Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 6 juli 2014

Komkommertijd?

Vandaag vroeg ik aan Jaap: “Wat hebben we voor de blog deze week?” Zijn antwoord: “Niks!” Kort en krachtig. Daar kun je dus niets mee als je toch een blogje wilt schrijven. Want: “Wegens weersomstandigheden, géén blog” vond ik geen optie.


De weersomstandigheden zijn mooi zomerweer, na een regenachtige week, maar vanaf vrijdag is het weer schitterend. Groeizaam ook. Dat is te zien aan het zaad wat ik afgelopen woensdag heb gezaaid in de mooie bak waar ik vorige week over schreef. De rucolasla komt nu al boven. Dus 3 dagen later al!


De rest zal nog wel even op zich laten wachten.
De aardbeien en bessen zijn vogelproof gemaakt. De eksters paradeerden iedere keer voor de schuur en hielden de rijpheid van de aardbeien nauwlettend in de gaten. Zij waren ons dan al vaak voor geweest. Maar nu heeft Jaap maatregelen genomen!De bessen beginnen nu hard te kleuren en over een week zijn ook de frambozen plukrijp. Zo is de verwachting.
Dan kan het jam maken en invriezen beginnen. Van de oogst van vorig jaar hebben we nu nog dagelijks plezier. Deze week nog heerlijke bosbessencake gebakken, bijvoorbeeld. Maar ook een broodje jam is lekker.

Over lekker gesproken. Maandag moesten we naar Torsby, naar de kapper. Waar we overigens nu al afspraken gemaakt hebben tot vóór de kerst! Ja, ja :-) Nadat we weer keurig geknipt waren besloten we even een dagens lunch te eten. Wij gingen naar Sählströmsgården, even buiten Torsby. We waren er al eens geweest voor een rondleiding en lezing over de kunstenaarsfamilie Sählström. Dat kan nog steeds en is heel leuk.
Sahlströmgården is genoemd naar de hereboer Per Sahlström, ook wel de "Koning van Fryksdal" genoemd. Van zijn 10 kinderen werden, tot zijn grote verdriet, er 3 kunstenaar. Anna werd schilderes, Bror beeldhouwer en houtsnijder en Ida, volgens papa "de beste knecht" wilde liever textiel weven en textieldesigns en meubelen ontwerpen.
Reeds in de tijd van de broers en zusters Sahlströms tijd, in de eerste helft van de vorige eeuw, was Sahlströmsgården een culturele oase. Hoewel de hereboer, Per Sahlström, anders wilde werd zijn huis een gewaardeerd verzamelpunt voor kunst en ontspanning. Veel bekende persoonlijkheden uit de culturele wereld bezochten de boerderij waar ze door de voor kunst geïnteresseerde kinderen van Sahlström met open armen werden ontvangen en hun kost en inwoning werd geboden.

Sahlströmsgården is ook vandaag nog, meer dan een eeuw later, meer dan gewone ontmoetingsplaats. In het oude woonhuis zijn de kunstschatten te bewonderen die door de kinderen van de boer en hun vrienden zijn verzameld. Bovendien worden er regelmatig tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars gehouden.
Behalve dit oude woonhuis/museum bestaat Sahlströmsgården uit een congrescentrum, hotel en een restaurant.

Maar gegeten hadden we er nog nooit. Maar bij deze keer zal het niet blijven want het was supergoed! Op het bord stond alleen vermeld: Bloemkool/Broccolie gratin met bacon. Niet dat er 2 soorten vlees en 2 soorten aardappelen bij hoorden. Maar dan het saladebuffet: fenomenaal! Zéker 8 soorten salade en verschillende soorten eigengebakken brood en knäckebröd.
Toe koffie met homemade koekjes. En dat voor 190 kronen ( goed 10€ pp) inclusief drinken. Honger gekregen? Dan kan ik beter maar op een ander onderwerp overgaan.

De deur van onze auto is weer gerepareerd en ziet er weer netjes uit. Jaap had voor de duur van de reparatie een spiksplinter nieuwe KIA Cee'd meegekregen, die nog geen 300 km op de teller had. Deze auto was voorzien van allerlei snufjes, en reed lekker. Maar onze Sportage rijdt en zit toch lekkerder en heeft ook best veel snufjes, dus we houden het lekker zoals het is :-)

Omdat het begin deze week geen mooi weer was hebben we ons goed vermaakt met klusjes in huis. Jaap installeerde een aantal zaken. Dingen die mij boven de pet gaan. En ik heb zitten naaien. Een jasje en een tuniek. En ook nog een omslagdoek van grofgebreide stof, die een hoop troep veroorzaakte. Al met al toch een productieve week.

En ook weer tijd gemaakt voor voetbal kijken. Wat een zinderende wedstrijd gisteravond. Wij keken hier met Jan en Ria. De spanning kan niet goed zijn voor het hart van velen, denk ik. Maar het is gelukt, en woensdag overmeestert de Oranje Leeuw Argentinië!. Hoe zou het gaan op de Eikenhorst in Wassenaar! Zit het koningspaar gezellig op de bank te kijken, of kijken ze gesepareerd? Misschien komen we dat nog te weten komende week. :-D

Ik zou zeggen, graag tot volgende week !

Groetjes,

Truus

1 opmerking:

  1. Toch nog een aardig blogje geworden Truus, zonder dat je wat te schrijven had. Jullie aardbeien oogst word beter dan die van ons. Denk dat onze grond wat te arm is, maar daar gaan we verandering in brengen!

    BeantwoordenVerwijderen