Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

woensdag 8 december 2010

Weer, SJ, dubbdäck, herrgård en julbord

Hej allemaal,

Een behoorlijk aantal onderwerpen in de titel deze keer. De meeste woorden zullen diegenen die niet zo met Zweden op de hoogte zijn niet zoveel zeggen, maar het is natuurlijk de bedoeling dat ik hieraan wat ga veranderen. En ze hebben allemaal een zeker verband met elkaar.

Allereerst dan maar het weer, dat is altijd een dankbaar onderwerp, ook hier in Zweden.
Het is op het ogenblik behoorlijk koud, zo rond de -20 graden (ook overdag) en dat is behoorlijk extreem voor deze tijd van het jaar. Er ligt hier ongeveer 10 cm sneeuw en dat is aanzienlijk minder dan in veel andere delen van het land. De zon schijnt nog maar kort, van 9 tot 3 en de dagen zijn vaak donker, maar bij een heldere dag is het een schitterend landschap. Het is dan, ondanks de kou, heerlijk om even een wandeling te maken en een paar winterfoto's te maken.


En daarna is het binnen heerlijk warm en kan ik tijd besteden aan mijn "binnenhuishobby's".

Een gevolg van de kou en de sneeuw is, dat SJ, de Zweedse tegenhanger van de NS, grote problemen ondervindt. De Zweedse kranten staan bol van de kritiek op de spoorwegen. Ook hier is er sprake van achterstallig onderhoud, slechte organisatie en communicatie. Ook in de vorige winter waren er al veel problemen en was de helft van het materieel uitgevallen. Dit jaar zou alles beter worden (bekend??) en waren er veel maatregelen aangekondigd om het veel beter te doen. Maar de winter is nog maar net begonnen en het is één grote puinhoop. Er vallen continue treinen uit, passagiers moeten worden geëvacueerd uit stilgevallen treinen, er ontstaan uren vertraging en de passagiers worden niet op hoogte gesteld. En aangezien Zweden een land is met grote afstanden is het reizen per trein een zeer ongewisse zaak geworden.

De X2000 hoge snelheidstrein

Als je dan niet met de trein kunt zul je een ander middel van vervoer moeten kiezen en dan ligt de auto voor de hand. Maar omdat alleen de grote doorgaande wegen worden gepekeld en de op overige alleen wordt geschoven, betekent dit dat de wegen behoorlijk glad kunnen zijn. Nou hiervoor hebben we dus dubbdäck, spijkerbanden.
Omdat deze banden in de meeste landen van Europa niet gebruikt mogen worden hebben jullie misschien geen idee hoe die er uitzien. De spijkers staan niet met de punten naar buiten, zoals jullie misschien zouden denken, maar met de kop naar buiten.
Het zijn natuurlijk ook geen echte spijkers, maar pennetjes met een ronde kop. Dit geeft echter een enorme grip op gladde wegen en je kunt er op een glad wegdek bijna net zo hard mee rijden als in de zomer met gewone banden.

Als je dus dubbdäck hebt kun je dus goed rijden en kun je één van de vele herrgårder bezoeken. Een herrgård is te vergelijken met een Nederlandse havezate, dus een groot landhuis met bijgebouwen en een groot landgoed. Er zijn in Zweden nog een groot aantal van deze herrgårder te vinden. Veel daarvan hebben nu een functie als hotel, restaurant of conferentiecentrum gekregen, omdat het onderhoud anders niet meer te betalen is. Één van deze herrgårder is Dömle Herrgård, ongeveer 40 km ten zuiden van Munkfors.


De geschiedenis van deze herrgård gaat terug naar het jaar 1400 en de eigenaar had veel macht in de omgeving. In vroegere tijden woonde hier o.m. een graaf en tijdens de bloeiperiode van de Zweedse staalindustrie behoorde er ook een staalfabriek toe. Het huidige gebouw is gebouwd in 1864 en ziet er zeer indrukwekkend uit. Ook hiervan is een restaurant-hotel-conferentiecentrum van gemaakt.En zo komen we bij het laatste onderwerp: het julbord. De Zweden zijn erg gehecht aan tradities, zoals o.m. midsommerafton (midzomerviering), het Luciafeest (op 13 december) en kerst. Ze houden hun tradities in stand en er veranderd in de loop van de tijd eigenlijk erg weinig aan de manier hoe deze gevierd worden. Één van de traditionele gebeurtenissen rond kerst is het Julbord (Kersttafel).
In ieder zichzelf respecterend restaurant wordt dit Julbord geserveerd en moet er vaak van te voren worden gereserveerd vanwege de grote belangstelling. Het is een buffet met veel specifiek Zweedse gerechten die met kerst gegeten worden. Tot nu toe hadden wij nog niet de gelegenheid gehad om zo'n Julbord mee te maken, maar dit jaar moest het er maar eens van komen. En omdat wij het ook belangrijk vinden om dit te doen in een bijzondere omgeving hadden wij gekozen voor de herrgård in Dömle. Samen met onze Duitse vrienden Holger en Rita zijn wij het avontuur aangegaan. Ook zij wonen nog niet zo lang permanent in Zweden en ook voor hen was het de eerste keer.
En wij hebben er zeker geen spijt van gehad. Het was een prachtig buffet met o.a. veel zalm in allerlei soorten, rendier- en elandenvlees, ingelegde haring, salades en ook warme gerechten.


Bij de warme gerechten waren er een aantal waaraan wij ons niet gewaagd hebben, zoals te lang gekookte spruiten, Janssons frestelse en stokvis.
Daarvoor moet je denk ik wel in Zweden geboren zijn.

Na het buffet werd er in een andere zaal nog een nagerechtenbuffet geserveerd. Ook allemaal heerlijke zoetigheid.


Het was voor ons zeker een zeer geslaagde en gezellige avond!

Zo, voor nu heb ik weer even genoeg geschreven, dus tot de volgende keer!

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten