Volgers

Översätta/Translate

Blogarchief

zondag 8 juni 2014

Wonen en meer....

Wat wonen we hier prachtig! En wat hebben we deze week genoten van ons uitzicht vanaf het terras.
En wij zijn niet de enigen die daar van (willen) genieten. Want de familie Pimpelmees woont ook op stand, aan het water. Maar ik denk niet dat pa en ma tijd hebben om vanuit het huisje het uitzicht te bewonderen. Of toch wel misschien.....
De kleintjes zijn nog steeds niet uitgevlogen, maar we denken dat het niet lang meer op zich laat wachten.

 
Ook hadden we deze week te maken met bewoners, die zich zonder vergunning gevestigd hadden.
Maar daar is Jaap kordaat tegen opgetreden. Wespen wilden ook leuk wonen en vonden het nodig zich te vestigen aan de rand van onze veranda. Nadat Jaap eerst geschoten had met de camera, nam hij vervolgens de anti-wespenspray ter hand. Dit maakte een eind aan het illegale wonen.
De raten voor de wespenlarven zijn al goed te zien.

Vandaag hadden Jaap en ik een gescheiden agenda.
Ik moest zingen met het koor en niet zomaar de huis-tuin en keukenliedjes. Het was een samengesteld koor met leerlingen van de Geijerskolan (een Hogeschool voor artistieke en muzikale vorming) We zongen vierstemmig, moeilijk en een grote uitdaging. Maar het ging prima. Ik heb speciaal nog even navraag gedaan bij Jantsje die toehoorder was. Er waren trouwens 106 personen die de dienst bijwoonden. Een record!
Na de dienst hebben we met de leden van mijn koor een BBQ gehad. Heerlijk buiten aan de rivier. Ieder had iets meegebracht en zo genoten we van elkaar, het eten en het prachtige weer!

Jaap is vandaag druk geweest met de verhuizing van Malin. Zoals ik vorige week al vermeld heb, vertrekt ze uit Vansbro en verhuist naar een appartement even ten zuiden van Sundsvall. Jaap heeft spullen die hier stonden, meubels e.d. naar Vansbro gebracht en geholpen met het laden van de aanhanger die vanavond nog naar Hudiksvall gaat. Het was een warme klus en alle spullen moesten van de 4e verdieping gehaald worden :-( Niet alles kon meegenomen worden, en een deel is nu opgeslagen.) Komende week kunnen ze inhuizen.

Ook veranderde het aanzien van onze allrum (TV-kamer) boven. Bij een bezoekje aan een kringloopwinkel in Karlstad liep ik dit heel dikke wollen karpet tegen het lijf. 


Nieuw
Oud

Er stond geen prijsje op en bij navraag bleek het 100 kronen ( 11 euro) te kosten. Jaap zag het niet helemaal zitten, maar hij moest toegeven dat het toch wel mooi staat zo! Terrassen bouwen kan hij prima, maar inrichting moet hij maar aan mij overlaten :-D

Deze week was er weer wat te vieren. Nationaldagen op 6 juni. Een vrije dag voor veel mensen. Overal zijn er feestelijkheden, in meer of mindere mate. Met Lennart en Laila gingen we naar Sunne. In een groot krantenartikel hadden we gelezen dat de festiviteiten als thema: “De Middeleeuwen” hadden. Op het terrein zagen we drie tentjes en een aantal in hobbezakken gehulde mensen. De ene creatie was beter gelukt dan de andere. We hebben er een paar leuke foto's kunnen maken en hebben lekker op een terras genoten van koffie met gebak.

 
 
Daarna terug naar Munkfors. De mond viel ons open van het feestgedruis in het centrum. Een grote markt en optredens van o.a. het koor TEAM BOOK en Munkforsrevy. Iedereen zat zichtbaar te genieten. Toch fijn te weten dat Munkfors bruist!
 
 
 
In onderstaand filmpje kun je ook het Team Book zien en horen:

Jaap heeft zijn “Typisch Zweeds” rubriek weer hervat en ook deze week stelt hij weer een onderwerp aan de kaak!
Tot zover mijn bijdrage.

Hej då,

Truus


Typisch Zweeds (7)

Vikariat

Een typisch Zweeds verschijnsel in de arbeidsoveenkomsten is het “Vikariat”.
Dit is een tijdelijke aanstelling welke wordt gegeven voor het vervangen van een werknemer die ouderschapsverlof heeft of een lange vakantie. Het is dus een contract voor bepaalde tijd en kan noch door de werkgever, noch door de werknemer worden opgezegd, tenzij dit uitdrukkelijk in het contract is opgenomen.
Een vikariat gaat over in een aanstelling voor onbepaalde tijd als de vikarier de functie vervult gedurende 2 jaar binnen een periode van 5 jaar. Doordat in Zweden veel en lang ouderschapsverlof wordt opgenomen zijn er ook veel vikariaten. Een kritische noot hierbij is, dat veel werkgevers de vikarier minder betalen dan de werknemer welke wordt vervangen. Ook het niveau is vaak lager omdat de vikarier in het algemeen minder werkervaring heeft.
Zelfs auto's worden soms als vikarier ingezet zoals uit onderstaande afbeelding van de VW-leenauto blijkt.

Ouderschapsverlof

Het ouderschapsverlof is in Zweden is aanzienlijk royaler geregeld dan in Nederland. Iedere ouder heeft recht op 240 dagen ouderschapsverlof voor ieder kind, welke op 60 dagen na overdraagbaar zijn op de partner. In totaal hebben de beide ouders dus recht op 480 dagen ouderschapsverlof. In de praktijk wordt dit verlof veelal opgenomen door de moeders, maar ook steeds meer vaders nemen dit verlof op.
De moeder kan het verlof opnemen vanaf de 60e dag voor de bevalling. Het verlof kan ook in dagdelen worden opgenomen of bijvoorbeeld gedurende enkele dagen per week. Bij ouderschapsverlof wordt 80% loon uitgekeerd. Het ouderschapsverlof kan worden opgenomen tot het 8e jaar van het kind.
Verder kun je bij ziekte van een kind ook verlof opnemen tot het kind 12 jaar is. Ook voor doktersbezoek kun je vrij nemen.

Er zijn in Zweden nog veel meer uitstekende regelingen voor gezinnen met kinderen, zoals bijv. gratis kinderopvang en een royalere studiefinanciering.

Een andere keer wellicht meer over het Zweedse sociale stelsel, waarbij de Zweden vaak Nederland als voorbeeld nemen en de Nederlanders  Zweden.

Hej då,

Jaap


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten