Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 4 augustus 2013

Velerlei...


Hej hej,

Na enige afwezigheid, is het nu dan weer tijd voor een blog.
Wij waren er weer eens een paar daagjes tussenuit. Degenen die vriend van ons zijn op facebook hadden dit al meegekregen.

Maar eerst waren we zondag 15 juli nog naar een concert in Ekshärad samen met Timen en Baukje.
Het werd gehouden in een heel klein houten staafkerkje. Een deel van het concert was binnen en een deel was buiten. Erg leuke muziek (Zweedse folk) en erg sfeervol in stralende zonneschijn. Daarna met T+B mee om daar lekker te eten. Een perfecte zondag dus!
Maar even terug te komen op ons caravanuitstapje. We waren niet ver weg. We hebben op de camping in Vansbro gestaan, slechts 120 km van huis.


Waarom we juist daar heen waren? Nou, vanaf vorige donderdag t/m zaterdag was er voor de 13e keer ”Kultur i Tiomilaskogen”. In een bos van 100 vierkante kilometer werden allerlei dingen georganiseerd. Exposities, zang, muziek, dans, loppis en eten en drinken, kortom, van alles wat! Maar wel kleinschalig allemaal, zoals dat hier nu eenmaal gaat :-)


Vorige week woensdag vertrokken we in de middag, met zoals te doen gebruikelijk, mooi weer. (Deze zomer is werkelijk oneindig!!!) Donderdag hebben we de ene kant van de route gedaan. Het was toen nog niet zo heel druk. Op een gegeven moment kwamen we ergens waar je wat kon eten (hoefden we niet) en er was een sprookjespad, en een loppis. Bij de ingang van die schuur zat een mannetje van een jaar of 7 die ons met grote bruine ogen aankeek en vroeg: ”Willen jullie een rondleiding op de gård? Het is gratis!”. We besloten dat ik bij de loppis zou kijken en Jaap ging voor de rondleiding.
Vanuit de schuur hoorde ik het knulletje honderd uit vertellen. Later vertelde Jaap hoe het geweest was. Hij werd meegenomen naar de schapenwei. Het jochie pakte een teil die hij omkeerde om over het gaas te klauteren, maar hij was te klein. Jaap tilde hem erover en dat vond de jonge gids erg aardig. Hij vertelede dat je moest oppassen voor de ram, maar de rest kon geaaid worden! Zo kwamen ze nog langs kwaaie kippen, geiten en tot slot het sprookjespad. Jaap gaf het kind aan het eind wat geld voor zijn geweldige inzet. Hij was er heel blij mee.
Ondertussen had ik even de mogelijkheid om lekker te neuzen. Nog een paar dingetjes gekocht ook.
In Tyngsjö was een marktje van handwerk/kunst en er werden kôlbullar ( een soort spekpannenkoeken) gebakken. Wij hebben die gegeten, dan konden we het koken overslaan :-)
Tussen de bedrijven door hebben we die dag ook nog heerlijk aan een meer gezeten, en ik heb nog gezwommen. Heerlijk!De dag daarop, vrijdag dus, hebben we de 2e helft gedaan. Het weer was weer stralend en warm, we hebben veel gezien en nog een paar dingetjes gekocht. Een boodschappenwagentje voor Truus?

Er was ook een demonstratie hoe vroeger het ijzererts, dat hier veel voorkomt, werd verwerkt tot ijzer en daarna tot bijvoorbeeld gereedschap.

We aten warm in het restaurant in Fattigmansskogen (het armeluisbos) en genoten daar van het prachtige uitzicht! Zaterdag zijn we via een mooie binnendoorroute naar Borlänge gereden. In Dala Floda dronken we koffie bij een sommarcafé op een prachtige lokatie.Borlänge was niet wat we er van verwacht hadden, maar we waren er net na drie uur, de tijd dat de winkels sloten. Wel was er een muzikale bijeenkomst in het park. Een evangeliserende motorclub organiseerde dit. Op het podium zong een ruige ”biker” liedjes, die niet pasten bij zijn uiterlijk. Een beetje apart was het wel.


Wij genoten van een ijsje en hebben toen Borlänge weer achter ons gelaten. Onderweg 3 drupjes regen gehad. Gelukkig maar, want 's avonds zouden we nog weer het bos in voor het afsluitingsconcert. Dit werd gehouden aan een mooi meer. De band was niet met alle nummers even sterk, maar de sfeer en de entourage waren prima!!"Witte Wiev'n" op de terugweg naar de camping

Zondag zijn we rond de middag naar huis gegaan want in de middag en de avond zou er veel regen komen. (was ook zeer nodig). Heel fijn, als je niet ver weggaat, je bent ook zo weer thuis!

Maandag was Nel jarig en genoten we van een gezellige avond buiten in de tuin. Met heerlijke hapjes en drankjes!

Dinsdagmiddag naar de veiling geweest. Supergezellig was het! Daan, Liesbeth en ik hebben wereldkoopjes gedaan. Ik twee prachtig gestoffeerde fauteuils voor 100 kronen! Nog een kroonluchter, tafeltje, mooie kerstverlichting voor buiten en nog veel meer! Daan en Liesbeth hadden ook een vooruitziende blik met o.a. de aanschaf van Julbocken en een bontmuts. Ook de vis werd niet duur betaald!!


Nu maar weer zien dat we alles weer op de plek krijgen! Maar dat gaat vast lukken!

Ook is er zwaar werk verricht, ondanks het warme weer. Grondwerk wel te verstaan. Maar niet door mij.
Woensdag is Jaap met de grondfrees richting Daan en Lies gegaan om daar een stuk grond om te ploegen. Dit was geen makkelijke klus. Erg veel dikke boomwortels. Maar zo'n machine vreet zich er wel door heen. Maar het kost spierkracht om alles goed te laten lopen. 's Avonds dus gewoon lamme armen.

Maar daar kon niet lang bij stil gestaan worden, want de volgende morgen zou Daan bij ons komen voor het volgende project. De stroomvoorziening naar de schuur liep altijd nog bovengronds. Niet echt geschikt. Daar is deze week dus verandering in gekomen. Eerst een geul gefreesd en toen uitgegraven. Kabel erin en professioneel beveiligd. Toen de geul weer dicht gemaakt en nog tal van kruiwagens zand aangevoerd en daarmee de grond onder de waslijn opgehoogd. Toen nog gras ingezaaid en nu maar hopen dat het aanslaat.Onderwijl dat de mannen zwoegden, zijn Lies en ik nog even naar de loppis van By geweest. Ook nog een paar leuke dingen gekocht. Altijd wat te vinden!

Vrijdagavond hebben we genoten van een etentje in de buitenlucht. We waren uitgenodigd bij Immie en Tonny. Ook onze gezamenlijke Zweedse vrienden Anki en Bosse waren er. We hadden een heerlijke avond.


Al met al een heerlijke 2 weken!

Groetjes,
Truus en Jaap1 opmerking:

  1. Ik heb drie keer moeten kijken wie die vrouw naast Daan was, haha.

    Liefs Liek

    BeantwoordenVerwijderen