Het grote plein in Tallinn |
Deze week een blog met heel veel foto's. Want we zijn weer op reis geweest en deze keer naar Tallin in Estland. Woensdagmorgen vertrokken we al om 05.15 uur om naar het vliegveld van Rygge, ten zuiden van Oslo, te rijden. Een rit van ca. 3,5 uur en 274 km, dus voor Scandinavische begrippen niet zo ver. Het vliegtuig van Ryanair vertrok zoals gebruikelijk op tijd en bracht ons in 1 uur en 20 minuten naar Tallinn. Maar door het tijdsverschil was het intussen wel 2 uur en 20 minuten later. De bus bracht ons daarna snel van het vliegveld naar het stadscentrum en we vonden ons hotel al snel. Even uitgerust en daarna snel de stad in, want wat we al gezien hadden was dat het een prachtige stad was. Later kwamen we tot de conclusie dat het van alle steden die we gezien hebben wellicht wel de mooiste was. We hebben in de 2 dagen dat we door de stad gewandeld hebben meer dan 300 foto's gemaakt, waarvan hier een selectie.
Tallinn is een zeer levendige stad met een oude binnenstad met vele honderden jaren oude straten met enorm veel restaurants, bars, cafés, boetiekjes die worden bezocht door massa's toeristen uit de hele wereld. Het is verwonderlijk hoe alles bewaard is gebleven of hoe goed alles is gerestaureerd. Het is ook een heel schone stad. Maar ook de moderne techniek is hier alom aanwezig: op vrijwel ieder terras en plein is er gratis Wi-Fi! Trouwens ook Skype is in Estland ontwikkeld.
Het stadscentrum is heel compact, alle bezienswaardigheden liggen binnen loopafstand, iets wat voor Truus op dit moment wel goed is. Hoewel je daardoor soms wel verschillende malen op dezelfde plekken in de stad terecht komt.
De geschiedenis van Tallinn:
8000-3000 v Chr.: De Fins-Oegrische voorvaderen van de Esten verhuizen naar de Baltische kust.1000-1100 n. Chr: De Estse stammen houden, net zoals nu, markten in Tallinn en op de Domberg, de huidige bovenstad, wordt een houten vesting gebouwd.
1154: Tallinn wordt voor de eerste maal in een historisch document genoemd. Dit wordt gedaan door de Arabische kaarttekenaar Al-Idrisi.
1219: Deense troepen veroveren de stad.
1227-1238: Duitse koopmansfamilies uit Gotland vestigen zich aan de voet van de Domberg en leggen hiermee de basis voor Tallinn als Duitse handelsstad. De stad heette toen overigens Reval.
1200-1400: De stad ondergaat een snelle verandering door een belangrijke handelstad tussen Oost en West te worden. In 1248 neemt de stad de Lübeckse wetten aan en en wordt in 1284 lid van het Hanseverbond.
1346: De Denen verkopen hun bezittingen in Estland aan de Lijflandse orde
1558-1583: Tijdens de Lijflandse oorlog wordt de stad aangevallen en veroverd door het leger van Iwan de Verschrikkelijke. Estland wordt een Zweedse bezitting.
1710: Tijdens de Grote Noordse oorlog komt Estland onder Russische heerschappij en wordt deel van het Russische Tsarenrijk. Tsaar Peter de Grote bouwt een zomerpaleis in het Kadriorgpark.
1918: Op 24 februari 1918 verklaart Estland zich zelfstandig.
1940: Het Russische Rode Leger bezet Rusland en het land wordt een onderdeel van de Sowjet Unie. Veel Esten worden gearresteerd en gedeporteerd.
1941: De Duitsers vallen Estland binnen en bezetten het land.
1944: De Russen bezetten het land opnieuw, duizenden Esten vluchten.
1945-1991: Bezetting door Rusland, Estland is geïsoleerd van het Westen.
1987-1988: De "Zingende Revolutie" - grootschalige protesten tegen Moskous overmacht in de vorm van evenementen met traditioneel massa-gezang.
1991: Estland roept op 20 augustus zijn zelfstandigheid uit.
1997: De binnenstad van Tallinn komt op de UNESCO-lijst van werelderfgoederen.
2004: Estland wordt lid van de EU en de NAVO.
2011: Estland wordt het 17e land met de Euro als valuta; Tallinn wordt Europa's culturele hoofdstad.
Uitzicht vanaf de bovenstad over Tallinn |
De Alexander Nevskij kathedraal in de bovenstad past qua architectuur niet echt in de middeleeuwse omgeving. De kleurrijke Russische kerk met zijn uivormige torens domineert het uitzicht op de Domberg. De meeste Esten zijn niet blij met de plaats van de kerk en zijn politieke symboliek. De kerk werd hier namelijk in het jaar 1900 gebouwd als symbool van de macht van de Russische Tsaar over de Esten.
De stadsmuur, welke in de 13e werd gebouwd en in de 16e eeuw door de Zweden werd verbeterd, is nog voor een groot deel bewaard gebleven. De muur wordt onderbroken door een groot aantal torens met kenmerkende rode puntdaken.
Bloemententoonstelling in park bij de stasmuur. |
Het mannetje uit het Ülemistmeer.
Als je in Tallinn bent en een geheimzinnig oud mannetje zou je vragen: "Is de stad helemaal afgebouwd?" moet je antwoorden: "Nee".Een van Tallinns oudste legenden vertelt het verhaal over Järvevana, het mannetje uit het Ülemistmeer, dat vlakbij Tallinn ligt. Een keer per jaar op een donkere nacht verlaat hij het meer en gaat naar de stad. Hij klopt op de stadspoort en vraagt: "Is de stad helemaal afgebouwd?" De stadswachten zijn geïnstrueerd om de antwoorden: "Nee, de stad is nog steeds niet afgebouwd. Er wordt nog steeds gebouwd en het kost zeker nog jaren voordat de stad klaar is." Dan wordt het mannetje bedroefd en gaat al mompelend terug naar het meer. De stadsbewoners weten, dat als er wordt geantwoord: "De stad is klaar", het mannetje het water uit het meer laat lopen en iedereen in de stad zal verdrinken.
Daarom blijft men in Tallinn doorgaan met bouwen.
Estland:
Oppervlakte: 45.227 km2Inwoners: 1.364.000
Taal: Ests.
Religie: Luthers (30%); Russisch-orthodox (28%), Katholiek 3%. Maar slechts 20% is praktiserend religieus.
Klimaat: Tamelijk koude winters, zacht voorjaar, warme zomers en een lange en regenachtige herfst.
Tallinn:
Oppervlakte: 159,2 km2Inwoners: 414.500
Wij hebben schitterend weer gehad tijdens ons bezoek. Het was een heerlijke temperatuur die precies goed was om door een stad te wandelen .
... en natuurlijk regelmatig een bezoek aan een terras |
Donderdagavond hebben wij heerlijk op het binnenterras van het hotel doorgebracht met onze Noorse "buren" onder het genot van een paar flesjes wijn en daarna de volgende morgen lekker uitgeslapen en na het ontbijt afscheid genomen van onze nieuwe Noorse vrienden na het uitwisselen van de adressen.
Ryanair heeft ons daarna weer keurig afgeleverd op Rygge. 's Avonds om 20:00 uur kwamen wij zogezegd "moe maar voldaan" weer thuis van ons stedentripje. Voor herhaling vatbaar dus...
Hej då,
Jaap
Uw verslaggever... |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten