Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 25 november 2012

Handel en wandel


Hej hej,

Al weer een week voorbij, en al weer een week dichter bij Advent en Kerst.
Gisteren zijn we naar een grote kerstmarkt geweest in Brunskog (richting Arvika). Op de markt waren zo'n 100 standhouders die hun waren aanprezen. De stands waren voor een deel binnen en voor een deel buiten. Binnen was het vaak een behoorlijk volle boel en buiten was het heerlijk. Het was prachtig zonnig weer en de temperatuur was aangenaam.
Het was erg druk maar heel gemoedelijk. Alhoewel ik moet zeggen dat de kerstsfeer hier op de kerstmarkten er niet zo duimendik op ligt als in Nederland of Duitsland. De aangeboden waar is vaak iets op het gebied van eten. Zalm, worsten, marmelades, huisgebakken brood en gebrande amandelen hebben we meerdere malen gezien. Maar ook het aanbod aan vilten hoeden, handschoenen, sokken (veelal eigengebreid) en houtsnijwerk was ruim vertegenwoordigd.
Er waren heel mooie, maar ook heel lelijke dingen te koop. Kortom, voor elk wat wils!
Ook te eten en te drinken, was er genoeg. Van een simpele grillworst (was erg lekker), tot een Julbuffé (kerstbuffet) en natuurlijk de Glögg, te vergelijken met warme wijn, maar vaak ook zonder alcohol.

In Zweden kennen we niet zoals in Nederland de "echte" kerstman, maar is het de jultomte. Een tomte is eigenlijk een kabouter en jul is kerst, dus een jultomte is een kerstkabouter, hoewel die vaak wel wat groter uitvalt. Hieronder een paar foto's van de jultomte in zijn hutje is Brunskog:


De tomtekoja
De tomte in zijn koja
Toen we alles gezien hadden dachten we even kennisen te bellen die in de buurt van Brunskog wonen, om even een kopje koffie te komen halen. Maar dat ging niet, want Jaap was zijn telefoon kwijt. De vraag was nu, verloren of thuis laten liggen. Dus we kozen ervoor om snel naar huis te gaan en ja, daar lag ie! Gelukkig maar! 

Vanmorgen heb ik gezongen met het koor in de kerk van Ransäter. Het klonk erg goed. We waren ook op 1 na voltallig. Met 11 man (hmm vrouw). Nadien even gezellig nagezeten met koffie en huisgebakken cake.
Toen ik naar huis terugreed, kwam ik Jaap en Holger achterop. Zij hadden net een wandeling gemaakt van ruim 2 uur. En geen eenvoudige wandeling. Een erg geaccidenteerd terrein, sjompig nat en glad. Rotsen, boomwortels en andere obstakels maakten het ook al niet eenvoudiger. Maar ze hebben er erg van genoten! De bikkels :-))
 

Met de knie gaat het goed, de wond is nu gereduceerd tot een wondje. Ik kan dan ook nu volstaan met 2x per week naar de vårdcentral  voor het schoonmaken en verbinden.
Deze week hebben we de laatste hand gelegd aan de buiten(kerst)verlichting. En ook de auto nog even gewassen met zacht weer. Want.... als je de weerprofeten moet geloven, krijgen we dik winter. Voor volgende week -20 graden en sneeuw, zo wordt gezegd. Voor de kerstsfeer wel leuk. Als de wegen maar goed begaanbaar blijven, dan is het prima.
De stookkosten gaan dan wel weer wat omhoog, maar we hebben de aardwarmte, en daar zijn we erg blij mee. Op dit moment is de electriciteit redelijk voordelig, in vergelijking met de afgelopen jaren. We hebben daarom de prijs maar even vastgezet voor een jaar.
Deze week zaten we een aantal uren zonder stroom. Wel van tevoren aangekondigd trouwens. Ivm plaatsing van een nieuw transformatorhuisje. Maar wij hadden er niet meer aan gedacht en het was net tegen koffietijd.
Hmmm... geen koffie dus. Want voor koffie heb je heet water nodig en zonder koffiezetapparaat en als je elektrisch kookt krijg je geen water warm. Je realiseert je dan dat je zonder stroom niets kunt beginnen. We hebben toen maar gezellig een spelletje Triominos gespeeld met een glaasje fris erbij :-) Toen het spel uit was, was de stroom er weer, en konden we ons normale  doen weer hervatten.

Groetjes en tot dan,
Truus


Geen opmerkingen:

Een reactie posten