Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zaterdag 10 juli 2010

Oranje en Anda

Hejsan,

Deze week heeft natuurlijk in het teken van Oranje gestaan, ook hier. We hebben vanaf de wedstrijd tegen Brazilië alle wedstrijden gekeken in het gezelschap van Nederlandse vrienden. We kijken dan ook gewoon naar de NOS. Na een doelpunt schakelt Jaap nog wel eens over naar de Zweedse zender, om te horen wat zij ervan zeggen. Ik moet zeggen dat ze hier, vanaf het begin, het niet echt hebben zien zitten met Holland. Maar wij wel natuurlijk!! We zullen zien of we de Spaanse stier kunnen verslaan! Wat is het toch gek, Jaap en ik zijn helemaal geen voetballiefhebbers, maar met zo'n toernooi ga je op een gegeven moment dan zelfs alles kijken, en vind je het nog "bloedspannend" ook. De buurman Stig en zijn familie "hejar" (je weet nog wel van Ard en Keessie) voor Holland. Lennart en Laila worden gedurende de wedstrijden van Nederland, door mijn gejuich op de hoogte gehouden. Ze kunnen dat namelijk bij hun op de veranda horen, terwijl ik boven in ons huis zit, al moet ik wel zeggen dat de balkondeur wel steeds openstond. Kun je nagaan hoe er meegeleefd wordt. Wat het in de finale wordt weet ik niet, Paul de inktvis, die de wedstrijden van Duitsland steeds heeft voorspeld, weet het misschien, maar moge de beste winnen!!!! Aan het personeel van de plaatselijke ICA supermarkt zal het niet liggen, want zo loopt het personeel er de laatste dagen bij.

Met dank aan Job, de plaatselijke ned/zwe aannemer.

Nu nog even een heel ander vermaak. ja, weer MUZIEK. Ik schrijf het maar met hoofdletters, want het echt geweldig. Donderdagavond waren we weer in Ekshärad voor een concert in de prachtige "stavkyrka" (de buitenkant van de kerk is helemaal betimmerd met houten schubvormige plaatjes. Erg mooi om te zien)
Het kerkhof bij de kerk is heel bijzonder. Hier staan bij de graven de zgn. Ekshärad-kruisen die kenmerkend zijn voor deze streek. Door de losse delen klingelen deze in de wind en dat geeft een heel aparte sfeer.
Ook de binnenkant van de kerk is overigens erg mooi, met plafondschilderingen en zo.

Maar goed, het concert werd gegeven door ANDA, bestaande uit 2 jonge mannen. De muziek die ze speelden was meer middeleeuwse folk. De instrumenten die ze bespeelden leenden zich hier ook geweldig voor. Anders speelde de tenornyckelharpa (een typisch Zweeds strijkinstrument met heel veel knopjes, waar fantastische muziek uit komt) en Matthias speelde de Turkse langhalsluit (zeg maar een "buikige gitaar" met een lange hals). Daarbij zongen ze ook nog loepzuiver, meestal 2 stemmig. Echt prachtig. Speel het filmpje maar af.

Het woord ANDA betekent in het Zweeds, ademen. Nou ik moet zeggen ik vond het adembenemend. We hebben dan ook als herinnering een cd van ze gekocht. Hiermee kunnen we thuis ook nog nagenieten.
Na afloop zijn we nog even over de prachtige begraafplaats gelopen. Hier zie je veel smeedwerk kruisen, die specifiek voor Ekshärad zijn, op de graven staan. Deze zijn weer zijn versierd met hartjes die een beetje klingelen in de wind. Persoonlijk vind ik dit veel leuker dan stenen. Op weg naar huis zijn we nog via een prachtig (om)weggetje gegaan, en hebben hier nog van het bijzondere landschap genoten.
Al met al was het weer een prachtig week, met mooi weer en mooie momenten. Laten we hopen dat we ook na de voetbalfinale mooie momenten mogen hebben!

Groetjes Truus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten