Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 29 juni 2014

Van voetbal tot muziek!

Deze week heb ik een klein beetje last van een “schrijversblock” of eigenlijk weet ik niet of dat de juiste benaming is in dit geval. Want deze week bestond uit ingrediënten die veel vaker voorbij kwamen in de afgelopen tijd(en). Steeds in herhaling vallen is ook niet de bedoeling, als je het ons vraagt.
Maar goed, ik doe mijn best om de afwisseling er in te houden.

Voetballen! Wij volgen het allemaal op de voet. Ik geloof dat wij nog nooit zoveel voetbalwedstrijden op een WK of EK hebben gevolgd. De nachtwedstrijden werden ons te gek, dus jammer dan voor de ploegen die dan speelden :-)
Vanavond grote spanning natuurlijk, ook hier! Maar in alle eerlijkheid, wij zitten hier niet in het oranje voor de buis. Wel komen Daan en Liesbeth kijken. Succes voor ons en jullie allen bij het kijken!

Mega oranje supporters vlag

Veel bezoek ook weer deze week. Onverwacht bezoek uit Winsum ook. Engelhard en Afie kwamen op goed geluk langs. En... we waren thuis! Bijpraten onder het genot van koffie en later nog soep.
Heel gezellig!
De dag ervoor hadden we ook al soepeters gehad. Aangezien het weer ineens in de dip zat (en zit), hadden wij donderdag zin aan bonensoep met Hema rookworst. Frans en Jopie wilden even de boodschapjes die we bij hun besteld hadden, komen brengen. En zo konden ze nog net voor we naar de veiling gingen mee-eten.
De veiling was gezellig maar niet bijster interessant. Maar het is ook altijd leuk om mensen te kijken. Ik heb nog wel voor Jaap wat dingen gekocht. Een fotostatief en een grote bak met doosjes spijkers!

Op de loppissen, die nu op volle toeren draaien, had ik meer succes! Van DVD's en CD's tot kleding en schoenen aan toe. Er leuk uitzien hoeft niet duur te zijn :-)
 


Niet alleen waren binnen oude spullen te vinden. Ook buiten op de overvolle parkeerplaats zag ik wat moois! Deze rallye auto. Een heel oude Saab (met een crispy motorgeluidje). Is het geen plaatje?
Geklust is er ook nog deze week. Het terras is nu echt af, met 2 trapjes die Jaap gebouwd heeft. Ik heb het hele terras nog een keer in de olie gezet. Een goede bescherming voor de regen die de afgelopen dagen is gevallen. Ook heeft Jaap nog een kweekbak voor mij gemaakt van restanten hout. Komende week maar vullen met aarde en zaaien maar. Eigenlijk veel te laat natuurlijk, maar Jaap kwam er niet eerder aan toe, druk druk! We zullen zien of er nog iets op komt in het toch al korte seizoen!

Woensdagavond was het tijd voor het laatste optreden van ons koor voor de zomerstop. Altijd een heel leuke avond in “Lilla Kapellet” (de kleine kapel). Begeleiding hadden we van Thomas op zijn nyckelharpa en Margaretha (onze dirigente) op piano. Ons enige mannelijke koorlid Lasse was een soort ceremoniemeester en praatte alles aan elkaar en vulde dit aan met poëzie. Een mooie mix, vond het publiek. Daan, Liesbeth en Jaap waren daar een deel van. Daan grapte: “Dit is Sweet 60 in plaats van Sweet 16” Al met al nog een groot compliment, want de meesten zijn de 70 al enige tijd gepasseerd. Ik ben de jongste :-)
Hieronder een samenvattende filmpje van ons optreden:

 

Al met al hoop ik dat het ons weer gelukt is een verantwoorde blog te plaatsen.

Groetjes,
Truus

Typisch Zweeds (9)

Deze keer een muzikaal onderwerp in Typisch Zweeds:
In het bovenstaande filmpje van het koor van Truus hebben jullie de nyckelharpa kunnen zien en horen. Dit is een typisch Zweeds muziekinstrument met een zeer kenmerkend geluid, waarvan de geschiedenis al vele eeuwen oud is. Het woord “nyckelharpa betekent letterlijk vertaald “sleutelharp”. Een instrument, dat hiermee verwant is, is de draailier.
In tegenstelling tot de draailier, waar de snaren in beweging worden gezet door een zwengel, worden de snaren bij een nyckelharpa bewogen door een korte strijkstok. Door het indrukken van toetsen in combinatie met de strijkstok worden de verschillende toonhoogten bereikt. Het instrument wordt vaak bespeeld door een zgn. spelman, een Zweedse troubadour, en is zeker geen gemakkelijk instrument om te bespelen.

De geschiedenis van de nyckelharpa gaat terug tot in de middeleeuwen. Rond de 12e eeuw kwam de draailier vanuit Oost-Europa naar Zweden. Hier ontstond uit de combinatie van violen en de draailier langzamerhand de nyckelharpa. Hij werd vooral gebruikt voor het spelen van volksmuziek om dansen te begeleiden. In het begin van de 20e eeuw verloor het instrument aan populariteit maar in de 60-er jaren vond er weer een opleving plaats. Nu wordt het instrument door verschillende bekende Zweedse artiesten gebruikt vanwege zijn warme klanken. Artiesten die het instrument gebruiken zijn o.a. Nordman en Åsa Jinder, maar het bekendst buiten Zweden is het nummer van Abba Dumdum diddle op de plaat Arrival. 
Ook klassieke muziek kan heel goed gespeeld worden op dit instrument.

Het instrument werd in eerste instantie vooral bespeeld in de provincie Uppland, maar heeft zich later over het hele land verspreid. Hier in Värmland zijn er verschillende muzikanten die het instrument kunnen bespelen.
Wij genieten steeds weer bij het horen van de muziek die op de nyckelharpa wordt gespeeld en wellicht delen jullie onze mening en gaan jullie dit instrument bij een bezoek ook eens beluisteren.

Hej då,

Jaap
Geen opmerkingen:

Een reactie posten