Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 9 december 2012

Door de bomen....

Hej hej,

Deze week stonden veel activiteiten in het kader van advent.
Vandaag is het de 1e adventszondag, nog 3 zondagen tot Kerst te gaan!
In Nederland wordt advent eigenlijk alleen maar in kerkelijke kringen gevierd.
Hier niet. Iedereen zorgt dat hij of zij voor de 1e advent de kaarsenstanders (de trappetjes met electrische kaarsjes) voor alle ramen van het huis heeft staan. In de steden zie je ze ook voor alle ramen van grote kantoorgebouwen en fabrieken. Werkelijk heel leuk. In Nederland zijn die "trappetjes" héél erg jaren 80 en dus oubollig. Nou wij doen hier lekker aan mee. We hebben er 9 staan, en er hangen 3 sterren!
Ook is men hier erg van de adventskaarsen. In de winkels zie je vele uitvoeringen van kaarsenstanders met nummertjes of blokkaarsen die genummerd zijn. Maar je kunt natuurlijk ook 4 gewone kaarsen in een standaard zetten. Ik ben zelf niet zo'n liefhebber van adventskaarsen. Ik houd meer van symmetrie.

Voor diegene die niet zo erg is ingevoerd in de adventsmaterie, heb ik het e.e.a. opgezocht in Wikepedia:
De advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest, wordt de geboorte van Jezus herdacht en zijn wederkomst verwacht.
Eenvoudig gerekend begint de advent vier zondagen voor Kerstmis. De advent begint altijd op de zondag die valt tussen 27 november en 3 december en eindigt op 24 december bij het avondgebed. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode verschillend, maar telt wel altijd 4 zondagen.
In huizen en kerken wordt de advent symbolisch zichtbaar gemaakt door een kaarsenstandaard of een adventskrans waarop vier kaarsen staan. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dan alle kaarsen.
De adventskrans is uit het Duitse taalgebied overgewaaid. Ook in de Scandinavische landen komt dit gebruik veel voor. In de Scandinavische en Duitstalige landen zie je dat ook in de huisgezinnen en in de winkels adventskransen worden neergezet of opgehangen.
De eerste adventskrans werd uitgevonden door de Lutherse theoloog Johann Hinrich Wichern (1808–1881). Hij ving veel kinderen op die uit armoedige gezinnen afkomstig waren. De kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was. In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 19 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor elke andere dag een kleine. Sinds 1860 wordt de adventskrans met dennengroen versierd.

Wat hier in Zweden ook altijd bij de 1e advent hoort, is de Skyltsöndag (etalagezondag). Dan zijn de winkels open en worden er extra kortingen gegeven. Tevens is er hier een wedstrijd aan verbonden, waar je aan mee kunt doen.  Letters zoeken in de verschillende etalages. Wij zij echter niet in het dorp geweest vandaag. Wij waren op verjaardag bij buurvrouw Laila, die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. (Ook in Zweden is dat nog bij 65 jaar).

Ook de  buitenkerstverlichting brandt nu al veelvuldig. Zowel bij particulieren, als ook bij de gemeente. Er staan in het dorp, naar ik meen 4 grote kerstbomen die weer mooi verlicht zijn.
Maar ook onze grote boom mag er wezen. Het kleintje ook trouwens. Het buitengebeuren is bij ons helemaal klaar. Kijk zelf maar!

Ook het weer helpt een handje mee aan de kerstsfeer. Er ligt hier een mooi (klein) laagje sneeuw. Dit staat niet in vergelijking met de grote hoeveelheid sneeuw die bij Jasper en Willemien in Hälsingland gevallen is. Enorm veel!!
Dat hoeft voor ons ook direct niet, eerlijk gezegd.

Kerstbomen binnen zijn er nog niet. Dat komt allemaal nog.
Waar wel een boom binnen stond, was in Mitt i City (overdekt winkelcentrum) in Karlstad. En wat voor eentje! Prachtig om te zien, met veel bling bling!

Wat mij nu nog rest is iedereen komende week een heerlijk avondje toe te wensen!!
Want de maan schijnt door de (kerst)bomen!

Groetjes,
Truus1 opmerking:

  1. Ziet er weer gezellig uit!
    Krijg alweer zin in de Kerst.
    Liefs Jan en Nel.

    BeantwoordenVerwijderen