Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 16 juni 2013

Student!

Hej,

Het was een korte week deze keer, want onze laatste blog was van dinsdagavond. Veel is er over deze week niet te schrijven. Het zal jullie weinig interesseren dat we de tuin weer op orde hebben, wat we precies hebben gegeten etc. Dus moeten we even iets anders bedenken wat de moeite van het lezen waard is.

Zweden stond de afgelopen 2 weken in het teken van Student 2013. Dat  betreft dus niet zoals jullie misschien zullen denken de beste student van 2013. "Student" is het begrip van de afsluiting van de middelbare school, die hier in Zweden Gymnasium heet. Een Gymnasium is dus niet zoals in Nederland een VWO-opleiding maar betreft alle voortgezet onderwijs. In een Gymnasium zijn dus vaak verschillende onderwijsrichtingen te vinden. Om in Nederlandse termen te blijven van LBO tot VWO. Het Gymnasium is een 3-jarige opleiding die wordt gegeven vanaf het 16e jaar nadat de basisschool is afgerond. Hierna bestaat de mogelijkheid om verder te gaan met de Högskolan (HBO) of de universiteit.

Het is een zeer belangrijk gebeuren voor de Zweedse jeugd. Het wordt gezien als het betreden van de volwassenenwereld.


Voor ons als Nederlanders was het een vreemd gebeuren toe wij het de eerste keer zagen. De scholieren komen rennend de school uit, waarbij alle studenten een studentenpet


 op hebben en de jongens zijn gekleed in vaak slecht zittend kostuum en de meisjes in dunne witte jurkjes, echte niemendalletjes. Eerlijk gezegd geloven we niet dat de Nederlandse hier warm voor zal lopen. Buiten worden ze opgewacht door ouders en familie met spandoeken, borden met babyfoto en "diplomasjerpen".


 De witte studentenpetten worden al sinds het midden van de 19e eeuw door de Zweedse studenten gedragen.

Ook worden de studenten rondgereden op met ballonnen en berkentakken versierde trekkerwagens, vrachtwagens etc.


Ook een studentenbal, compleet met limousines of oude Amerikaanse "slee" ontbreekt niet:Ook de Zweedse middenstand profiteert van het hele gebeuren, want er worden veel cadeau's gegeven (vooral sieraden etc.), gebak, iedereen komt op de foto etc.

Het volgende traditionele  gebeuren is Midsommarafton (midzomeravond) volgende week vrijdag. Dit wordt gezien als het begin van de zomer, maar onze ervaring is, dat het dan vaak koud en regenachtig is. Dat is het nu trouwens ook, want terwijl ik deze blog schrijf stort het werkelijk van de regen. Ik weet niet zeker of de volgende foto dat goed laat zien. Afgelopen week hebben we trouwens meerdere dagen met de waardering 10 gehad en ook verschillende 9's, maar ook flinke stortbuien, dus het kan ook hier verkeren!

Tot een volgende keer,

Hej då,

Jaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten