Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

maandag 28 november 2011

Advent

Afgelopen weekend is hier de adventtijd begonnen. Dit betekent, dat afgezien van de kerkelijke activiteiten hier iedereen de "kerstkoorts" krijgt en zich druk bezig gaat houden met allerlei zaken die met kerst te maken hebben. Dit houdt ondermeer de Julstädning in, een grote schoonmaak die voor kerst wordt gehouden. Wij denken persoonlijk, dat je die beter na de kerst kunt houden in verband met roetaanslag van kaarsen, dennennaalden etc., maar 's lands wijs 's lands eer zullen we maar zeggen. Iets anders wat we in Nederland ook haast niet meer kennen zijn de adventstrappetjes met 7 kaarsen die voor vrijwel ieder raam worden gezet. En dan zijn er natuurlijk de kerstgordijnen die in plaats van de gewone gordijnen voor de ramen worden gehangen. Hoewel Truus vorig jaar schreef, dat ze hier niet aan mee doet, hangen er nu toch een soort kerstgordijnen bij ons in het voorportaal, dus toch is er een kleine concessie gedaan!Ook de kerstbomen worden natuurlijk opgetuigd. Er worden hier niet zoveel kerstbomen via de handel verkocht, want de bossen staan hier natuurlijk vol en veel Zweden halen dus zo'n boompje uit het bos, al is dat natuurlijk eigenlijk niet toegestaan. Wij vermoeien ons met geen van beide, want wij hebben 2 kunstkerstbomen. Deze moeten nog versierd worden, maar de grote sparrenboom bij ons in de tuin heb ik vandaag voorzien van lichtjes.

Ook de kerstversiering op het huis en de schuur brandt inmiddels. Het wachten is nu op de sneeuw, maar die lijkt volgens de prognoses nog wel even weg te blijven. Maar toch vertrouwen we maar op een witte kerst!

Nog iets wat Nederland niet kent: de "skyltsöndag" (etalagezondag). Dit is de eerste zondag van de advent en dan zijn alle winkels geopend en is het een soort koopzondag. Dit wordt in alle steden en dorpen gedaan en de kranten en krantjes staan dan vol advertenties van de plaatselijke middenstanders. Het trekt ook behoorlijk wat publiek en het is tevens een soort ontmoetingsgebeuren.

In deze tijd zijn er ook veel kerstmarkten. Je moet je die niet zo voorstellen als in de Duitse steden, want ze zijn hier in het algemeen kleinschalig. Er worden etenswaren zoals vis (zalm, ingelegde haring en forel), kaas, eieren, groente en aardappels verkocht en veel handwerk zoals sieraden, vogelvoederhuisjes, kerstkabouters etc. En natuurlijk is ook de kerstman er meestal aanwezig.Zo, jullie zijn weer even op de hoogte en dus

Hej då,

Jaap
Geen opmerkingen:

Een reactie posten