Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 25 augustus 2013

Wéér weg!

Hej, hej,

De titel dekt de lading deze week helemaal!
Wij waren weer eens een keertje weg. En wel naar Härjedalen, een plek waar veel beren wonen. Maar ook Henk en Elsbeth wonen er, al is dit niet permanent.
Wij vertrokken woensdag juist op de dag dat de berenjacht begon en ergens hadden we stille hoop een opgejaagde beer te zullen zien, maar wel vanuit de auto. Helaas lukte dit niet en we hebben ook geen geschoten exemplaar gezien al waren er vanmorgen al wel 8 in Härjedalen geschoten.
Jammer!
We kozen er voor om op ons gemak te reizen via kleine binnenwegen. Dan kom je langs de mooiste plekjes. We hebben o.a. Even gepicknickt bij een klein meertje waar zelfs de sanitaire voorzieningen goed verzorgd waren


Geen beren dus, maar andere beesten hebben we wel volop gezien. Donderdag zijn we met z'n vieren naar de Flatruet geweest. Dit is een fjäll (een prachtige omgeving boven de boomgrens) waar je ook goed met de auto kunt komen, want helaas kan ik mezelf niet echt een “berggeit” noemen. Hier ligt dan volgens zeggen de hoogstgelegen weg van Zweden.
We zagen veel rendieren in soorten (kleuren) en maten. Maar helaas werden de kuddes nog niet bijeen gedreven. Dat hadden we alle vier wel eens in het echt mee willen maken. Op films is dit een spectaculair gezicht en in het echt...... nog veel spectaculairder, denk ik.
Dit was ook mooi hoor!

Nog iets wat jammer was. We reden door Mittådalen een gehuchtje net voor de fjäll toen er een mama eland met haar jong vlak voor onze auto de weg over stak. Spijtig genoeg had ik de camera te laat “schietklaar”, dus een foto van dit tafereel kunnen we niet plaatsen. Wel hebben we het in ons hoofd, maar als bloglezer heb je er natuurlijk niets aan.Op de fjäll was het knap koud, 7 graden met een harde koude wind. Een warm kopje koffie ging er op dat moment grif in. Blazen hoefde niet We besloten nog even door te rijden naar Ljungdalen. Daar dronken we koffie in een gezellige, gemoedelijke Gammalgården.


 De volgende dag konden we weer genieten van prachtige vergezichten. Zelfs het huis van Elsbeth en Henk konden we van bovenaf spotten. We konden zelfs tot aan de Noorse grens kijken. De condities waren dan ook perfect, zonnig en helder!
 Zaterdagmorgen dronken we koffie met van alles en nog wat erbij, bij een vriendin van H+E. Erg leuk en weer super Zweeds! Daarna nog even bij een andere vriendin zelfgemaakte zuurkool keuren. Begon al goed te smaken, maar moest volgens ons nog wel een poosje onder een steen.
s Middags zijn we er nog even alleen op uit getrokken. Naar een natuurreservaat: “Sonfjäll”.

In het reservaat kwamen we stil te staan doordat er een camper (een Nederlandse) met een totaal aan flarden gereden band stond. Aanvankelijk schoot er ook nog een Zweed te hulp,maar die moest er vandoor om surströmming (gefermenteerde haring) te gaan eten en er Hollandse Bokma jenever bij te gaan drinken. Maar Jaap en de huurder van de camper hebben de klus geklaard. Moreel ondersteund door de wederzijdse dames en 2 pubers werd het reservewiel er op gezet. 

De fjäll was alleen te voet te bereiken, dus daar kwam niets van terecht. Wel hebben we nog even rondgekeken bij de Fäbod (de zomerboerderij) met een behoorlijk aantal, zeer nieuwsgierige, geiten. Maar wij waren snel uitgekeken.Bijschrift toevoegen

Parkeren op eigen risico?

 Toen nog even in Hede een mooie Hembygsgård bekeken, Fotogenieke huizen en huisjes enz.

 Vandaag weer naar huis. Een behoorlijke afstand van 372 km. We hebben nog wel een paar stops gemaakt. Koffie gedronken met wat lekkers bij de “Hälsingegård Fågelsjön”. We waren het bord al veel vaker tegengekomen maar vandaag kwam het ervan om te kijken. Hoe een Hälsingegård er van binnen en buiten uitziet weten we. Jasper heeft op zo'n gård gewoond. Maar dit was toch even leuk.

Later nog warm gegeten in Siljansfors, hetgeen ons goed smaakte.

Maar nu zijn we weer thuis en kunnen terugkijken op een paar heerlijke dagen. Vooral dank aan onze gastvrouw en gastheer die ons verblijf tot een feestje hebben gemaakt!! Driewerf bedankt!


Begin van de week verliep wat minder rooskleurig. We hadden een nieuwe wasmachine besteld en die werd dinsdag geleverd. Maar..... die bleek niet goed te zijn, want hij had transportschade opgelopen. Het water liep er net zo hard weer uit als het er in ging. Watersnood dus in de bijkeuken. Nu gaat deze machine weer terug en wij krijgen een nieuwe, maar dat duurt nog anderhalve week. Maar zuinig aan doen met kleding en zo. Versmeren zullen we wel niet.

Groetjes van ons en graag tot dan,

Truus

1 opmerking:

  1. Wat is het toch mooi daar! Wat betreft de wasmachine.....je weet er nog een te vinden anders. Gebruik hem gerust

    BeantwoordenVerwijderen