Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

vrijdag 6 januari 2012

Een beetje oud en.......

Hej hej,

Vanuit een vorstig, maar groen Munkfors willen we graag een ieder een heel fijn en gezond 2012 toewensen.
Zo dat is alweer een beetje nieuw. Maar eerst nog een beetje oud.
Het lijkt al best weer even geleden, oudejaarsdag. De dag dat Nel en ik in de weer waren met het bakken van oliebollen. 180 stuks zijn er gebakken en ze zijn allemaal "de deur" uitgegaan. Waarvan er 11 naar Jan en Nel gingen en 11 naar ons. Het was een superleuke maar ijskoude dag. We bakten buiten op de veranda bij Nel bij een temperatuur van -10.

Wel was er glögg (glühwein) als opwarmertje en een vuurkorf aan de straat.


En af en toe naar binnen gezellig even kletsen met "klanten". Zo had een man vooraf telefonisch een zak oliebollen besteld. Het was een Zweed zo te horen. Ik vond dat wel grappig, want de aanplakbiljetjes die ik hier en daar in het dorp had opgehangen waren in het Nederlands, dit omdat Zweden toch niet direct voor iets onbekends te porren zijn. Maar goed, de man in kwestie bleek een Nederlander te zijn die hier al 60 jaar woont. Hij was helemaal blij met ons, of liever gezegd, met de oliebollen. Gezellig aan de keukentafel genoot hij van zijn oliebol die hij als voorproefje voorgeschoteld gekregen had. Ik vroeg hem: "Proef je een beetje van je jeugd?" Hierop kwam een volmondig JA. Toen kwamen er nog  meer verhalen op tafel van zijn jeugd en hij legde aan de Zweedse gasten zelfs het Wilhelmus uit. Ik had nl nog van jaren geleden servetten met het Wilhelmus erop en dat leek me voor deze gelegenheid wel leuk. Alle reacties waren erg leuk en de vraag kwam of we het volgend jaar weer van de partij zijn. We denken er wel over.
Oudjaar zelf hebben we met z'n tweetjes uitgezeten. Lekker! We keken naar Youp en nog wat Top 2000 en na 0.00 uur buiten naar het siervuurwerk gekeken, hetgeen met een kwartiertje op was.
Nieuwjaarsdag hebben we genoten van de sneeuw die de hele dag viel. Vanaf de veranda (met kachel aan) keek je naar buiten alsof je in een grote kijkdoos keek. Genieten!
Maar maandag de hele dag regen, dat was weer andere koek. Het dooide net niet lang genoeg on alle water in de grond te laten zakken en het grasveld voor de schuur is nu nog steeds een ijsbaan.Ik ben benieuwd hoe het gazon er komend voorjaar uit gaat zien, maar het gras is hier wel aan de winters gewend..
De kerstboel hebben we zowel binnen als buiten opgeruimd. Dat is voor Zweedse maatstaven te vroeg, want het moet zeker tot na Trettondedags Jul ( Driekoningen) blijven staan. Maar wij vonden het wel welletjes.
Gisteren zijn Jaap en Daan aan het bomen omzagen geweest. Twee grote berken beneden bij de rivier. Dit kan een ietwat hachelijk avontuur zijn. Zo ook hier. De eerste boom viel om tegen een andere boom en bleef daar hangen. Bij het loszagen en wegduwen kon Jaap wel genoeg wegspringen, maar Daan stond midden in de takken. Dus "Valhelm Hoofdzaak" :-D
Gisteravond waren we uitgenodigd bij Alice ( mijn kamergenote in het ziekenhuis in mei) en haar man Allan. Samen met hen en Bosse en Ann-Christin heerlijk genoten van het heerlijke eten en de gezelligheid.
Zo zie je maar, het oude jaar of het nieuwe jaar, het loopt naadloos in elkaar over.

Als afsluiting wil ik de hoop uitspreken dat iedereen in Groningen, maar ook de rest van Nederland droge voeten houdt. Wij volgen het op de voet.

Groetjes,
Truus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten