Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 26 augustus 2012

Van alle markten........

Hej,

Na ons korte, zeer fijne, reisavontuurtje, hebben we de gewone zaken en het dagelijkse leven weer hervat. Maar niet iedere dag is hetzelfde. Gisteren, bijvoorbeeld, zijn we naar de, sinds mensenheugenis, geliefde jaarmarkt in Södra Skoga geweest. Je moet weten dat het een heel klein gehucht is, zo'n 25 km ten noorden van Munkfors. Maar... we reden er naar toe en het verkeer nam grootse vormen aan, alsof je Karlstad naderde. Ongelofelijk hoeveel auto's en mensen!


De kermis....wel iets kleiner dan de augustuskermis in Groningen!! ☺
 En dan te bedenken dat het vrijdag ook al berendruk was.  Maar vroeger was zo'n jaarmarkt voorafgaand aan de lange winter heel belangrijk om alle mogelijke zaken in te kunnen slaan, want vanwege de lange afstanden was dat een moeilijke zaak in de koude en  sneeuwrijke winters. Er zijn wel veel kramen, maar alles staat er minstens in drievoud. Sokken, kleding (met man met tulband), planten, kaas, plastic zakken, servetten, wild, gereedschap en huishoudelijke artikelen, maar ook veel snoep. De kiezen krullen al als je er voorbij loopt, dit vanwege de zoete geur!

Gekocht hebben we dan ook niet veel. Werkhandschoenen, mooie rooie, passend bij Jaap zijn rode werkbroek :-), staalborstels en ijzerdraad

 om straks...de Julbock van dennengroen te voorzien.Tunnbröd bakken door de dorpsvereniging
Wat we nog wel op het programma hadden, was het eten van een Kôllbulle met lingonsylt (veenbessenjam). Mmmmm! En wat is een Kôllbulle?? Dat is een hele dikke spekpannenkoek. Het is van oudsher armeluiskost want er komen geen eieren en melk in het beslag. Wel veel spek overigens! Vroeger namen de bosarbeiders dit mee als lunch. De koeken werden dan in kranten verpakt op de borst gedragen, als ze in de koude winter de bossen in trokken. Zo hadden ze een "Win Win"-situatie. Zij werden warm en de koeken niet koud. Slim toch??
Op de foto's zie je de bereiding, ook al spectaculair, en het gereed product.

Het heeft ons goed gesmaakt. En voedzaam hoor! We hebben verder over de dag alleen nog maar een crackertje gegeten.

Ook zijn we van andere markten thuis. Jaap is echt een ware timmerman geworden. Deze week is er, tussen de (zware) regenbuien door, samen met buurman Lennart, hard gewerkt aan de car(avan)port. Let bij het kijken van de foto ook even op Jaap zijn rode werkbroek, dit ivm de gekochte rode werkhandschoenen :-))
Maar het bouwwerk ziet er profi uit toch?Verder is Jaap ook nog touroperator geworden. Dinsdag waren we bij Piet en Co te gast. En ook gast aan tafel. Perfect, inclusief het weer. Zij zijn met regelmaat in Letland waar hun zoon met zijn familie woont. Maar Tallinn stond ook nog op het wensenlijstje. Na de verhalen van ons  waren ze er helemaal klaar voor. Maar wat begin je zonder internet??? Jaap heeft de volgende dag gekeken naar goedkope vluchten. En die waren er nog. Met behulp van telefoon verliep de communicatie met Co vlotjes. En zo was er woensdag reeds een vlucht en een hotel voor hun geboekt. Jaap draagt zelfs zorg de check-in. Is het niet top?

Ikzelf ben deze week een succesvol intermediair geweest tussen een klokkenmaker en een klokkenbezitter van een prachtige Moraklok van ergens uit 1800. De klok was gekocht op de laatste veiling en het uurwerk was helemaal nagekeken. Maar thuisgekomen liep de klok steeds maar eventjes. Timen steeds met waterpas in de weer, maar zonder resultaat! Toen heb ik de (hobby)klokkenmaker, die onze klok ook al eens had gerepareerd, gebeld. Hij heeft de volgende dag de klepel op de juiste plek gehangen. Er bleken meerdere mogelijkheden te zijn. Maar nu loopt ie, TOP!

Zoals ik al eerder schreef, zijn we Wordfeud (Scrabble) aan het spelen op de smartphone. Samen met Jasper en een vriendin/oud collega in Groningen. De laatste is nu in Egypte op vakantie en speelt gewoon door. Niet te geloven dat dit kan. Maar goed, we hebben sinds deze week allebei zo'n telefoon. En wat denk je...? We zitten naast elkaar in de kamer te scrabbelen, jawel, met onze telefoons! Terwijl we het bordspel in de kast hebben liggen. Maar ja, modern times! Maak je over de kosten geen zorgen. Alles gaat via Wi-Fi :-)
Dus, wij vermaken ons weer prima!

Groetjes,
Truus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten