Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 4 oktober 2009

Regen, muziek en vuurwerk

Nu we weer terug zijn in Nederland is er natuurlijk minder te melden dan toen wij in Zweden waren. Daar staat tegenover, dat we nu meer tijd hebben voor onze blog. Daarom zullen we ook over gebeurtenissen schrijven die al wat langer geleden gebeurd zijn, maar die (volgens ons) het vermelden waard zijn.


Één van die gebeurtenissen is een uitstapje dat we samen met onze buren Lennart en Laila hebben gemaakt naar een concert in Dalhalla bij het plaatsje Rättvik in de provincie Dalarna.
Dalhalla is een openluchttheater in een voormalige kalksteengroeve (www.dalhalla.se )
waar regelmatig concerten, operavoorstellingen etc. worden gegeven.
Omdat het een behoorlijke afstand was (ca. 180 km) waren we al om 11:00 uur 's morgens vertrokken.
Onderweg hebben wij nog een aardappeloogstfeest bezocht waar het hele dorp voor was uitgelopen en wij gratis aardappel-/preisoep en versgebakken knäckebröd hebben gegeten. Verder reed er een trekker rond wwarop de kinderen een rondje door het dorp mochten maken en reed er een grote combine rond. Voor Nederlandse begrippen stelde het niet veel voor, maar in Zweden is men nu eenmaal sneller tevreden en zijn er veel van dit soort kleinschalige activiteiten waar dan wel iedereen aan meedoet.


In Leksand hebben we even gezellig koffie met gebak gehad en geposeerd voor en op een groot Dalarna-paard en daarna in Rättvik gegeten bij Restaurant Anna, dat, al doet de naam dat zeker niet vermoeden, een uitstekend Chinees-Thais restaurant bleek te zijn.

Hierna vertrokken wij naar Dalhalla terwijl er zich allengs donkerder wolken boven het Siljanmeer begonnen af te tekenen. Toen daar waren, besloten wij dus ook maar om onze regenpakken aan te trekken, iets dat even later geen overbodige luxe bleek te zijn, want de hemelsluizen werden volledig geopend. Totdat de voorstelling begon, konden wij schuilen in de tent die als restaurant was ingericht, maar tegen 20:00 uur moesten we toch wel onze niet overdekte plaatsen opzoeken en hopen dat het beter zou worden. En dat werd het, want vanaf 20:30 is er geen druppel meer gevallen.

Wij hadden gekozen voor het concert dat het seizoen afsluit en traditioneel met een vuurwerk wordt begeleid. Er was zowel een deel met populaire muzien als met klassieke muziek. Het toneel was prachtig verlicht en de akoustiek in deze groeve is werkelijk verbluffend, zeker wanneer er een sopraan op zo'n 50 meter boven je zingt.
Het vuurwerk, dat bij het laatste deel van het concert wordt afgestoken is werkelijk fantastisch mooi en past helemaal bij de muziek.
Nadat het concert was afgelopen zijn wij weer terug naar huis gereden en wij waren het er allemaal over eens, dat het de voor Zweedse begrippen dure entree dubbel en dwars waard was geweest.

<

Geen opmerkingen:

Een reactie posten