Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

woensdag 26 september 2018

Roerige tijden......!


De Facebookvrienden onder jullie weten al wat hier op het medische vlak is gebeurd.
Voor hen die het nog niet weten en wel graag op de hoogte zijn van ons wel en wee, nog even alles in het kort.

In de vorige blog schreef ik dat we nog even naar Denemarken op vakantie zouden gaan. En wel op maandag twee weken geleden. Toen, en ook de dinsdag, was het weer erg slecht. Dus het vertrek zou nu woensdag zijn. Maar het liep anders! Woensdagmorgen bij het opstaan zag Jaap niets meer met zijn rechteroog. We vermoedden al dat er snel actie genomen moest worden. Dezelfde ochtend waren we al in het ziekenhuis in Karlstad. De oogarts bevestigde ons vermoeden: Loslating van het netvlies. Er moest zo snel mogelijk geopereerd worden in het ziekenhuis in Örebro, maar diezelfde dag was niet mogelijk. De volgende morgen kwam er een telefoontje van het Universiteitsziekenhuis in Örebro met de mededeling: Kom zo snel mogelijk naar Örebro (ruim 160 km hier vandaan), dan kan de operatie direct na de lunch plaatsvinden.

Nadat Jaap nog een warme lunch verorberd had en alle voorbereidingen getroffen waren,  zoals een kamer met een bed., kon de operatie beginnen. In ieder geval moest hij de nacht blijven. 


Die middag ben ik de stad in gegaan. Örebro is een leuke stad met een prachtig slot in het centrum. Ook weet ik nu dat ze een uitstekende konditorie hebben. Dat heb ik eventjes getest :-)We hadden besloten, dat het beter was dat ik in Örebro zou overnachten in plaats van nog eens 2x extra 160 km te rijden. Ik dacht dus even lopend de sleutel van de hotelkamer op te halen. Maar dat heb ik geweten! Het was een pokkeneind (excuseer) lopen! Geradbraakt kwam ik weer bij Jaap (in buikligging) aan.
De operatie duurde een uur. Ze laserden het netvlies en brachten gas in het oog dat het netvlies tegen de kant moet drukken, zodat het weer kan hechten. Dit gas blijft wel tot zo'n 5-6 weken in het oog. Zolang dit er in zit is het zicht heel slecht, maar daarna moet het beter gaan worden.
Vanwege dit gas moest Jaap na de operatie 18 uur op zijn buik liggen. Geen eenvoudige opgave en een nacht zonder slaap! Maar na controle de volgende morgen kreeg Jaap groen licht en konden we weer richting huis. Vanaf dat moment rustig aan doen.
Afgelopen vrijdag moest hij voor controle naar het ziekenhuis in Karlstad. De oogarts was tevreden en zei dat het netvlies weer op de plaats zat. Gelukkig! Op 4 oktober de volgende controle. Het is een kwestie van afwachten, maar we zijn positief. Ik heb nu een aanstelling als Jaap's privé chauffeur, een leuke (niet goed betaalde) baan hahaha!
Op de zaterdag na de operatie kwam Jasper nog langs, wat erg fijn was. Malin, Alde en hij waren redelijk in de buurt, in Vansbro, ivm het overlijden van Malin's opa. Zoals hier in Zweden gebruikelijk is, duurt het altijd een tijd voor de begrafenis plaatsvindt. Dat is in de 2e helft oktober pas en dan passen wij op Alde.
Koning winter heeft ook al een plaagstootje uitgedeeld. En wel tot – 4 graden nachtvorst. Dat betekent dat alle bloemen in een keer om zeep geholpen zijn. Jammer!!

Zondag zag ik dat de hosta weer opnieuw in bloei stond. Prachtig, maar 24 uur later was er niet veel meer van over. Gelukkig hebben we de foto nog ;-) 


Overdag hebben we een aantal dagen heerlijk in de zon gezeten, maar ja als het zo helder is....
Het is duidelijk, dat de herfst hier begonnen is. De bladeren vallen nu in grote hoeveelheden van de bomen en de prachtige herfstkleuren zijn al weer te zien.


En de caravan staat weer op zijn plaats voor de winter, want dat wordt het dit jaar niet meer! Ook een vliegvakantie is niet aan de orde, want Jaap mag niet vliegen zolang het gas nog in zijn oog zit.  En voorlopig zijn we nog wel zoet met de oogcontroles, want die zullen nog regelmatig moeten gebeuren. Maar misschien bedenken we nog wel even een kort uitstapje.

Komend weekend is er 2 dagen loppis in By. Daar heb ik een tafel gehuurd. Nog maar eens even het huis nagelopen en gekeken of er nog overbodige zaken waren. En ja, er is weer een beetje gesaneerd. We gaan kijken of anderen er weer plezier aan kunnen beleven.
Ik neem ook een zelfgemaakt glasobject mee om eens te kijken wat de publieke opinie is.

Verder  gaat alles zijn goede gang. De weken vliegen voorbij, maar ik denk dat velen dat zullen herkennen. Maar het betekent wel dat we ons niet vervelen!

Groetjes en tot dan,
Truus


Geen opmerkingen:

Een reactie posten