Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

vrijdag 27 mei 2011

Italië (3)

Hoi allemaal,

Na alle ziekenhuisperikelen komen we weer langzaam in ons gewone doen en kan ik jullie weer even mee terugnemen naar onze reis door Italië. Vorige keer zijn we in Florence geweest en we gaan nu verder naar het zuiden:

Maandag 25 april (2e paasdag) - Siena

Vandaag werden we wakker met zon. We hoefden niet vroeg weg en konden alles op ons dooie akkertje doen. Eerst nog maar even genoten van het zwembad voor onze deur. Daarna lekker gedoucht en ontbeten. Bij het uitchecken hebben we even onze complimenten gegeven over het verblijf. Klasse! Toen op naar Siena, weer zonder snelwegen. Onderweg op een terras met geweldig uitzicht op de Toscaanse heuvels en wijngaarden.


Op het terras lekkere cappuccino's gedronken. In onze test een ruime voldoende!Toen weer verder. In Siena aangekomen konden we maar geen parkeerplek vinden. Werkelijk een drama! We zijn wel 3x de stad rondgereden. Eindelijk vonden we een plekje op enige afstand van het oude centrum. We dachten dat de oude stad betrekkelijk klein zou zijn. Nou, nee, het is vrij groot, dus.... veel sjouwen! Maar het was wel weer de moeite waard. Mooie gebouwen en straatjes. Eigenlijk vonden we het qua sfeer leuker dan Florence.

Siena was een Etruskische nederzetting en een kleine Romeinse stad. Tegen de 5e eeuw werd het de zetel van een bisschop, maar pas vanaf de 12e eeuw, toen een autonome commune de eerdere aristocratische regering verving, begon het een stad van belang te worden. De consuls die de republiek regeerden, begonnen langzaam maar zeker steeds meer ook het gewone volk of de poblani te omvatten, en de commune breidde haar territorium uit toen de omringende adel in hun verstevigde kastelen zich onderwierpen aan de macht van de stad. De Republiek Siena, die intern worstelde tussen de adel en de volkspartij, werkte doorgaans in politieke oppositie met haar grote rivaal, Florence.
De universiteit van Siena, vermaard vanwege haar faculteiten voor rechtsgeleerdheid en medicijnen, werd in 1240 opgericht. Tijdens de Middeleeuwen was Siena ook een rivaal van Florence op het gebied van de kunsten. Siena werd zwaar gehavend door de pestepidemie van 1348 en heeft haar oude glorie nooit meer hervonden, mede omdat het de rivaliteit met Florence niet aankon.

Siena's universiteit is nog altijd een van de belangrijkste universiteiten van Italië en de pittoreske stad blijft een belangrijk cultureel centrum, vooral voor de menswetenschappen.

Sinds 1995 staat de historische binnenstad van Siena op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Tijdens ons bezoek werden we verrast met een hele forse regenbui, die vrij lang aanhield. We hadden een goede schuilplek, maar dat staan zo was ook niet alles. Daarom besloten we eerst maar wat te gaan eten. Weer pizza. Toen we dat op hadden, was het ook weer droog. Maar weer verder, want de Dom en de Basiliek hadden we nog niet gezien.
En passant kwam er ook nog een optocht voorbij met muziekkorps, ”belangrijke” mannen met sjerpen in de kleuren van de Italiaanse vlag en veel mannen met vaandels en vlaggen. Dus we troffen het.


Nadat we de stad weer verlaten hadden en we weer tussen de 4 wielen waren, konden we koers zetten naar weer een nieuwe overnachtingsplek. Casato Borgo in Castelnuovo Berardenga.
Een hartelijke ontvangst, en een prachtig uitzicht vanuit de kamer. Toscaanse heuvels in optima forma.


Ondertussen is het hardstikke donker buiten en kunnen we constateren dat het weer een mooie dag is geweest!

Volgende keer gaan we weg uit Toscane en via Umbrië door de Apennijnen naar de Adriatische kust.

Tot dan,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten