Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 5 januari 2014

Een nieuw begin....en het einde van de bomen.....De eerste dagen van 2014 zitten er al weer op! En dan gaat alles weer gewoon z'n gangetje.
De kerstboom en de kerstversiering binnenshuis en deels buitenshuis is weer netjes opgeruimd.
Lekker ruim en licht weer in huis :-) Wij wachten dan ook niet zoals vele Zweden tot tjugondedag Jul ook wel tjugondag Knut genoemd. Dit is een dag dat kinderen verkleed gaan en dan gooi je de kerstboom eruit!  (Zie ook onze blog van vorig jaar: http://jaapentruus.blogspot.se/2013/01/al-weer-een-week-voorbij.html ) Dit valt op 13 januari (zoals de naam al zegt: 20 dagen na eerste kerstdag). Men zegt hier ook :tjugondag Knut, då slänger vi julgranen ut! Het verkleedfeest wordt alleen in Munkfors en in het dal van het Fryken(meer) gevierd. Grappig toch?

Tjugondedag jul of Tjugondag Knut is in Zweden, Finland en delen van Noorwegen een dag die valt op 13 januari, twintig dagen na Kerst en gevierd als het einde van de kersttijd. De dag kreeg de naam ter herdenking van de heilig verklaarde Knut Lavard. en wordt ook wel Knuts Dagen genoemd.
Knut Lavard   was een Deense prins die op 7 januari in 1131 werd vermoord, waarschijnlijk door zijn neef en rivaal Magnus Nilsson (die werd verkozen tot de Zweedse koning in Västergötland). Knut werd later heilig verklaard. Zoals gebruikelijk in de katholieke kerk kreeg hij ook een eigen naamdag. Deze viel op de dag van zijn dood en dat was toevallig de 13e dag na Kerst. (Driekoningen). Toen eindigde Kerstmis op Driekoningen, zoals ook gebruikelijk in andere landen, en Knut's dag was tot dan de eerste werkdag na Kerstmis.  Als een koninklijk heilige behoorde Knut in de middeleeuwen samen met Olav van Noorwegen en Erik in Zweden tot de meest populaire heiligen in de Noordse landen.
Knutdagen viel op 7 januari in Zweedse almanakken tot de jaren 1600, toen werd Knutdagen samen met de afsluiting van Kerstmis uitgesteld met een week naar de huidige datum op 13 januari, twintig dagen na Kerstmis, gerekend vanaf eerste kerstdag. Het oude gezegde "Knut drijft Kerstmis uit" is ook een bekend gezegde.
Er zijn verschillende theorieën over waarom de afsluiting Kerstmis werd uitgesteld. In de meeste landen wordt de kerstviering beëindigd na de Twaalfde Nacht. Één veronderstelling is, dat de Lutherse kerk de positie het kerkelijk leven wilde versterken door uitbreiding van de kersttijd. Knut die toen nauw werd geassocieerd met het einde van Kerstmis verhuisde als het ware mee met de verplaatsing van de kerstafsluiting.
In de huidige traditie wordt de dag in verband gebracht met de “kerstboomplundering”, d.w.z. De kersboomversiering weghalen en de kerstboom weggooien. In Gimo in Uppland wordt de dag gevierd met papiermachémaskers tijdens een carnaval-achtige gebeurtenis. In sommige plaatsen verkleden de schoolkinderen zich in allerlei kostuums en vragen de volwassenen om snoep. Vooral ons dorp Munkfors en het Fryksdal staan hierom bekend.


Dit jaar heb ik 2x oliebollen gebakken. Zowel op oudejaarsdag als ook op 2 januari.


Op die dag kwam de familie B. weer een nachtje logeren. En bij binnenkomst was er koffie en warme oliebollen. Na een gezellige avond en een lekker ontbijtje vertrokken ze de volgende morgen al weer bijtijds. Vanaf hier hadden ze nog 2 reisdagen voor de boeg!
Op oudejaarsdag ben ik op pad geweest om een aantal mensen ( Zweden en Duitsers) een bordje met oliebollen te brengen.
 
 Daar ben ik de hele middag mee zoet geweest, maar het was erg gezellig!
's Avonds waren Jaap en ik met z'n tweetjes en dat was ook lekker. (wij zijn niet zulke oudejaarsfans).
Direct na klokslag 12 hebben we kunnen genieten van prachtig siervuurwerk. Wel een kwartier lang! En heel dicht bij ons huis.

Nieuwjaarsdag verliep rustig. In de middag zijn we even bij Jan en Nel en Daan en Liesbeth geweest en daarna genoten van een stamppot zuurkool.

Op 2 januari zijn Jaap, Daan en Jan begonnen met de grote bomenkap (zaag :-). 
Bij ons beneden stonden een aantal bomen die uitzicht en zon wegnamen en een paar die te groot werden. Er was o.a. een boom van 25 meter lang en een andere 20 meter!! Nu hebben wij geen houtkachel of open haard, maar Jan en Daan wel. Dus als tegenprestatie 
voor de hulp krijgen zij het hout. En 
dat is me nog al wat. 

Met z'n drieën hebben ze donderdag en vrijdag hard gewerkt en maandag gaan ze verder. Maar ze doen het niet met tegenzin geloof ik. Het is ook echt een “jongens”ding :-)


   


 
 


Vandaag zijn we naar Vansbro geweest om daar kennis te maken met Malin's moeder. We hebben met z'n vijven even lekker gegeten in een restaurant en nadien zijn we naar Karin's huis gegaan voor koffie en heerlijke eigengebakken taart en koekjes.

Het was een leuke middag en het klikte ook goed tussen ons. Totaal geen sprake van ongemakkelijke stiltes of iets dergelijks. Heel prettig dus, want het is altijd maar afwachten, toch?

Al met al kunnen we weer terugkijken op een lekkere week!

Hej då, Truus en Jaap


Geen opmerkingen:

Een reactie posten