Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zaterdag 19 november 2011

Kunstsneeuw!!??

Hej,Hej,

Vanaf maandag is het hier beginnen te winteren. Tot dan hadden we het weer zoals in Noord Nederland van de laatste dagen, tenminste dat denk ik als ik de Nederlandse meteorologen op de TV hoor en zie. Maar vanaf maandag hebben we hier vorst gehad. Nog niet heel erg veel, maar ook overdag bleef er toch wel rijp op het gras en de bomen liggen. Het begon er toch al wel een beetje kerstachtig uit te zien.

Maar gistermorgen: Een super kerstkaart zag je als je naar buiten keek! Maar hoe echt is deze sneeuw? Ja, dat klinkt gek hè? Maar we hebben goede redenen om aan te nemen dat er sprake is van kunstsneeuw.

Hoe zit dat.... donderdagavond ging ik even voor 7 uur naar de viltcursus. Toen ik buiten kwam was ik heel verbaasd. Het sneeuwde ragfijne kristallen en het was wit overal, ook op de weg. Een dunne laag. Maar toen ik ca. 800 meter gereden had (voor de kenners: net voorbij Forsudden) was er geen sneeuw meer te bekennen. Bij terugkomst van de cursus rond 21.30 begon de sneeuw weer op dezelfde plek. Maar nu was er sprake van een veel dikkere laag.
Het heeft te maken heeft met het volgende: Bij ons in het dorp staat een fabriek "Värmeverk AB" die de stadsverwarming (fjärvärme) verzorgt voor een deel van Munkfors. Op deze fabriek staat een hele hoge pijp die stoom uitstoot. Normaal merk je daar niets van, maar als het vorstig weer is, verandert de stoom in kristalletjes en die vallen dan neer als sneeuw. Dit gebeurt in het centrum van Munkfors wel eens vaker. Zo ook deze week. Maar wij, hier in Mossängen, hadden daar nog niet eerder mee te maken gehad. Doordat de weinige wind die er was, uit het zuidoosten kwam en zo de warme lucht van Värmeverket meenam in onze richting viel het bij ons vervolgens weer neer in de vorm van sneeuw bij een temperatuur van -5 graden.
In ieder geval zag het er even mooi winters uit!
Ja, het zag er eventjes mooi uit, want nu, zaterdag is het weer mistig soepkippenweer.
Gisteren zijn we naar Karlstad geweest en toen we terugreden was het op een gegeven moment +7 graden. Maar hoe dichter we bij huis kwamen, hoe kouder het werd. Tot 0 graden, maar toen we naar bed gingen was het ook hier +7. Een "warmtegolf" dus.
Genoeg nu over het weer. De kerststemming begint echt al vorm te krijgen, zo ook onze Kerstbok (Julbock). Rita en ik hebben woensdag de bok weer voorzien van een nieuwe dennengroenjas.

Dat was een hele klus, maar het resultaat is mooi geworden.
Vorig jaar kochten we de bok op de kerstmarkt in Ransäter. En vandaag is er daar weer kerstmarkt. Daar gaan we heen een beetje sfeer opsnuiven. Jammer dat er nu geen laagje sneeuw ligt. Maar we zullen nog wel genoeg krijgen deze winter. We zien het!


Groetjes Truus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten