Wat was het weer mooi de afgelopen
week! Vorige zondag gingen we even naar de markt in Olsäter en daar
was het gezellig druk. Iedereen wilde wel even op pad in het
prachtige weer! Zo ook wij.
We kochten heide- planten voor in de bloembakken, want die zagen er na de vorst niet meer uit.. Het ziet er nu weer fris uit!
Zondagavond kwamen Marten en Ria. Die
hadden voor Göteborg een paar uur in de file gestaan. Dit wegens
werkzaamheden aan een tunnel. Ze waren blij dat ze er waren, en wij
ook :-)
Na het eten van de Smörgåstårta, die
goed in de smaak viel, nog lekker bijgepraat. Toen gingen ze lekker
slapen in de caravan die helemaal toegerust was voor koude nachten.
En die waren er deze week wel! Nachtvorst, maar overdag zomerse
omstandigheden. Daar hebben we maandag de hele dag van genoten. Een
“Lazy monday” in de tuin. Heerlijk!
Dinsdag hebben we een rondrit gemaakt
richting Torsby. We konden volop genieten van de prachtige
herfstkleuren in de stralende zon. Onderweg zijn we bij Stöpafors
gestopt om daar een loppis te bezoeken. Ria en ik hadden het hiermee erg
naar de zin. De mannen waren snel uitgekeken.
In de sieradenafdeling “sloegen we
onze slag”! Ria een broche en een ketting en ik 2 kettingen en een
hanghorloge aan een ketting! Loopt precies op tijd!
Daarna naar Sahlströmsgården voor de
lunch! Het was weer prima! De koffie en het ijs hebben we buiten
verorberd.
Toen richting Ekshärad om Brattfallet
te bezoeken.
Hiervan waren Marten en Ria zo gecharmeerd, dat besloten
werd dat Jaap daar met hen de volgende dag zou gaan wandelen.
Op de terugweg nog even bij een loppis
van het Rode Kruis geweest waar ik o.a. een paar originele Zweedse
wollen wanten heb gekocht voor 20 kronen.
Tenslotte nog even gekeken bij Stampen, een watermolen in de middle of nowhere waar tot midden vorige eeuw de loden stoffen voor militaire en jagerskleding werd gemaakt door middel van water en door water aangedreven hamers.
Ook was er een houtzagerij. Ik heb er 2 jaar geleden een filmpje van op youtube geplaatst: http://www.youtube.com/watch?v=HI2htIWeqJA .
En hier nog een paar foto's van dit bezoek:
De volgende dag gingen Jaap en gevolg
op stap en ik bleef thuis, want zo'n wandeling volbreng ik niet :-(
Jaap doet verslag van deze fantastische
tocht:
Met prachtig weer en voorzien van de
nodige proviand in onze rugzakken, vertrokken we richting
Brattfallet, dat op ongeveer 50 km ten noorden van Munkfors ligt.
Vanaf de parkeerplaats lopen er verschillende wandelroutes door dit
prachtige gebied met canyons, die in de ijstijden zijn ontstaan.
We kozen voor een rondwandeling van 6,9
km, een leuke afstand voor een wandeling dachten we zo. Het is een
geweldige tocht geworden, langs steile afgronden, steile hellingen
(die als het al te steil was waren voorzien van trappen) en smalle
paadjes. Het grootste hoogteverschil was 160 meter. Niet direct een
route zoals we die in Nederland gewend zijn, maar met een behoorlijke
moeilijkheidsgraad. Het gemiddelde lag dan ook niet hoog en we hebben
er 3 uur over gedaan.
Natuurlijk inclusief rustpauzes en genieten van
het uitzicht. En we zagen ook verse sporen van een beer. Ook hoorden
we beneden ons een groot beest door de struiken gaan! Dat zou heel
goed deze beer kunnen zijn.
Het was een prachtige tocht die zeker
de inspanning waard was!
Jaap
Dolenthousiast kwam het drietal weer
terug en er werd nog lang nagenoten.
De volgende morgen, na het ontbijt was
het tijd om afscheid te nemen. Wij hebben het fijn gehad met elkaar!
Ondertussen is er veel blad geruimd en
de caravan is in zijn carport, schoon en wel! Altijd weer een
goed
gevoel dat dat weer klaar is.
Volgende week gaan we de tuinstellen schoonmaken en in de berging zetten. Dan kan de winter
komen! Ook zijn vorig week de sneeuwstokken weer langs de
weg geplaatst. Deze markeren de weg als er hoge sneeuw ligt. Erg
fijn! Dit gebeurt met een prachtige machine tegenwoordig. Maar men
doet het ook nog wel met de hand. Pfff een hele klus!
Aan het eind van de middag is het weer
zingen geblazen. In Ransäter deze keer. Het wordt vast weer leuk.
Tot slot nog even het volgende: Wij
hebben besloten om met ingang van nu de blog met wisselende
intervallen te laten verschijnen. Dit, omdat we willen voorkomen dat
we in herhaling vallen. Dit kan makkelijk ontstaan als je al meer dan
5 jaar een blog verzorgt. Wij hopen dat jij als trouwe lezer hierdoor
niet ontregeld wordt :-D
Groetjes en tot dan!
Truus
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Oh, dit was ik bijna vergeten:
Vorige week heb je het recept van de
Smörgåstårta beloofd op voorwaarde dat hij goed in de smaak viel
bij ons en onze gasten. Dat zat helemaal snor, dus hier het recept:
Benodigdheden:
- Casinobrood (hoeveelheid afhankelijk van de grootte van de taart. Je moet rekenen op 4 lagen brood)
- Leverpastei of Saksische leverworst
- 1 bakje Filadelfia naturel
- 400 gram Florida salade ( Dit is een vruchtensalade, hier heet het Mimosasalad)
- Mayonaise
- 200-250 gram ham, dun gesneden (gerookt of gekookt)
- 200 gram garnalen (kan ook vervangen worden door Zweedse gehaktballetjes)
Garnering naar wens, maar bijv:
- gekookt ei
- tomaat
- paprika
- peterselie
- bieslook
Op een dienblad leg je de sneden
casinobrood, op de grootte die je wilt. Korst mag eraan blijven.
Besmeer de eerste laag met de
leverpastei en leg daarop de 2e laag brood, in halfsteens verband (om
maar even in metselaarstermen te blijven :-) )
De 2e laag brood bestrijken met de
Filadelfia en weer bedekken met een laag brood op dezelfde wijze.
Deze broodlaag bestrijk je met de
salade en dek af met weer een laag brood. Bestrijk de boven- en
zijkanten met mayonaise (of een wat magerder variant) en bedek het
brood,, zowel de boven- en zijkant, dakpansgewijs met de ham. Dan
de uitgelekte garnalen bovenop in het midden, op een hoopje leggen en
de taart naar wens garneren.
Deze taart is ook ideaal met een
verjaardag, in plaats van allerlei hapjes :-)
In feite kun je de ingrediënten naar
keuze kiezen, maar het moet wel een beetje “plakkerig” zijn
anders krijg je geen verband in de taart. Als de taart “s avonds
wordt gegeten, maak hem dan 's morgens vroeg klaar (of een dag van
tevoren en koel bewaren) dan trekt hij lekker door!
Succes en eet smakelijk!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Geen opmerkingen:
Een reactie posten