Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 23 juni 2013

Midzomerweek....

Hej hej,

Deze week stond veel, zo niet alles in het teken van de midzomerviering. Iedereen was druk met de tuin en met de bloemetjes. Maar ook met boodschappen doen en voorbereidingen treffen voor het eten. Want ook dat is een groot deel van het feest. En laten we het alcoholgebruik niet vergeten. Daar wordt in zo'n weekend ook wel het nodige van geconsumeerd :-)

Midsommarafton (de dag voorafgaand aan Midsommardagen) is vrijwel iedereen vrij. Wij hadden ook vrijaf genomenHet weer was weer prachtig en samen met Lennart en Laila genoten we van koffie met aardbeientaart.


 Een taart met verse aardbeien is een must op deze dag. Aardbeien horen erbij, net als ingelegde sill (haring) en nieuwe aardappelen. Maar goed, aardbeien dus... Deze week waren we bij Lidl, waar het overigens drukker was dan ooit, in onze ogen dan. Daar verkochten ze verse aardbeien voor 14,95 Zweedse Kronen per pondsbak. Jaap heeft even staan te kijken hoe de Zweed hier tegen aan kijkt. Want deze prijs is wel erg laag.
Zijn bevinding was als volgt: Mensen komen aanlopen, blijven staan..... kijken van de aardbeien naar het prijskaartje.... kijken nog eens naar de aardbeien...., tillen het bakje op en bekijken de onderkant,  denken..... Een moeilijke beslissing volgt: Ga ik voor de prijs, en eet ik met Midsommarafton Belgische aardbeien, of ben ik trouw aan de traditie en ga ik voor de dure Zweedse variant , zoals het volgens de traditie hoort! Moeilijk om te beslissen en leuk om te zien dat de één snel wat in het karretje zet, en de ander trots en fier doorloopt. Deze laatsten  vind je dan later bij de kraampjes voor de supermarkt en kopen zomerkoninkjes voor 40 kronen . Nou wij hadden geen probleem met België en hun aardbeien, ze waren heerlijk! Overigens was er een tekort aan Värmlandse aardbeien omdat het warme voorjaar 2 weken te laat begon. Wel beperkte import uit Skåne, wel Zweden maar haast....reserve Denemarken :-)

Maar weer terug naar de 21e juni. Voor de traditionele viering gingen we met Jan en Nel naar Ekshärad. Daar is voorafgaand aan het opzetten van de meiboom altijd een huwelijksplechtigheid in de prachtige kerk.
Ook nu.
(Foto: Nel van Maassen)

We hadden gehoopt op een bruidspaar in klederdracht, maar helaas was dat dit keer niet het geval. Wel leuk dat de ouders van de bruid, 35 jaar geleden, het eerste stel was dat op deze dag trouwde. Met hen is de traditie in gang gezet.
Na de kerkdienst ging iedereen te voet achter het rijtuig van het bruidspaar en de mannen die de Majstång droegen aan, naar de Bygdegård.(Foto: Nel van Maassen)

 Daar werd na het opzetten van de meiboom, het paar in het zonnetje gezet met muziek en dans. Ook moesten ze zelf aan de bak voor een dansje, en dat viel niet mee.....

(Foto: Nel van Maassen)

En daarna was er weer tijd voor de klassiekers. Zingen en dansen rond de meiboom. Het blijft in onze ogen toch een wat komisch geheel. Maar wel leuk.Toen we dat wel gezien hadden, zijn we naar huis gegaan om te gaan grillen op de veranda. Ook dat hoort bij deze dag. Wij hadden allemaal wat gedaan en het geheel was ruim voldoende. Heerlijk!

(Foto: Jan van Maassen)
Afgesloten hebben we met Irish Coffee en aardbeientaart. Kan het beter???

Truus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten