Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 23 mei 2010

Een beetje geschiedenis...Afgelopen week kwam ik een afdruk tegen van een paar oude foto's uit 1942 die genomen waren vlak bij de plek waar wij nu wonen. Op de 1e zwart/wit foto kijk je vanaf de overkant van de rivier naar ons huis en onze grond aan de rivier. Je ziet het huis zoals het er toen uitzag ongeveer in het midden van de foto naast het pad dat naar beneden loopt. Ook onze schuur is daar goed te zien. Op de voorgrond zie je allemaal houtstammen die in die tijd door de rivier naar de papierfabrieken en houtzagerijen in o.a. Karlstad werden vervoerd. Dit is het zgn. flottning, waarbij het hout door flottare werd gestuurd, zodat het niet ergens in de rivier vast bleef zitten. Deze mannen liepen over de boomstammen die in het ijskoude water lagen. Ook bouwden ze vlotten en voeren met bootjes tussen het hout. Hoewel het heel gevaarlijk werk was, is er in de laatste 30 jaar dat het nog gedaan werd, slechts 1 verdrinkingsgeval gemeld!

Onder bij de rivier is duidelijk een soort jaagpad te zien. Dit jaagpad is een zgn. allmänsväg (openbaar pad). Het loopt nu ook nog over onze tuin, maar is niet meer te herkennen als zodanig omdat het niet meer wordt gebruikt en volledig is begroeid. Alleen is dat stukje grond niet van ons, maar ook niemand weet van wie het wel is. Ter vergelijking heb ik eergisteren een foto gemaakt van ongeveer dezelfde plek en kun je zien, dat er best veel veranderd is. Onder andere zijn er veel bomen gegroeid en is ons huis totaal veranderd. Het huis van onze buurman is echter nog precies hetzelfde, al zat er toen een melkhandel in en is het nu een gewoon woonhuis. Ons huis is trouwens een heel internationaal huis, want er hebben o.a. een Pool, een Fransman in gewoond en nu wij Nederlanders.
Deze brug is voor ons de kortste verbinding naar het dorp op de fiets of lopend, want met de auto kun je er niet over. Vanaf deze brug heb je een mooi uitzicht op de stroomversnelling naast de waterval en het toevoerkanaal naar de waterkrachtcentrale.
De waterval en de stroomversnelling samen hebben een breedte van 125 meter!.

Het laatste hout werd in 1991 over de rivier getransporteerd en wordt nu met grote vrachtwagens vervoerd. De chauffeurs hiervan krijgen hiervoor een opleiding die 5(!) jaar duurt, dus ook daar komt wel wat voor kijken.

Munkfors

Munkfors betekent "Monnikswaterval". De naam is waarschijnlijk te danken aan het feit dat op het pelgrimspad tussen Hammarö (bij Karlstad) naar Trondheim in Noorwegen bij deze waterval een overnachtingsplaats ontstond. Dit middeleeuwse zgn. Pilgrimsleden ging naar het graf van Olav de Heilige in Trondheim, dat toen Nidaros heette. Het pad kan nog steeds gevolgd worden en loopt vrijwel geheel langs de Klarälv (heldere rivier) die voor achter huis langs loopt.

De Klarälv is de langste rivier van Scandinavië en loopt vanuit het meer Rogen in het Zweedse Härjedalen naar Noorwegen en weer vanaf de Noors/Zweedse grens door onze provincie Värmland naar het Vänernmeer. Tussen de oorsprong en Karlstad zijn 9 waterkrachtcentrales gebouwd. Die in Munkfors is de op 1 na grootste.
Vanuit het Vänern gaat de rivier als Götaälv naar Göteborg, maar het dus eigenlijk één en dezelfde rivier.

Dit was dus een beetje geschiedenis en geografie en de volgende keer vertel ik nog iets meer over Munkfors en de omgeving.

Hej då,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten