dit allemaal te zien. De vesting is sinds 1989 buiten gebruik, maar alles is in de toenmalige staat bewaard gebleven.

Uitzicht op de zee vanaf de vesting

Twee enorme kanonnen. Ze waren oorspronkelijk besteld door een ander land, maar niet afgenomen. Daarom werden ze hier opgesteld.

Granaten, klaar om afgevuurd te worden.

De tunnel die naar het complex voert.
800 meter gang!
De generator om zelf stroom op te wekken
Zo sliepen de manschappen, 6 man in een kleine kamer
De keuken werd gerund door koks, afkomstig van duikboten, gewend om in een afgesloten ruimte te werken en goed eten te leveren.


Telefooncentrale!


Radarschermen die de Oostzee bewaken

De trap van 40 meter naar de kanonnen
De dames nemen het er even van!

Zoals meestal tijdens ons bezoek aan Jasper, Malin en Alde hebben we ook weer samen gegeten in een leuk restaurant. Ditmaal in het vissersplaatsje Skatan aan de kust ten zuiden van Sundsvall. Het was er voortreffelijk eten met uitzicht op de vissershaven.  Het was echt genieten met onze kleine familie. De foto's spreken denk ik voor zichzelf.


En toen was het einde van ons bezoek aan Västernorrland weer aangebroken. Daan en Liesbeth bleven nog een paar dagen op de camping. De dag dat we vertrokken reden we nog even bij Jasper, Malin en Alde langs om nog even afscheid te nemen. Dat deden we op een prachtige picknickplaats aan het Holmsjö, het meer waaraan zij wonen.


Na het afscheid vertrokken wij aan het volgende deel van onze vakantie: de reis met de trein in combinatie met de caravan naar het noordelijkste deel van Zweden. Maar daarover meer in een volgende blog.

Groetjes en hej då,

Jaap en TruusGeen opmerkingen:

Een reactie posten